Am ajuns intr-un moment definitoriu al raspunsului Europei la criza economica. Amenintarea imediata a dezintegrarii Zonei Euro a trecut, dar perspectiva alunecarii in recesiune este un pericol foarte real pentru o mare parte a continentului. Progresele facute prin uniunea bancara si alte reforme institutionale sunt doar o parte din raspuns. Fara o abordare mai activa a stimularii activitatilor economice noi, stagnarea ar putea provoca o reinnoire a crizei, reprezentand o amenintare grava la adresa stabilitatii si unitatii Europei, scrie premierul Victor Ponta intr-o postare de blog gazduita de Huffington Post.

Premierul argumenteaza ca esecul politicilor de austeritate poate fi observat in frustrarile populare: "fara o solutie la somajul in crestere sau pentru imbunatatirea standardelor de viata, alegatorii Europa resping guvernele in functie si cauta alternative".

In acest context, "principalii beneficiari au fost partidele moderate pro-UE de centru-stanga, care s-au intors la putere in Danemarca, Franta, Tarile de Jos, Lituania si Romania. Totodata, se inregistreaza o crestere brusca a sprijinului acordat partidelor populiste de extrema dreapta sau de extrema stanga ce ofera solitii bazate pe xenofobie, protectionism sau ostilitate fata de integrarea europeana", scrie Victor Ponta, precizand ca aceasta orientare se traduce intr-un avertisment cu privire la ceea ce s-ar putea intampla in cazul in care masurile luare de guverne nu reusesc sa raspunda nelinistii publice in crestere.

Premierul adauga ca politicile economice stabilite in urma cu doi ani "sunt acum pe scara larga considerate drept defectuoase", astfel incat este nevoie de o noua abordare. Exista o recunoastere tot mai mare a faptului ca o politica de consolidare bugetara caracterizata prin exces de zel poate contribui la criza datoriilor suverane prin sufocarea veniturilor bugetare, scrie Ponta, solicitand guvernelor europene sa recurga la "o abordare mai activa pentru a stimula o noua activitate economica".

Potrivit premierului, raspunsul nu este acela de a abandona obiectivul pe termen mediu de consolidare fiscala, ci de a pune mai mult accent pe politicile de crestere economica necesare pentru a face acest obiectiv credibil.

In editorial, Ponta sustine ca extinderea inegalitatilor sociale nu doar conribuie la criza dar se dovedesc a fi un obstacol in calea redresarii economice. "Cercetarile sugereaza ca diferentele mari intre venituri si averi slabesc cererea si genereaza dezechilibre economice care creeaza instabilitate si submineaza cresterea economica", argumenteaza premierul.

Ponta isi exemplifica teoriile recurgand la cazul Romaniei.

"Romania a fost puternic afectata de criza financiara, o situatie agravata de un program de austeritate prost gandit, care a facut ca profesorii si medicii sa aiba un salariu mai mic decat muncitorii necalificati, provocand astfel o migratia masiva" afirma premierul, precizand ca prioritatea coalitiei de guvernare USL este construirea unei recuperari durabila bazate pe crestere economica si "un echilibru intre disciplina bugetara stricta si redresarea economica, precum si intre dezvoltarea economica si cea sociala. Rezultatele initiale sunt promitatoare", sustine Ponta.

Dupa ce trece in revista cateva dinmasurile luate de guvernul USL, Ponta isi manifesta increderea ca "dezvoltam un amestec correct de politici bazat pe responsabilitate fiscala, reforme structurale, dinamism economic si incluziune sociala . Insa nu putem reusi izolati de restul Europei. Liderii UE trebuie sa lucreze împreună la soluții inovatoare. Ar trebui să ne gândim cum putem utiliza instrumentele europene la dispoziția noastră, precum Banca Europeană de Investiții, pentru a crea noi parteneriate publice-private și pentru a pune in miscare investiții în infrastructura."

Ponta concluzioneaza ca "austeritatea singura nu este raspunsul. Trebuie sa aratam ca raspundem cererilor cetatenilor europeni de a gasi o modalitate mai buna de iesire din criza noastra comuna".