Fostul ministru de interne Ioan Rus (PSD) a declarat intr-un interviu pentru Deutsche Welle ca, desi estimarile arata ca USL va castiga alegerile parlamentare din decembrie, nu crede "in victorii asigurate". "In politica, mai des ca si in fotbal, se poate pierde chiar si cand adversarii sunt slabi, iti poti da autogoluri spectaculoase", a declarat Ioan Rus. In cadrul interviului, fostul ministru in guvernul Ponta a mai precizat ca, desi in acest moment nu este previzibila o larga coalitie dupa alegeri, ar putea exista si o situatie care sa le impuna alesilor sa ia inconsiderare aceasta posibilitate.

Ioan Rus (arhiva)Foto: Agerpres

"Pana in acest moment, estimarile arata ca USL castiga aceste alegeri. Dinamica este insa extrem de mare. Un sondaj care da astazi 55% USL si 20% la suta adversarilor nu garanteaza castigul peste 60 de zile. Pana in 9 decembrie este mult. Procentele se pot schimba in functie de greseli, de capacitatea de persuasiune atunci cand explica electoratului ce au de gand si cu cine au de gand sa faca ceva", a declarat Ioan Rus.

Intrebat daca victoria este deja asigurata, fostul ministru a precizat ca nu crede in victorii asigurate: "Victorii asigurate sau victorii inainte de final nu exista. In politica, mai des ca si in fotbal, se poate pierde chiar si cand adversarii sunt slabi, iti poti da autogoluri spectaculoase."

In ceea ce priveste posibilitatea realizarii unei largi coalitii, Rus a afirmat ca in acest moment nu este previzibila insa "poate sa existe si o situatie care sa impuna si o larga coalitie, asa sa iasa votul sa te oblige sa te gandesti la acest lucru."

Fostul ministru a aratat ca exista cazuri in experienta Europeana in care stanga si dreapta politica "stanga si dreapta pun in centru interesul national, lasa pe terenurile secundare de joc politica individuala si introduc interesul national in inima programului de guvernare". "Ca oameni rationali putem gasi acele 15, 20, 100 de prioritati intr-un program de guvernare cu care sa fie de acord si stanga si dreapta, si asupra carora sa nu mai existe nici un fel de discutie decat sprijin, sprijin, sprijin. [...] . Sa speram ca in 2012 vom putea si noi sa fim o luna de zile nemti si sa redactam asa ceva", a declarat Ioan Rus pentru Deutsche Welle.

Ioan Rus a mai aratat ca interesul Romaniei nu depinde insa de existenta unei mari coalitii si ca nicio coalitie de guvernare nu a funstionat in Romania in 20 de ani de tranzitie. In acest context, fostul ministru a precizat ca se fereste sa spuna ca "doar o mare coalitie este solutia, ata vreme sub guvernul monocolor Nastase ne-am integrat in Uniunea Europeana, in NATO etc. Cred ca oamenii de calitate sunt solutia sigura, nu provenienta lor politica."