Senatorii au modificat, luni, legea privind cooperarea intre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene, eliminand prevederea potrivit careia conducatorul delegatiei Romaniei la reuniunile Consiliului European poate fi si prim-ministrul, informeaza Mediafax.

Senatul a reexaminat, in calitate de Camera decizionala, acest proiect, despre care Curtea a constatat, la sesizarea PDL, ca are mai multe prevederi neconstitutionale.

Astfel, la recomandarea Comisiei pentru Afaceri Europene, senatorii au eliminat textul initial propus de Guvern care stabilea ca seful delegatiei Romaniei la reuniunile Consiliului European este presedintele Romaniei sau prim-ministrul.

In locul acestei prevederi senatorii au adoptat un amendament care stabileste ca Guvernul sa transmita celor doua Camere ale Parlamentului, cu minimum 10 zile calendaristice inaintea reuniunii Consiliului European, propunerea de mandat pe care delegatia Romaniei intentioneaza sa o prezinte.

O alta prevedere eliminata a fost aceea care prevedea ca stabilirea conducatorului delegatiei Romaniei la reuniunile Consiliului European sa fie facuta prin acord intre Guvernul Romaniei si Presedintie, cu cel putin 20 de zile lucratoare inainte de data reuniunii.

In forma adoptata de senatori, aceasta prevedere a fost inlocuita cu una care stabileste ca inaintea reuniunii Consiliului European, Parlamentul poate adopta propuneri privind mandatul.

Din textul initial a fost scos si textul potrivit caruia, in situatia in care acest acord nu se realiza in termen, Parlamentul, in sedinta comuna a celor doua Camere, urma sa desemneze conducatorul delegatiei Romaniei.

Senatorii au renuntat, de asemenea, la textul din lege care stabilea ca Guvernul trebuia sa transmita celor doua Camere ale Parlamentului, in termen de maximum 7 zile lucratoare, inaintea reuniunii Consiliului European, propunerea de mandat pe care delegatia Romaniei intentioneaza sa o prezinte, care urma sa fie adoptat de Parlament.

La fel, in urma deciziei senatorilor, din proiectul de lege care va merge la promulgare nu va mai face parte prevederea prin care se stipula ca in cazul in care conducatorul delegatiei Romaniei la reuninea Consiliului European sustinea alta pozitie decat cea primita prin mandat, Guvernul urma sa motiveze in scris acea pozitie.