Propuneri ale Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) se vor regasi in forma Constitutiei agreata de comisia pentru revizuire, a declarat, miercuri, la Targoviste, senatorul PSD Ioan Chelaru, vicepresedintele Comisiei pentru revizuirea Constitutiei.

"In primul rand, (se vor regasi in varianta Comisiei pentru revizuirea Constitutiei - n.r.) prevederile privind eventuala posibilitate prevazuta in Constitutie sa deschidem usa spre casatoriile intre persoanele de acelasi sex. Biserica a fost extrem de transanta din acest punct de vedere si ne-a spus foarte clar: nu-i normal sa existe o asemenea prevedere, nu expresa, dar care sa lase loc la interpretare si care sa spuna Constitutia Romaniei este permisiva. Nu. Eu cred ca din acest punct de vedere textul vechi al Constitutiei este foarte bun, Codul civil (...) are o prevedere care spune clar: casatoria este o uniune liber consimtita incheiata intre un barbat si o femeie si eu nu cred ca reglementarea actuala, civila vorbesc, este de interpretat", a precizat Chelaru, citat de Agerpres.

El a adaugat ca textul referitor la acest subiect ce va fi propus de comisie va fi agreat de Biserica.

"Biserica Ortodoxa, pe buna dreptate, prin cateva adrese, inclusiv am fost solicitat direct, a simtit nevoia, probabil si pe fondul european in care in multe din tari s-a legiferat casatoria intre persoane de acelasi sex, a simtit nevoia unor masuri radicale. (...) Eu cred ca textul pe care il vom propune va fi apreciat si de reprezentantii Bisericii", a declarat senatorul PSD.

O alta prevedere propusa de Biserica Ortodoxa se refera la rolul acesteia in formarea si consolidarea statului modern roman.

"O a doua propunere pe care ne-a trimis-o Biserica Ortodoxa a fost includerea intr-un text al Constitutiei a rolului pe care Biserica Ortodoxa, noi am spus ca si celelalte culte recunoscute de stat, l-a avut in formarea si consolidarea statului modern roman si o sa o gasim. Este deja o formula gandita ori o sa facem un preambul, daca se va stabili sa lucram cu un preambul, cum sunt modele in constitutii europene. Eu nu sunt adeptul unui preambul", a spus Chelaru.

Ioan Chelaru a participat, miercuri, la Targoviste, la o dezbatere cu tema "Revizuirea Constitutiei Romaniei - un demers necesar". Dezbaterea a avut loc la Centrul International de Conferinte al Universitatii Valahia Targoviste si a fost organizata de Facultatea de Drept din cadrul universitatii targovistene.