Prefectul de Giurgiu, Nina Carmen Crisu, a declarat, luni, ca presedintele PSD, senatorul Niculae Badalau, obisnuia sa o sune pentru ca aceasta sa primeasca in audienta diverse persoane, in afara programului normal de audiente. De asemenea, Badalau a venit si la Bucuresti, la sediul central al Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), unde l-a abordat pe directorul general al APIA privind urgentarea numirii unui director plin la APIA Giurgiu, conform unor surse.

Prefectul de Giurgiu, Nina Carmen CrisuFoto: Informatia de Giurgiu

Contactata de HotNews.ro, prefectul de Giurgiu, Nina Carmen Crisu, a afirmat ca nu are nicio calitate in dosarul penal in care presedintele PSD Giurgiu, Niculae Badalau, este acuzat de trafic de influenta. "Nu m-a sunat nimeni de la Parchet, absolut nimeni, nu am nicio calitate in dosar, nimic", a declarat prefectul.

Potrivit procurorilor, senatorul a sunat-o pentru a facilita o intrevedere a reprezentantilor unor firme cu prefectul, insa reprezentanta Guvernului in judet sustine ca Badalau nu i-a cerut niciodata sa faca ceva ilegal, ci numai sa primeasca anumite persoane in audienta, in afara programului normal pentru aceasta activitate.

"Niciodata nu mi-a cerut un lucru ilegal, va pot spune cu certitudine. Ca a mai solicitat sa primesc anumiti oameni, da, de acord. Dar niciodata nu imi zicea: <> sau <>. Pur si simplu, imi zicea <> In afara orelor de audienta. Erau alti oameni care voiau sa vina in alte zile. Si ziceam, <>, nu era niciun fel de problema. Ii primeam la birou, in timpul orelor de program, de regula. Nu prea primesc dupa orele de program, ca nu prea vine nimeni", a declarat prefectul de Giurgiu, pentru HotNews.ro.

Ea a precizat ca nu ii facea li Badalau un favor, pentru ca ajuta "pe toata lumea la fel, fara nicio discriminare", indiferent de partidul din care faceau parte.

Fost functionar in Consiliul Judetean Giurgiu, Nina Carmen Crisu a fost numita de Guvernul Ponta I in functia de prefect, in mai 2012, la propunerea PSD Giurgiu, condusa de senatorul Niculae Badalau. "Eu nu am fost niciodata in niciun partid, ca inainte am fost functionar public in Consiliul Judetean. Or, dumnealui ii trebuia un specialist, un jurist si de aceea a apelat la mine", isi aminteste NIna Carmen Crisu cum a fost numita la prefectura.

In legatura cu cazul concret in care Badalau este acuzat ca ar fi intervenit la APIA Giurgiu si la prefect, in favoarea unei firme, Nina Carmen Crisu a sustinut ca nu stie despre ce societate este vorba in dosarul DNA. "Nu stiu despre ce firma este vorba. Nu am avut timp sa verific. Toata lumea care vine la mine in audienta ii pun sa lase memorii scrise si mai departe imi fac treaba, trimit corp de control sau de pinde ce probleme sunt. De regula, eu am atributii de control, nu alte atributii, ca Institutie a Prefectului", a mai declarat Crisu, pentru HotNews.ro.

Referitor la APIA Giurgiu, ea a aratat ca Prefectura are in coordonare aceasta institutie aflata in subordinea Ministerului Agriculturii. "Nu am atributii de control asupra APIA. Ei sunt in coordonarea noastra si atat. Daca sesizez ceva, eu fac raport la Ministrul Agriculturii si Corpul de control al ministrului ii controleaza pe ei. Nu am avut nimic referitor la ei ca ar fi facut ceva ilegal, nicio sesizare, niciun memoriu in sensul acesta", a mai precizat prefectul de Giurgiu.

Procurorii DNA il acuza pe Badalau ca ar fi intervenit si la codnucerea APIA Giurgiu in favoarea unei firme, care a si primit de la agentie suma de 2.778.000 lei "care a fost folosita de societatea implicata in circuitul evazionist si nu in scopul pentru care banii fusesera alocati".

Potrivit unor surse din cadrul APIA, consultate de HotNews.ro, senatorul PSD a venit, insa si la Bucuresti, la sediul central al agentiei, unde l-a abordat pe directorul general Dorel Benu in legatura cu necesitatea numirii unui director plin la APIA Giurgiu. "A venit in urma cu 2-3 luni, de vreo doua ori, il interesau ce directori sunt la APIA in teritoriu, de ce nu se numeste mai repede directorul plin la APIA Giurgiu", au declarat, pentru HotNews.ro, surse din Agentia de Plati si Interventie in Agricultura.

Directorul general al APIA, Dorel Benu i-a spus, insa, lui Badalau ca la APIA Giurgiu va ramane un director cu delegatie, in conditiile in care posturile sunt blocate si nu se pot face concursuri si numiri, au mentionat sursele. In prezent, APIA Giurgiu este consusa de directorul executiv Carmen Miron-Uritu.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus luni inceperea urmarii penale fata de senatorul Niculae Badalau, presedintele organizatiei judetene PSD Giurgiu. Parlametarul este acuzat de infractiunea de trafic de influenta, raportat la faptul ca ar fi aparat interesele unei societati comerciale implicate in circuitul financiar fraudulos prin demersuri facute atat la nivelul conducerii Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala (ANAF), cat si pe langa persoane cu functii in institutiile de stat din judetul Giurgiu (prefectura, conducerea Agentia de Plati si Interventii in Agricultura - APIA).

Procurorii sustin ca au "date si indicii temeinice" potrivit carora societatea comerciala prezenta in circuitul evazionist, in favoarea careia ar fi intervenit Badalau, a primit de la APIA suma de 2.778.000 lei, care "a fost folosita de societatea implicata in circuitul evazionist si nu in scopul pentru care banii fusesera alocati".

De asemenea, in cursul anului 2013, la solicitarea lui Badalau, societatea comerciala implicata in circuitul evazionist i-a pus la dispozitie, cu titlu gratuit, produse alimentare pentru un eveniment organizat la restaurantul sau, mai sustin procurorii anticoruptie.

Conform anchetatorilor, in aceeasi perioada, Badalau a facut demersuri pentru angajarea fictiva a unei angajate de la cabinetul sau senatorial la una din societatile comerciale implicate in circuitul evazionist. "Astfel, desi aceasta nu a desfasurat nicio activitate in cadrul societatii comerciale implicate in circuitul evazionist, a figurat mai mult timp ca angajata si a incasat sume de bani pentru o activitate neefectuata", sustine DNA.