Senatorul PNL Tudor Chiuariu a sustinut joi ca unul dintre amendamentele adoptate in Comisia de revizuire a Constitutiei ofera posibilitatea Parlamentului de a chema pentru eventuale audieri persoane fizice sau juridice, fapt care se poate aplica si conducerii Parchetului, transmite Mediafax.

Tudor ChiuariuFoto: Rompres

Amendamentul adoptat de comisie prevede: "Orice persoana de drept public, orice persoana juridica privata si orice persoana fizica are obligatia de a se prezenta, direct sau prin reprezentant legal, dupa caz, in fata unei comisii parlamentare, in urma invitatiei scrise primita din partea acesteia".

Senatorul PNL a sustinut ca argumentele pentru amendamentul propus privesc faptul ca sunt si alte articole constitutionale care precizeaza ca suveranitatea poporului se exercita prin organele sale reprezentative, iar Parlamentul este organul reprezentativ suprem.

"Parlamentul trebuie sa aiba - si cetatenii prin intermediul reprezentantilor lor in Parlament - un mijloc pentru a afla informatii despre orice aspect care poate face obiectul unei audieri intr-o comisie parlamentara", a sustinut Chiuariu.

El a fost intrebat daca aceasta obligativitate se aplica si procurorilor.

"Un procuror face parte dintr-o institutie, si anume din Parchetul general de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in acest moment. Sigur ca privind activitatea unei institutii nu vom chema persoane fizice care isi desfasoara activitatea in acea institutie, ci pe seful institutiei sau pe cineva din conducerea institutiei", a replicat senatorul PNL.

Chiuariu a afirmat ca procurorii nu fac parte din puterea judecatoreasca, iar din acest motiv nu se poate interpreta o interferenta intre puterile statului.

El a mai sustinut ca o practica similara se regaseste in Statele Unite ale Americii, iar in cazul Romaniei aspectele practice ale acestei prevederi constitutionale vor fi reglementate printr-o lege.