Delegatia permanenta a PNL a adoptat, luni, rezolutia "Romanii de pretutindeni - resursa vitala a modernizarii Romaniei", potrivit careia este necesar un proiect national cu participarea institutiilor statului si a societatii civile pentru implicarea romanilor din strainatate in sustinerea dezvoltarii tarii si a promovarii imaginii Romaniei, relateaza Agerpres.

Ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni, Cristian David, a prezentat rezolutia, intr-o conferinta de presa, aratand ca majoritatea comunitatilor romanesti sunt constituite in state cu un nivel de dezvoltare socio-economica mai ridicat decat cel al Romaniei si ca acestea se pot transforma in vectori ai modernizarii tarii.

"De aceea, este nevoie ca la nivelul Romaniei sa existe o abordare noua, care sa creeze puntea de legatura intre comunitatile romanesti din afara si Romania prin angajarea dinamica a romanilor de pretutindeni in procesul de transformare a Romaniei. De asemenea, comunitatile romanesti trebuie sa fie implicate in promovarea imaginii si intereselor Romaniei prin stabilirea unei relatii de parteneriat, prin dialog si comunicare orientate catre sustinerea intereselor nationale si catre consolidarea identitara a comunitatilor romanilor de pretutindeni. Pentru atingerea acestor obiective legate de implicarea romanilor de pretutindeni in sustinerea dezvoltarii tarii si a promovarii imaginii sale este nevoie de agregarea unui 'Parteneriat pentru dezvoltare' care va imbraca forma unui proiect national cu implicarea Guvernului, Parlamentului, celorlalte institutii ale statului, administratiei locale, societatii civile din Romania, a asociatiilor romanilor de pretutindeni si a mass-media", se arata in rezolutia liberalilor.

In document se precizeaza ca odata cu stabilirea unei abordari integratoare la nivel institutional, se pot crea premisele pentru implementarea unor politici nationale dedicate angajarii active a romanilor de pretutindeni. De asemenea, se vizeaza un program destinat incurajarii investitiilor, reintoarcerii acasa si crearii de noi locuri de munca pentru romanii de pretutindeni.

In rezolutie se prevede ca angajarea activa a potentialului economic al comunitatilor romanesti sa se materializeze prin crearea de proiecte comune in sase domenii de referinta, respectiv remitentele, investitiile directe, transferul de resurse umane, investitii pe piata de capital, turism si incurajarea solidaritatii.

Liberalii au in vedere promovarea unei noi imagini a Romaniei, aratand ca este imperios necesara elaborarea unei strategii unitare de promovare a imaginii tarii noastre.