Presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, declara, intr-un interviu acordat Hotnews.ro prin email, ca steagul secuilor arborat in institutiile publice este tot atat de ilegal ca steagurile altor sapte judete care au propriile steaguri, cum ar fi Gorj, unde a fost ales deputat premierul Victor Ponta. Borboly Csaba a publicat chiar pe pagina sa de Facebook imagini de la o conferinta de presa cu Victor Ponta la Targu Jiu din timpul campaniei, in care se vad steaguri locale arborate alaturi de tricolor. "Se vorbeste de nationalism maghiar, dar daca in sapte judete majoritar romanesti ceva se poate, si in doua majoritar maghiare nu se poate, atunci putem vorbi de nationalism romanesc, nu maghiar", mai spune presedintele CJ Harghita.

Rep: Care este in acest moment situatia juridica a hotararii Consiliului Judetean Harghita, referitoare la arborarea steagurilor, hotarare atacata in justitie? Cate procese sunt, cine a atacat hotararea CJ in instanta, in ce stadiu sunt aceste procese, continutul deciziei instantelor, daca ele sunt definitive sau nu.

Borboly Csaba: Am avut doua procese sau mai bine zis doua siruri de procese intentate de un profesor pensionar din Toplita. Prima data, domnul profesor a atacat hotararea noastra pe motiv ca ar fi discrimatoriu pentru romanii din judet. A intentat procedura la CNCD (Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii). Acolo a pierdut si a ajuns la Curtea de Apel din Targu Mures, unde a pierdut. Deci avem o decizie irevocabila ca nu este discriminatoriu.

Atunci domnul profesor a intentat un nou proces pe considerentul ca, de fapt, noi nu avem dreptul sa adoptam asfel de hotarare. La Tribunal am avut noi castig de cauza. Curtea de Apel Targu Mures, in 2012 septembrie, a dat castig de cauza domnului profesor din Toplita.

Dar aceasta hotarare nu fost publicata pana in momentul de fata in Monitorul Oficial, ceea ce este un impediment pentru executarea ei. Asa stam acum. Avem cel putin sapte judete care au steag, nenumerate localitati, inclusiv orasul Targu Jiu (fotografia este pe pagina mea de Facebook in limba romana, cu domnul Victor Ponta si Mircea Dusa in prim plan) si noi aici in secuime nu avem dreptul.

Csaba Borboly - steag Tinutul Secuiesc

Csaba Borboly - steag Tinutul Secuiesc

Foto: Facebook.com/csaba.borboly

Anul trecut inainte de referdnum, cand a fost la noi domnul prim mininstru, si inca nu aveam hotararea definitiva, steagul judetului a fost scos cu ajutorul unui angajat al prefecturii. Dupa parerea mea, a fost o prostie facuta de catre organizatori. Cand vii intr-o vizita de curtoazie inainte de campanie, nu faci astfel de lucruri. Sunt sigur ca domnul prim ministru nu era in cunostinta de cauza.

Deci, momentan, stam cu buza umflata. In 2009, la un an dupa ce am fost ales presedinte CJ, am crezut ca trebuie sa stopam fenomenul ca sefii de post sa sanctioneze oameni simpli, conducatori de institutii pentru arborarea steagului, asa in forta, fara nici un temei legal. Dupa Hotarirea din 2009 a fost liniste in judet, dar a tinut patru ani. Consider ca am focut totul legal, cu buna credinta, si stam cu buza umflata acum. Asta e.

Rep: A a primit CJ Harghita vreo somatie sau amenda din partea autoritatilor romanesti pentru a cobora steagul secuiesc de pe cladire? Daca da, veti da curs solicitarii?

Borboly Csaba: Ieri am primit de la domnul prefect somatie. Amenda nu am primit, amenintari o duzina. De altfel, azi am primit din Iasi de la politie instiintarea ca un concetatean amenintator a fost identificat. Multumesc politiei si pe acesta cale.

