Ministrul Muncii, Rovana Plumb, s-a intalnit duminica, la Muzeul Satului din Capitala, cu copii si parinti si a anuntat ca are doua obiective importante ce ii privesc pe cei mici, unul fiind ca Romania, pana in 2020, sa nu mai aiba copii in institutii de tip vechi, transmite Mediafax.

La intalnirea organizata cu ocazia Zilei Copilului, Rovana Plumb a transmis tuturor celor mici "La multi ani!", spunandu-le ca ei reprezinta viitorul. "Investitiile in copii inseamna investitii in viitorul tarii. Suntem aproape sa finalizam strategia pentru voi, pentru drepturile voastre. Pentru implementarea ei, avem nevoie de ajutorul parintilor, bunicilor si al tuturor celor care au experienta in domeniu", a adaugat ministrul, in mesajul catre cei mici.

Rovana Plumb a adaugat ca are doua obiective majore legate de copii, unul care ar trebui finalizat imediat, iar celalalt, pana in 2020. "Obiectivul pana in 2020 este sa nu mai avem copii in centre de plasament. Al doilea, cu aplicabilitate imediata, este sa nu mai avem niciun copil mai mic de trei ani in institutii", a precizat demnitarul.

Ministrul Muncii le-a mai transmis copiilor si parintilor ca incearca sa gaseasca solutii si pentru reducerea saraciei, scopul final fiind acela de a avea "copii sanatosi si educati".

Cu acelasi prilej, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA), Gabriela Coman, a transmis un mesaj copiilor din centre si spitale, celor ramasi singuri acasa dupa plecarea parintilor la munca in strainatate, precum si "copiilor fericiti si mai putin fericiti", spunandu-le tuturor ca astazi, pentru ca este ziua lor, ea si-ar dori sa fie toti fericiti.

Gabriela Coman a facut referire si la strategia ce vizeaza copilul pana in 2020, precizand ca aceasta are patru obiective majore: asigurarea unor servicii de calitate si a accesului pentru toti copiii la acestea, atentie sporita pentru copiii vulnerabili, combaterea violentei impotriva celor mici si asigurarea dreptului la opinie pentru toti copiii.

Presedintele ANPDCA a mai spus ca scoaterea copiilor din institutiile de tip vechi pana in 2020 trebuie sa se faca prin reintegrarea lor in familiile biologice, prin adoptie sau prin crearea de servicii alternative care sa fie cat mai apropiate de mediul familial.

Coman a atras atentia, pe de alta parte, asupra faptului ca saracia este principalul motiv pentru care unii copii ajung sa fie institutionalizati. Ea a precizat ca unul din trei copii din Romania este afectat de saracie si ca principalele probleme sunt in familii, acestea trebuind sa fie sustinute sa-si tina copiii acasa.