Premierul Victor Ponta a declarat marti ca presedintele Traian Basescu vrea sa nominalizeze comisarul european din partea Romaniei, dar nu i-a acordat "mandat" in acest sens sefului statului, intrucat Guvernul este cel care face acest lucru, transmite Agerpres.

"In ceea ce priveste nominalizarea comisarului european, conform Tratatului de la Lisabona si legii romanesti, Guvernul nominalizeaza un comisar. Domnul presedinte vrea sa-l nominalizeze el. Eu nu consider si nu i-am dat acest mandat si de acum incolo e foarte important pentru viitor. Asa cum se intampla si in Germania, cancelarul Merkel nominalizeaza comisarul, si peste tot in Europa comisarul european este nominalizat de catre Guvern, eu nu am cum sa accept ca presedintele sa uzurpe un drept care, de altfel, a fost exercitat de catre domnul Tariceanu in 2007 si de catre domnul Emil Boc in 2009", a afirmat Victor Ponta, dupa ce a participat la festivitatea de absolvire a promotiei 2014 la Academia de Politie.

Luni seara, premierul Victor Ponta a declarat ca a primit de la presedintele Traian Basescu o scrisoare in care acesta ii transmite ca nominalizarea comisarului european din partea Romaniei o face seful statului. "Astazi mi-a trimis o scrisoare ca nominalizarea comisarului european o face presedintele sau, ma rog, ceva de genul asta, ca e Romania si el e Romania", a spus Ponta la Romania TV.

Victor Ponta considera ca presedintele are o anumita tendinta "patologica" de a strange pe ultimele luni de mandat cat mai multa putere.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca s-a inteles cu premierul Victor Ponta pe acelasi nume si acelasi portofoliu de comisar european, respectiv portofoliul Agriculturii, seful statului precizand ca doreste sa incerce sa obtina pentru Romania un post de vicepresedinte al Comisiei Europene.