PDL, PNTCD si Forta Civica au lansat sambata, la Palatul Parlamentului alianta de centru dreapta sub denumirea Alianta Romania Dreapta. Conducerea ARD a dorit sa dea un mesaj de unitate membriilor celor trei partide, atat Vasile Blaga cat si Mihai Razvan Ungureanu au vorbit despre renuntarea la orgolii si necesitatea ca Alianta sa vorbeasca pe o singura voce. In aceasta logica, Mihail Neamtu (Noua Republica) si Adrian Papahagi (Fundatia Crestin Democrata) au fost prezenti pe scena, la poza de grup. In schimb, lideri ca Emil Boc, Elena Udrea si Roberta Anastase au lipsit de la eveniment.

Emil Boc a participat in timpul lansarii ARD la "Ziua recoltei" din Cluj si a oficiat cununii civile.

[M.R. Ungureanu, Vasile Blaga si Aurelian Pavelescu / Foto: Agerpres]

Alianta Romania Dreapta a intrat in lupta pentru alegerile parlamentare cu sloganul "Calea Dreapta" avand ca sigla o inima roz-ciclam. In contextul in care cele trei partide au purtat negocieri tensionate pentru infiintarea formatiunii politice iar orgoliile au izbucnit si public, pe scena liderii ARD au transmis mesaje de unitate.

De altfel la eveniment democrat liberalii s-au declarat optimisti in ceea e priveste scrutinul din 9 decembrie. Surse democrat liberale au delcarat pentru HotNews.ro ca in urma unui sondaj intern USL a scazut la 48% in preferintele romanilor iar ARD are o intentie de vot de 24%.

Vasile Blaga: "ARD propune electoratului o dreapta unita, care sa readuca o stare de normalitate pentru Romania. O alianta care sa apere democratia si statul de drept. O alianta care sa modernizeze democratia si statul de drept. O alianta pentru Romania dreapta. Am promis ca vom lupta impreuna si ne-am tinut de cuvant. Azi, alianta e gata de drum. Romania are nevoie de normaliate.

Mihai Razvan Ungureanu: "Mai presus de toate, trebuie sa fim uniti. Sa fim loiali unii altora, adica noua insine. Sa lasam deoparte orgoliile si sa ne ridicam, cu smerenie, la inaltimea sarcinii. Sa vorbim pe o singura voce. Hai sa luptam pentru calea dreapta! Stim ca nu va fi usor. Ca vom fi atacati din toate partile. Dar nu ne vom indoi! Vom sta drepti! Doar astfel Romania va fi dreapta".

Liderii ARD nu au uitat sa vorbeasca nici de criteriile de integritate care initial au fost motiv de discordie la negocieri intre Monica Macovei si Mihai Razvan Ungureanu.

Vezi si: Razboiul orgoliilor in ARD. Mihai Razvan Ungureanu o contrazice pe Monica Macovei: Traseismul este o tema falsa

Monica Macovei a declarat de pe scena ca in baza acestora schimbare trebuie sa inceapa chiar din interiorul aliantei. "Vrem schimbarea clasei politice. USL in stanga ii apara pe politicienii corupti. ARD in dreapta are candidati integri si compententi. ARD nu va avea nici penali si nici colaboratori ai securitatii. (...) Sa nu uitam, in partea dreapta avem ARD, care vrea schimbarea clasei politice incepand cu ea insasi", a avertizat Macovei.

De partea cealalta, MRU pare sa fi cedat lupta si a transmis un mesaj clar colegiilor de partid:"Toate criteriile de integritate sunt respectate, urmeaza sa avem discutii pe fiecare candidatura in parte".

Dupa lansarea ARD, liderii celor trei formatiuni politice s-au reunit in Modrogan pentru stabilirea candidaturilor pentru alegerile locale. Surse din interiorul aliantei au declarat pentru Hotnews.ro ca se ia in calcul si candidaturile unor consilieri prezidentiali in Bucuresti.

Conducerea ARD intentioneaza sa intre in batalia pe Bucuresti cu nume ca Daniel Funeriu si Cristian Diaconescu. Totodata liderii celor trei formatiuni politice si-au stabilit colegiile in care vor candida. Astfel, Vasile Blaga va candida pentru un nou mandat de senator in judetul Timis iar Aurelian Pavelescu si Mihai Razvan Ungureanu in Capitala pentru functii de deputati.

Liderul Partidului Noua Republica, Mihail Neamtu este sustinut de catre Gheorghe Falca pentru a candida la Arad iar Adrian Papahagi va candida intr-un un colegiu din Cluj.

