Senatorii au adoptat joi, un proiect de lege care prevede marirea salariilor alesilor locali. Initiativa legislativa modifica OUG nr. 84/2012 privind stabilirea salariilor personalului din sectorul bugetar in anul 2013 si prevede majorarea indemnizatiilor primarilor, viceprimarilor, presedintilor si vicepresedintilor de consilii judetene cu procente cuprinse intre 2% si 30%. Guvernul nu a sustinut adoptarea propunerii de lege, motivand ca prevederile acesteia ar conduce la majorarea cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat cu cinci milioane de euro. Legea a fost adoptata cu 65 de voturi pentru, 40 de voturi impotriva si sase abtineri.

Conform proiectului de lege cea mai mare indemnizatie din administratia publica locala o va primi primarul general, de 7.643 lei, urmat de viceprimarul Capitalei - 6.380 lei, de presedintele consiliului judetean - 6.612 lei si de vicepresedintele CJ, respectiv 5.941 lei.

Primarul de municipiu ar beneficia de o indemnizatie de 6.333 lei, iar viceprimarul de municipiu (cu peste 320.000 locuitori) - 5.774 lei, in timp ce primarul de oras ar avea una de 4.909 lei.

La propunerea liderului PNL de la Senat, Puiu Hasotti, votul a fost secret, electronic. "Este corect sa propun un vot secret. In privinta votului grupului liberal, va fi la liber cata vreme este vot secret. Eu insumi nu stiu cum voi vota. Voi reflecta asupra acestui lucru pentru ca vad aici niste sume care, in opinia mea, nu sunt chiar in regula. Nu este vorba de a avea o paralela intre salariul unui viceprimar sau un primar de comuna si a unui director, ci a unui profesor debutant care are 800 de lei si a unui primar care are 5.000 de lei', a declarat Hasotti.

Proiectul de lege urmeaza sa mearga la Camera Deputatilor spre dezbatere, Camera care este si forul decizional in acest caz.

Vicepremierul Liviu Dragnea le-a promis alesilor locali in septembrie ca le va majora salariile insa Guvernul nu introdus promisiunea in proiectul bugetului de stat pe 2014. Promisiunea lui Dragnea s-a transformat insa intr-un proiect de lege intiat de mai multi parlamentari PSD.

"Eu imi exprim speranta ca cel putin un parlamentar sau un grup de parlamentari vor face acest amendament la legea bugetului de stat. Pentru ca surse financiare sunt sigur ca se gasesc", declara Dragnea citat de agentia Mediafax.