Vicepresedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, sambata, la Zalau, dupa incheierea Consiliului Reprezentantilor Unionali, ca alegatorii trebuie sa inteleaga ce pericol mare reprezinta "cele doua partidulete maghiare", referindu-se la PCM si PPMT, care stiu ca "nu au sanse".

"Strategia e simpla, sa castigam alegerile, pragul de 5 la suta este foarte important. Daca nu-l depasim, nu vom putea reprezenta interesele maghiarilor. Alegatorii trebuie sa inteleaga cat de mare este pericolul pe care il reprezinta aceste doua partidulete maghiare (PCM si PPMT - n.r.), care stiu ca nu vor castiga, stiu ca nu au nicio sansa, dar vor sa ia doar voturi de la noi. Acest lucru sper ca va fi convingator, astfel sa nu primeasca voturi sau sa primeasca cat mai putine. Ne asteapta patru ani grei, va trebui sa aratam cat de uniti suntem", a spus Laszlo Borbely, citat de Mediafax.

Acesta a adaugat ca UDMR are un program care poate fi baza pentru negociere, dar deocamdata nu face aliante "decat cu alegatorii": "Celelalte doua partide slujesc alte interese decat cele ale comunitatii maghiare", a afirmat vicepresedintele politic al UDMR.

La randul sau, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, si-a manifestat, dupa terminarea CRU, speranta ca la alegerile parlamentare din 9 decembrie Uniunea sa nu fie afectata de voturile date de electorat celorlalte partide maghiare.

Kelemen Hunor a declarat ca UDMR trebuie sa se gandeasca la problemele cetatenilor si nu la cele doua partide maghiare, "care dintr-o aventura politica vor sa puna candidati acolo unde exista un electorat maghiar".

"Vrem la alegeri sa maximizam voturile si mandatele in viitorul Parlament, sa avem reprezentare proportionala si un proiect politic care, indiferent daca vom fi la putere sau in opozitie, sa fie un proiect pentru toti cetatenii tarii, dar si pentru comunitatea maghiara. Sper ca voturile catre celelalte partide maghiare nu ne vor afecta, dar nu putem spune ca 10.000, 15.000, 20.000 de voturi care vor fi adunate de ei, nu inseamna nimic. Fiecare vot conteaza, fiecare cetatean conteaza, dar noi nu vom avea dispute cu ei", a afirmat Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, echipa de campanie electorala a UDMR a fost stabilita, iar seful de campanie a fost numit secretarul general al UDMR, Kovacs Peter.

Sedinta CRU, in care presedintele UDMR a citit raportul sau politic, apoi participantii au adoptat cateva decizii generale legate de alegerile parlamentare si regulamente de functionare ale consiilor regionale ale alesilor locali ai Uniunii, s-a incheiat sambata dupa-amiaza.

Liderii UDMR urmeaza sa participe, sambata seara, la sedinta Consiliului National al Primarilor si Consilierilor UDMR.