¬Candidatul Partidului Ecologist Roman la prezidentiale, William Brinza, i-a cerut in scris presedintelui Traian Basescu sa organizeze un referendum privind exploatarea gazelor de sist, in data de 16 noiembrie, se arata intr-un comunicat de presa transmis de PER.

William Branza si-a motivat solicitarea aratand ca romanii trebuie sa decida asupra acestui subiect si nu premierul Victor Ponta sau Klasus Iohannis.

"Domnul Ponta a promis la Houston si citez din domnia-sa: exploatarea gazelor de sist cu conditii fiscale favorabile pentru investitori, a amanat dezbaterea publica despre redevente/taxele companiilor petroliere si de gaze si a promis, in complicitate cu ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, exploatarea resurselor din Marea Neagra fara taxa pe stalp. Ar fi cel mai mare tun in economia romaneasca din ultimii 25 ani, pur si simplu un jaf", a declarat William Brinza intr-o conferinta de presa sustinuta joi.

Totodata, candidatul PER la prezidentiale, a adresat un apel catre partidele politice din Parlament si societatea civila, sa protesteze fata de ceea ce el a numit "jaful national pus la cale de actualul guvern", care "face cadouri scumpe companiilor care ne exploateaza subsolul", in timp ce taie banii pentru educatie si cultura.

De asemenea, William Brinza a reiterat dezaprobarea privind atitudinea guvernului in ceea ce priveste intentia UDMR-ului de a infiinta Tinutul Secuiesc si i-a cerut contracandidatului sau, Kelemen Hunor, sa retraga ceea ce candidatul PER a calificat drept "odiosul proiect" sau sa isi dea demisia.