Anuntul politic al zilei de miercuri a fost decizia primarului de Sibiu, Klaus Johannis, de a intra in PNL. Johannis a mai cochetat cu apropierea de liberali in 2009, cand in jurul sau a fost construit proiectul care-i purta si numele - solutia gasita atunci de PNL si PSD pentru postul de premier lasat vacant de demiterea guvernului Boc 1 de catre Parlament. Dar care sunt motivele care l-au adus acum alaturi de Crin Antonescu, cu doar doua zile inaintea unui congres al PNL care se anunta dificil pentru Antonescu?

Klaus IohannisFoto: Agerpres

Consolidarea pozitiei lui Crin Antonescu in PNL

Una dintre primele constatari este ca, prin aducerea primarului de Sibiu, Crin Antonescu si-a consolidat serios pozitia in interiorul partidului. Ultimele doua saptamani au adus o intetire a contestarii lui Antonescu din partea aripii Chiliman - Tariceanu - Moisescu, si chiar daca sansele acestora de a-l da jos de la conducere erau mici, zgomotul creat in partid avea darul de a-i stirbi din prestigiu presedintelui liberal.

Mai mult, Crin Antonescu a suferit o lovitura dura in interiorul PNL dupa condamnarea definitiva la inchisoare cu suspendare a lui Gigi Becali, precedenta sa "achizitie" de marca. Niciodata privit cu ochi buni de liderii partidului, Becali s-a transformat rapid intr-o vulnerabilitate pentru Crin Antonescu dupa condamnare.

Aducerea lui Johannis - posesor al unei imagini publice aproape impecabile - este in mod clar o lovitura de imagine pentru Crin Antonescu. "Transferul primarului de Sibiu in PNL cu doar doua zile inaintea congresului nostru il va ajuta pe Crin sa-si refaca creditul politic", a declarat pentru HotNews.ro un lider PNL. Pana si Andrei Chiliman, adversar declarat al lui Antonescu, a recunoscut ca Johannis reprezinta "un castig incontestabil" pentru PNL.

Construirea unei alternative la posibilul cuplu Oprescu - Ponta

Aducerea primarului de Sibiu in PNL ii mai rezolva lui Crin Antonescu o problema in perspectiva alegerilor prezidentiale din 2014. Cum intre PSD si PNL e in plina desfasurare un razboi rece, e clar ca liderul liberal a inteles ca pozitia sa de candidat al USL la prezidentiale e mai fragila ca oricand.

Crin Antonescu a inteles ca PSD nu va lasa foarte usor din mana candidatura la prezidentiale in favoarea sa, iar numele lui Sorin Oprescu apare tot mai des ca posibila solutie a PSD pentru 2014. or, un tandem Oprescu (candidat la presedintie) - Ponta (premier) ar fi fost extrem de greu de batut din Crin Antonescu singur, fara un secondant cu imagine si anvergura. Cooptarea lui Johannis, un candidat legitim pentru Executiv, reface echilibrul intr-un asemenea scenariu pentru alegerile din 2014.

Imbunatatirea imaginii PNL

Alunecarea PNL catre nationalism a fost vizibila in ultimul an. Diplomatii occidentali acreditati in Romania au observat cu usurinta transformarea liberalilor intr-un partid pe cit de mare, pe atit de nefrecventabil. Desele iesiri in decor ale lui Crin Antonescu, tonul ratoit la adresa Occidentului nu au ajutat deloc PNL in pozitionarea externa, iar consecinta a fost ostracizarea lui Crin Antonescu. Totul in favoarea lui Victor Ponta, care a beneficiat de cateva gesturi de curtoazie din partea liderilor europeni.

Intrarea lui Klaus Johannis in PNL si probabila numire a acestuia intr-un post de maxima vizibilitate in partid are darul de a mai atenua din imaginea anti-occidentala pe care si-a construit-o PNL. Johannis are priza in spatiul german, e recunoscut drept un primar eficient, iar proiectul Sibiu - capitala culturala europeana l-a validat definitiv drept politician european.

Controversele in jurul lui Johannis

Intrarea lui Klaus Johannis in PNL nu se va face fara cateva convulsii, insa. Informatia ca el va primi un post de prim-videpresedinte, aparute pe surse, are darul de a-i nemultumi pe cativa dintre seniorii partidului, dupa cum au declarat sub protectia anonimatului mai multi liberali. Acestia nu sunt extrem de fericiti sa vada inca un outsider arzand etapele, exact cum s-a intamplat si cu Gigi Becali. Dar si ei sunt constienti ca transferul lui Johannis are mult mai multe avantaje decat dezavantaje.

In al doilea rand, nu putini liberali sau sustinatori ai acestora au inca proaspata in memorie declaratia lui Johannis imediat dupa turul 2 al prezidentialelor din 2009, cand diferenta dintre Traian Basescu si Mircea Geoana era infima. Desi toti liderii PSD si PNL au incercat atunci sa demonstreze victoria lui Geoana, Johannis - care era candidatul neoficial la functia de premier al lui Geoana - a declarat ca zarurile au fost aruncate. "Parcursul meu de posibil premier s-a terminat aici. Sunt si raman in Sibiu", a spus Johannis la cateva ore dupa inchiderea urnelor, validand practic victoria lui Traian Basescu.