Primarul sectorului 1, liberalul Andrei Chiliman, a anuntat joi ca nu va participa la Congresul PNL care incepe vineri, fiind dezamagit de faptul ca amendamentele pe care le-a depus impreuna cu alti colegi la Statutul formatiunii nu au fost sustinute in partid: ''Eu am fost foarte dezamagit de Statutul care a fost aprobat. Am luat decizia, din acest motiv, sa nu particip maine si poimaine la lucrarile Congresului. Este primul Congres la care nu particip de cand s-a reinfiintat PNL. Este decizia pe care am luat-o. Nu voi pleca din PNL si nu voi participa ca membru de drept in niciun fel de organism in care eventual as avea dreptul conform noului Statut'', a declarat Chiliman, citat de Agerpres.

Andrei Chiliman a subliniat faptul ca majoritatea membrilor PNL au respins si acele amendamente pe care acesta le considera importante, in opinia lui Chiliman, propunerea noului Statut care a fost admisa in Delegatia Permanenta fiind 'mai rea' decat actualul Statut al partidului: ''Am sustinut in Delegatia Permanenta amendamentele pe care le-am propus, dintre care doua le-am considerat extrem de importante. E vorba de amendamentul privind alegerea membrilor Biroului Politic prin vot uninominal si nu pe lista si al doilea privind alegerile interne in partid si desemnarea candidatului pentru presedintia partidului prin votul tuturor membrilor PNL. Cele doua amendamente au fost respinse. Propunerea de Statut e o propunere care centralizeaza foarte mult deciziile. Dupa parerea mea, este un Statut mai rau decat cel actual al partidului''.

Andrei Chiliman a afirmat, de asemenea, ca, in acest moment, PNL este subordonat unei singure persoane, fapt ce ar putea afecta viitorul partidului: ''Eu consider ca in acest moment, practic, partidul este subordonat intereselor unei singure persoane. Daca o sa fac recurs la memoria noastra a tuturor, PDL s-a subordonat si el la un moment dat intereselor unei singure persoane. E adevarat, dupa acea persoana a ajuns presedinte al tarii, a fost cativa ani la guvernare - este si asta adevarat, dar iata in ce situatie a ajuns astazi din cauza acestei subordonari. (...) Eu pun intrebarea: Ce se va intampla in momentul in care proiectul unipersonal al domnului Antonescu de a ajunge presedinte, fereasca Dumnezeu, nu se va intampla? Ce se va intampla cu PNL? Din cauza asta eu cred ca PNL are nevoie de o conducere in care oamenii sa fie alesi uninominal si in felul asta ei sa aiba o legitimitate si o putere foarte mare de decizie. Sa aiba curajul sa-l contrazica pe presedintele partidului cand, eventual, propune un lucru care nu este corect. Sa aiba loc dezbateri si nu doar 'Sa traiti, am inteles'. E foarte important ca PNL sa nu pateasca ce pateste astazi PDL''.

  • Chiliman: Functia de prim-vicepresedinte al PNL ii va aduce prejudicii de imagine lui Iohannis

Andrei Chiliman a sustinut, de asemenea, joi, ca detinerea functiei de prim-vicepresedinte al PNL i-ar putea aduce primarului Sibiului, Klaus Iohannis, prejudicii de imagine. El a adaugat ca derogarea de vechime pe care conducerea PNL a decis-o in favoarea lui Klaus Iohannis nu-i jigneste pe liberalii mai vechi, ci doar poate pe aceia care isi doreau sa ocupe functia de prim-vicepresedinte al partidului: "Cred ca i-ar putea jigni numai pe care care si-ar fi dorit functia (functia de prim-vicepresedinte al PNL - n.r). Profit de ocazie sa-i spun domnului Iohannis bun venit in randul PNL. Cred, insa, ca prin noul statut functia de prim-vicepresedinte nu va putea sa fie usor de realizat si ca-i va aduce prejudicii de imagine domnului Iohannis, dar asta este o chestiune si o decizie a dansului. Eu sper ca experienta dansului in plan administrativ pe care a avut-o sa fie un castig al PNL."

Intrebat daca in opinia sa fostul prim-ministru Calin Popescu-Tariceanu ar putea sa ocupe functia de prim-vicepresedinte al PNL, Chiliman a replicat ca Tariceanu ar putea "sa devina din nou presedintele partidului": "In momentul de fata, prim-vicepresedinte va fi pe lista domnului Antonescu. Domnul Tariceanu ar putea oricand sa devina din nou si presedintele partidului. Este o chestiune de conjunctura. Domnul Antonescu vine cu niste rezultate la alegerile parlamentare si nu cred ca, la ora actuala, domnul Antonescu poate fi contracandidat de cineva cu sanse reale. Eu cred ca rezultatele respective ar fi putut sa fie consolidate printr-un mod mult mai democratic de luare a deciziilor in partid."

Consiliul National Executiv al Partidului National Liberal i-a acordat joi derogare de vechime primarului Sibiului Klaus Iohannis, proaspat membru al PNL, pentru ca acesta sa poata candida la o functie in conducerea partidului.