  • Hotnews.ro a transmis LIVE VIDEO TEXT lansarea oficiala a Aliantei Romania Dreapta

  • Citeste mai jos fragmente din discursurile sustinute de liderii partidelor reunite sub sigla ARD

UPDATE 13:29 M.R. Ungureanu se adreseaza publicului:

  • O tara in care guvernantii, in toiul crizei economice globale, isi antreneaza cetatenii intr-o criza politica si institutionala profunda cu efecte negative asupra credibilitatii externe, a nivelului de trai, a investitiilor, este o tara in suferinta, o tara strambata.
  • O tara in care guvernantii isi bat joc de cetateni vanzand Oltchimul oricui si oricum este o tara jefuita, o tara strambata.
  • O tara in care un prim-ministru plagiator deschide anul scolar este o tara batjocorita, o tara strambata.
  • Romania a rezistat puterii raufacatoare a stangii, nu s-a frant, dar este o tara strambata. Romania noastra trebuie sa se indrepte, Romania poate sa se indrepte.
  • Cum arata Romania dreapta?
  • Romania dreapta este Romania dreptatii, o Romanie in care fiecare isi ia partea dreapta, dupa munca, dupa merit, fara a uita solidaritatea cu cei aflati la nevoie, in care un stat corect, transparent si eficient adica modern si european isi serveste cetatenii care il constituie oriunde s-ar afla ei in respectul demnitatii si de pe pozitii egale.
  • Romania dreapta este Romania de dreapta, o Romanie care tine dreapta prin viziune si politici de dreapta, in care atat nr cat si valoarea taxelor a impozitelor si a contributiilor sunt reduse in paralel cu cresterea gradului de colectare, o Romanie in care antreprenorii care investesc in forta umana si creaza locuri de munca sunt despovarati de birocratia opresiva, de instabilitatea legislativa sau de opacitatea reglementarilor, o Romaniei a clasei de mijloc in care bunastarea redevine posibila.
  • Romanie dreapta este Romania care se tine dreapta prin apartenenta ei la UE si NATO fara plecaciuni pe furis catre alte zari geopolitice, o Romanie care merge in linie dreapta fara abateri, stabilia, predictibila, altfel spus credibila, o Romanie care calca drept pe calea ei, calea euroatlantica.
  • Suntem la 2 luni si jumatate de indreptare a Romaniei. Vom propune foarte curand un indreptar politic si de guvernare.
  • Vom selecta si propune foarte curand oameni drepti, a caror calitate morala, umana si profesionala ii indreptateste sa candideze din partea ARD.
  • Mai presus de toate trebuie sa fim uniti, sa fim loiali unii altora.

UPDATE 13:20 Europarlamentarul PDL Monica Macovei ia cuvantul.

  • CE vrea ARD? Vrea o noua Constitutie pentru o noua Romanie.
  • ARD vrea politicieni fara imunitate, vrea oameni egali in fata legii, vrea confiscarea averilor ilegale.
  • Am facut deja ceva, suntem in stadiul in care politicieni din toate partidele sunt anchetati si multi dintre ei sunt condamnati.
  • Vrem sa intarim in continuare institutiile anticoruptie si institutiile statului, vrem pedepse fara suspendare pentru coruptie, vrem ca niciun proces sa nu se termine prin prescriptie. Si mai vrem un judecator, o sala, un proces rapid.
  • Vrem dosare informatizate si o baza nationala pentru toate institutiile judecatoresti, publica.
  • Vrem schimbarea clasei politice. USL in stanga ii apara pe politicienii corupti. ADR in dreapta are candidati integri.
  • ARD nu va avea pe liste penali si nici colaboratori ai securitatii.
  • ARD, prin candidatii sai, ofera romanilor cu adevarat sansa unei schimbari a clasei politice.

UPDATE 13:10 Liderul europarlamentarilor PDL, Theodor Stolojan, vorbeste despre masuriel economice propuse de PDL:

  • Vom urmari dezvoltarea capacitatilor productive competitive care sa permita firmelor integrarea in spatiul european.
  • Vom sustine formarea si dezvoltarea de ecosisteme industriale competitive
  • Vom imbunatati sistemul de alocare a resurselor.
  • Vom mentine stabilitatea macroeconomica castigata cu atatea sacrificii in perioada guvernarilor anterioara
  • Vom indeplini conditiile pentru a trece la euro.
  • Vom duce pana la capat reforma administratiei publice

UPDATE 13:00 Mihail Neamtu, presedintele Partidului Noua Republica, Aurelian Pavelescu, presedintele PNTCD, si Adrian Papahagi, liderul Fundatiei Crestin Democrate (partener al aliantei) s-au adresat membrilor ARD reuniti la Palatul Parlamentului.

