Premierul Victor Ponta a declarat intr-un interviu acordat vineri pentru HotNews.ro ca nu va renunta la titlul de doctor in drept dupa scandalul de plagiat. "Povestea cu doctoratul a fost o rana puternica anul trecut, s-a inchis, cicatricea o sa ramina. Cicatricea asta va fi ca flota domnului Basescu. Si peste 20 de ani o sa-mi zica cineva", a spus Victor Ponta.

"Stiti foarte bine ca nu-l folosesc, nu predau, nu am nici un fel de beneficiu in urma sa. Daca era mai simplu, as fi facut-o", a mai spus Ponta cind a fost intrebat daca nu era mai simplu sa renunte la doctoratul care poate fi o vulnerabilitate in cariera sa politica.

Reamintim ca scandalul plagiatului a inceput in vara anului 2012, in urma unui articol din revista britanica Nature (18 iunie) care arata ca o parte importanta din lucrarea lui Victor Ponta a fost copiata din alte lucrari. Ponta a respins acuzatiile.

In acest caz au fost date mai multe verdicte de diverse comisii de specialitate.

Astfel, Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) decisese ca Victor Ponta a plagiat in teza sa de doctorat, fiind un plagiat de tip copy-paste. CNATDCU a fost dizolvat de Ministerul Educatiei chiar in ziua in care a dat aceasta hotarare.

Apoi, Consiliul National de Etica, a carui componenta fusese schimbata de ministrul interimar Liviu Pop, a dat un verdict conform caruia "Victor Ponta nu a plagiat". A urmat decizia Universitatii din Bucuresti, care a concluzionat de asemenea ca Victor Ponta a plagiat si a cerut ministrului Educatiei, printr-o scrisoare, "sa ia masurile legale care se impun". Ministrul Educatiei de la acel moment, Ecaterina Andronescu, nu a luat insa nici o decizie, spunind ca "legea nu-mi da competenta de a retrage titlul de doctor premierului Victor Ponta".