Senatorul PNL Tudor Chiuariu, presedintele Comisiei juridice a Senatului si membru al Comisiei pentru revizuirea Constitutiei, respinge acuzatiile potrivit carora articolul referitor la chemarea oricarei persoane in fata Parlamentului ar avea ca tinta procurorii, transmite Mediafax.

Tudor ChiuariuFoto: Rompres

"Articolul spune, de fapt, un lucru fundamental, care se regaseste in alte articole din Constitutie, respectiv ca Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului roman prin intermediul caruia se exercita suveranitatea. Cetatenii vor avea un instrument ca sa-i puna pe reprezentantii lor sa ceara informatii si sa poate audia orice persoana din Romania. Atat, sa o audieze", sustine Tudor Chiuariu intr-un comunicat dat presei vineri.

In opinia sa, acesta "este singurul mijloc prin care orice cetatean poate solicita reprezentantului sau din Parlament sa ceara informatii de la orice institutie publica".

"Fara Parlament nu ar exista democratie, nici justitie, nici procurori", declara Chiuariu.

  • Amendamentul "Chiuariu"

Amendamentul adoptat joi de Comisia de revizuire a Constitutiei prevede ca: "Orice persoana de drept public, orice persoana juridica privata si orice persoana fizica are obligatia de a se prezenta, direct sau prin reprezentant legal, dupa caz, in fata unei comisii parlamentare, in urma invitatiei scrise primita din partea acesteia".

Senatorul PNL Tudor Chiuariu a sustinut ca argumentele pentru amendamentul propus privesc faptul ca sunt si alte articole constitutionale care precizeaza ca suveranitatea poporului se exercita prin organele sale reprezentative, iar Parlamentul este organul reprezentativ suprem.

"Parlamentul trebuie sa aiba - si cetatenii prin intermediul reprezentantilor lor in Parlament - un mijloc pentru a afla informatii despre orice aspect care poate face obiectul unei audieri intr-o comisie parlamentara", a sustinut Chiuariu.

El a fost intrebat daca aceasta obligativitate se aplica si procurorilor. "Un procuror face parte dintr-o institutie, si anume din Parchetul general de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in acest moment. Sigur ca privind activitatea unei institutii nu vom chema persoane fizice care isi desfasoara activitatea in acea institutie, ci pe seful institutiei sau pe cineva din conducerea institutiei", a replicat senatorul PNL.

Chiuariu a afirmat ca procurorii nu fac parte din puterea judecatoreasca, iar din acest motiv nu se poate interpreta o interferenta intre puterile statului.

El a mai sustinut ca o practica similara se regaseste in Statele Unite ale Americii, iar in cazul Romaniei aspectele practice ale acestei prevederi constitutionale vor fi reglementate printr-o lege.

  • Reactii dure la amendamentul "Chiuariu"

Amendamentul a fost criticat de fostii ministri ai Justitiei Monica Macovei si Catalin Predoiu.

"Incercarile tot mai dese ale USL de a-i chema la ordine pe procurori, inclusiv prin amendamentul propus de Tudor Chiuariu la modificarea Constitutiei ca orice persoana fizica sa aiba obligatia de a se prezenta in fata unei comisii parlamentare, arata frica politicienilor USL de o justitie corecta si impartiala, dorinta de a ameninta si intimida toti procurorii si incalcarea separatiei puterilor in stat", scrie pe blogul sau fostul ministru al Justitiei Monica Macovei vineri.

"Atentie la ticluita in proiectul de revizuire a Consitutiei!", atrage atentia si fostul ministru al Justitiei Catalin Predoiu, intr-o postare pe Facebook. "Un text aparent legitim, prin care Parlamentul poate convoca obligatoriu orice persoana in fata comisiilor parlamentare, poate fi folosit pentru ingenuncherea Justitiei. E mai periculos decat o suspendare prezidentiala", sustine Catalin Predoiu.