UPDATE 12:28 Vasile Blaga ia cuvantul:

  • Guvernarea USL isi arata roadele: instabilitate, insecuritate, cresterea saraciei, minciuna.
  • In patru luni, Romania a fost parjolita de-a dreptul, institutiile sttatului au fost destabilizate, rupte de romani
  • In doar 4 luni, USL a reusit sa ne duca inapoi in anii '90.
  • ARD promoveaza cinstea si integritatea.
  • Propunem Romaniei un viitor european.
  • Ne angajam astazi intr-un efort de recredibilizare si renastere a Romaniei.

UPDATE 12:21 Incepe lansarea oficiala a Aliantei Romania Dreapta.

Lansarea ARD a fost precedata de reuniuni ale forurilor de conducere largite ale democrat-liberalilor si celor de la Forta Civica - Consiliul de National de Coordonare al PDL si Consiliul National al PFC - in cadrul carora se va valida infiintarea Aliantei Romania Dreapta.

UPDATE 11:45 Vasile Blaga ia din nou cuvantul citindu-le colegilor din Consiliul de National de Coordonare al PDL hotararea Colegiului Director National in care se mentioneaza validarea platformei - program a aliantei si, de asemenea, faptul ca Alianta Romania Dreapta va avea ca simbol o inima in interiorul careia scrie ARD si dedesubtul careia sunt mentionate numele formatiunilor componente ale ARD. Membrii Consiliul de National de Coordonare al PDL au votat, in unanimitate, intrarea PDL in Alianta Romania Dreapta.

Forurile PFC si PNTCD au adoptat si ele separat ARD.

UPDATE 11:30 Mihai Razvan Ungureanu se adreseaza membrilor Partidului Forta Civica (PFC):

  • Imi dau seama ca exista miracole. Partidul nostru are o viata noua din care nu s-au scurs decat 2 saptamani si jumatate. Aveti toata recunostinta mea si va multumesc ca veniti alaturi de noi.
  • Fiecare privire pe care o ghicesc, fiecare fata pe care o vad, fiecare zambet pe care il intalnesc intre dumneavoastra si intre membrii partidului care sunt acasa si se uita la noi cu incredere, toate acestea ne indreptatesc sa mergem mai departe, sa pasim ferm, stiind toarte bine ca la capatul marsului nostru ne vom regasi intr-un partid mare puternic capabil sa asigure o guvernare, capabil sa dea parlamentari, capabil sa fie reprezentat in parlamentul european, capabil sa dea ministri, prim ministri, si de ce nu, un presedinte pentru Romania.
  • Ceea ce trebuie sa ne tina la suprafata este speranta si obiectivul nostru speranta pe care o putem oferi cetatenilor Romaniei si obiectivul de a fi la guvernare
  • Va cer moderatie, va cer inteleciune, va cer o judecata limpede clara si va cer sa vedeti dincolo de obiectivul alegerilor parlamentare, toate bataliile pe care trebuie sa le dam.
  • Istoria partidului nostru nu trebuie sa inceapa in luna august si sa se incheie in decembrie.

UPDATE 11:25 Raluca Turcan: Trebuie sa mergem la lupta, ma bucur ca suntem astazi impreuna, pentru ca este un moment de rascruce, este o noua etapa a dreptei si este punctul de plecare intr-o batalie electorala, probabil cea mai dificila de pana acum

  • Atunci cand nu esti pe val este foarte greu sa construiesti, multi dintre avem temeri cu privire la rezultatul electoral si evident ca foarte multi si-ar dori colegii eligibile si mai sunt si alte motive.
  • Eu sunt femeie in politica si vreau sa va spun ca uitandu-ma la scena politica, am ajuns sa ma satur de plangiosi, sa vad bocitoare politice. Vreau sa vad oameni de stat, oameni dedicati interesului national si sunt convinsa ca Alianta Romania Dreapta poate si are acesti oameni dedicati, oameni bataiosi, care pot sa obtina un  rezultat bun si sanatos pentru scena politica

UPDATE 11:20Cristian Preda, in fata membrilor PDL:

