Prim-vicepresedintele PDL Catalin Predoiu a declarat, joi, ca premierul Victor Ponta "este mut ca o lebada" pe subiectul Ucriana si l-a invitat pe premier "sa nu se comporte ca un pudel" al lui Vladimir Putin, transmite Mediafax. In cadrul unei conferinte, Catalin Predoiu a cerut, in numele PDL, Guvernului Ponta sa ia o serie de masuri urgente de accelerare a intrarii Republicii Moldova in UE.

Catalin PredoiuFoto: HotNews / DP

"Nu am vazut in declaratiile domnului Ponta nicio mentiune cu privire la incalcarea dreptului international de catre Rusia, domnul Ponta se fereste sa pronunte numele Putin. Il invit sa o faca, nu i se intampla nimic, sa nu-i fie frica, sa nu se comporte ca un pudel al domnului Putin! Domnul Ponta este vocal doar in cazul Nana, in cazul Ucrainei e mut ca o lebada. Ii cerem sa iasa din buncar sa inceapa sa vorbeasca si sa spuna clar ca Guvernul Romaniei va lua toate aceste masuri de sprijinire a Republicii Moldova", a spus Predoiu.

Prim vicepresedintele PDL a aratat ca in timp ce Victor Ponta "se dadea cu avionul ca sa uita lumea de cazul Duicu", in estul Republicii Moldova lucrurile se agraveaza, Putin evoca posibilitatea utilizarii fortei armate in Ucraina si someaza Republica Moldova sa ridice asa zisa blocada a Transnistriei.

Potrivit lui Predoiu, aceste declaratii "contin amenintari clare cu privire la stabilitatea in regiune".

Catalin Predoiu a facut trimitere la faptul ca in 27 aprilie 2010 a fost semnata o declaratie comuna privind instituirea unui parteneriat strategic intre Romania si Republica Moldova pentru integrarea europeana a tarii vecine. El a precizat ca in finalul acestei declaratii se precizeaza ca Guvernele celor doua tari vor pune in aplicare un plan de actiune pentru integrarea Republicii Moldova in UE.

"Data fiind situatia prezenta de la estul Republicii Moldova, cerem Guvernului Ponta sa actualizeze acest plan de actiune si sa se concentreze pentru accelerarea integrarii Republicii Moldova prin consolidarea capacitatii institutiilor sale, apoi accelerarea reformei justitiei. Acesti doi piloni intr-un plan de actiune revizuit ar fi de natura sa ajute parcursul Republicii Moldova catre UE mai repede", a precizat Predoiu.

El a mai spus ca exista un grup de actiune european al Republicii Moldova, infiintat in 2010, care a avut ultima sedinta pe 10 februarie 2014, la care au participat 20 de ministri de externe din statele membre ale UE.

"Cerem Guvernului Romaniei, prim ministrul de Externe, sa convoace grupul de actiune european al Republicii Moldova cat mai repede pentru a accelera aceeasi agenda de integrare a Republicii Moldova in UE. Cerem premierului Romaniei sa ia toate masurile pentru operationalizarea gazoductului Iasi-Ungheni. Este vorba despre acelasi gazoduct pe care domnul Ponta l-a inaugurat in vara anului trecut in prezenta unor tevi care veneau de nicaieri si duceau niciunde. Tevi care au fost ridicate dupa plecarea domnului Ponta. Cerem o actiune mai clara a Guvernului Romaniei in chestiunea vecinatatii estice, in chestiunea Ucrainei cu privire la sprijinul pe care suntem gata sa-l dam Republicii Moldova", a precizat Predoiu.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca Romania transmite aliatilor din SUA si NATO mesajul ca este un aliat pe care toti se pot baza, pentru ca, la nevoie, gasesc in tara noastra militari bine pregatiti si o clasa politica ce sustine "fara sovaiala" deciziile luate la nivel transatlantic.

Ponta a declarat, joi, referitor la o eventuala unificare a Transnistriei cu Rusia, ca tara noastra va avea "o pozitie perfect coordonata cu a Guvernului de la Chisinau", adaugand ca pentru Romania "cel mai important e modul in care sprijina Moldova, sa nu fie prinsa in conflicte".