Rep: Cum comentati declaratiile prefectului de Harghita, Jean-Adrian Andrei, care consideră drapelul secuiesc ilegal, ca urmare a unei decizii de anul trecut a Curţii de Apel Târgu Mureş, şi cere autorităţilor, într-o circulară, îndepărtarea acestuia de pe toate instituţiile publice.

Victor Ponta si steagurile locale in Targu Jiu

Victor Ponta si steagurile locale in Targu Jiu

Foto: Facebook.com/csaba.borboly

Borboly Csaba: Steagul judetului nostru este atat de ilegal ca cel al judetului Gorj, unde a fost ales deputat seful ierarhic al domnului prefect, domnul prim ministru Victor Ponta. Am intrebat in public de ce la domnul prim ministru este legal in Gorj, Timis, Alba, Maramures, etc. De ce este considerat contrar legii in Hargita?

Se vorbeste de nationalism maghiar, dar daca in sapte judete majoritar romanesti ceva se poate, si in doua majoritar maghiare nu se poate, atunci putem vorbi de nationalism romanesc, nu maghiar. Multa lume spune: de ce faceti asta, de ce aveti nevoie de steag? La aceasta intrebare este un simplu raspuns: daca vrei sa faci o campanie de promovare privind turismul, produsele locale, ai nevoie de simboluri locale. Asta este un lucru normal. Daca vrei sa-ti pastrezi identitatea, ai nevoie de simboluri.

Daca nu ai simboluri ca si comunitate, atunci nu ai indentitate, esti un simplu consumator in viata cotidiana destul de globalizata. Daca nu ai identitate proprie, nu poti fi numit cetatean, numai consumator. Nu ai respect pentru sine si pentru altii. Deznationalizarea, dezradacinarea - vad ca asta este la moda acum la noi.

Daca vreau sa promovez judetul, tinutul de exemplu, in Bucuresti, cum fac promovarea? Cu simboluri locale, campanie bazata pe afise, slogane, steag etc. Dar asta vor sa faca si altii, in alte judete, regiuni, sa-si promoveze propriile valori. Si acum, ceea ce este local va fi declarat ilegal? Vor fi scoase simbolurile locale, campaniile locale, judetene in alte sapte judete? Nu inteleg rationamentul. Simbolurile tinutului secuimii pot fi gasite si in stema tarii. Acum, vor modifica repede guvernantii si stema tarii?

Rep: Cum interpretati reactia autoritatilor de la Bucuresti in legatura cu problema steagului? Dar reactia Budapestei?

Borboly Csaba: Reactia autoritatilor din Bucuresti si Budapesta nu o comentez, sunt politician local. Nu stiu care sunt cutumele, regulile diplomatiei. Nu ma bag, nu ma pricep la aceste lucruri.

Rep: Veti continua sa incurajati arborarea steagului secuiesc in scoli si institutii?

Borboly Csaba: In privinta incurajarii arborarii steagului in institutii, acest lucru sta in decizia fiecarei conducator de institutie. Legislatia reglementeaza arborarea altor state, nu reglementeaza de exemplu un steag local. In Mures si Covasna, care nu au avut o Hotarare CJ asemanatoare cu a noastra, au fost si sunt arborate steaguri iar autoritatile au pierdut procese. Si asta arata ca nu este nicio ilegalitate, vorbim despre un zel, un exces de putere, vor sa-si arate muschii. Au luat aer in plamani ca curcanul sa arate si mai inspaimantatori, dar de fapt, daca ne uitam la buget, la majorarile de taxe, vedem, ca realitatea este destul de cenusie.

Noi am vrut sa reglementam aceste chestii, sa fie reguli clare. Am avut patru ani liniste, steagul s-a raspandit in populatie, a devenit lucru normal, uzual, si acum stam in expectativa. Desigur, nu comentam hotararea judecatoreasca. O vom pune in practica conform legislatiei in vigoare. Vom analiza situatia, ce cai de atac mai avem.