  • Criza politica nu s-a incheiat, si criza politica nu se va incheia cata vreme Victor Ponta este la Guvern fiindca si o sa o spun foarte apasat, indreptatit de faptul ca noi am cerut coabitare, criza politica nu se incheie si nu se va incheia pana cand Ponta nu va pleca de la Palatul Victoria pentru ca coabitare cu forta nu se poate.
  • Singurul interes al USL este acela e a acapara institutiile si de a guverna in dispretul celor care astazi nu sunt incolonati in aceasta formatiune.
  • Pentru USL, coabitare inseamna fie suspendare, fie razboi.
  • Noi am avut rabdare, am asteptat ca aceasta coabitare sa se contruiasca. USL ne-a aratat ca nu se poate. Vrea razboi, razboi va avea.
  • ARD este alcatuita pentru a pune capat aventurii politice care poarta numele USL. Prima proba pe care o avem in fata este reprezentat de alegerile din 9 decembrie. Cea de a doua proba, daca asta, doamne fereste, nu va fi trecuta cu succes, va fi abia in 2014.
  • Iata de ce este important ca pentru 9 decembrie sa intram cu adevarat in competitie, sa ne batem.
  • Ar trebui sa ne propunem un obiectiv electoral ambitios, sa ne propunem sa facem, altfel spus, 30% din mandate pentru ca altfel, daca ne vom baza pe ajutorul dat de altii, nu vom putea sa punem capta acestei aventuri politice. pentru a atinge acest obiectiv e nevoie de foarte multe lucruri.
  • Primul lucru care e necesar priveste relatia noastra in interiorul PDL, iar cuvantul cheie este solidaritate.
  • Mi s-ar parea sinucigas in acest moment ca la nivelul organizatiilor sa inceapa dispute, rafuieli. In acest moment, orice fisura in solidaritatea organizatiilor ne va costa pe toti.
  • Avem timp dupa 9 decembrie sa face cate analize vrem si cate analize putem sa facem.
  • Al doilea lucru de care e nevoie priveste relatia cu partenerii. Am ales aceasta cale si cred ca in aceast privinta, trebuie sa fim corecti. Cred ca nu vom avea sorti de izbanda daca nu vom avea drept reper esential corectitudinea. Trebuie sa fim corecti in ceea ce priveste stabilirea candidaturilor, in ceea ce priveste reunirea resurselor de care este nevoie la nivel local si national, va trebui sa fim corecti in ceea ce priveste competitia politica pe care o avem angajata cu USL.
  • Nu va fi o competitie politica intre noi si aliatii nostri,  va fi o competitie politica intre ARD si USL.
  • Cel de al treilea lucru de care avem nevoie priveste relatia cu USL. Am spus-o deja, vor razboi, razboi vor avea. De aceea va trebui sa fim necrutatori cu ei.
  • Formula de succes cred ca este aceasta: solidari in PDL, corecti in ARD si necrutatori cu USL.
  • Trebuie sa gasim solutii de guvernare care sa ii adune si pe cei care lucreaza in mediul privat cat si in cel public.

UPDATE 11:05 Vasile Blaga se adreseaza membrilor PDL:

  • Am promis ca voi tine partidul solidar si unit si cred ca nu ati mai auzit in ultimele luni, de aripi, aripioare, oamenii nu stiu cui, am actionat cu totii impreuna.
  • Ne-am angajat ca vom depune toate eforturile pentru a uni dreapta, si am facut asta. In jurul PDL, axul central, s-a reunit ARD, si nu a fost usor.
  • De cateva saptamani ratiunea ainvins pentru ca in fata noastra sta interesul national, acela de a ne opune cu succes acestui USL, acestei guvernari socialiste care nu stie sa guverneze decat confiscand statul.
  • Este o alianta de 4 partide, 2 cu foarte putina experienta politica, acum se formeaza, de aceea va trebui sa depunem eforturi mari pentru a reusi sa ne armonizam si sa mergem cu candidati credibili pentru toate colegiile din tara.
  • O astfel de alianta obliga si la anumite concesii, la anumite sacrificii din partea noastra, dar sunt convins ca le vom face.
  • Si ceilalti colegi din alianta trebuie sa dea dovada de intelepciune pentru ca nu poti sa construiesti partide in campania electorala, acestea se construiesc in luni, in ani.
  • Alianta noastra s-a nascut natural, ne-a apropiat viziunea politice si atasamentul de valorile democratice, dar ne-a unit si pericilul, pericolul prin care a trecut Romani lovita de actiunile iresponsabile ale USL. Restaoratia socialista ne-a obligat la actiuni comune.
  • Vom avea mult de munca pentru a repara raul pe care oamenii lui Ponta, lui Antonescu si lui Voiculescu il fac Romaniei.
  • Convingerea mea este ca impreuna cu dumneavoastra, PDL va fi principala forta politica, principalul partid politic in viitorul parlament si daca muncim asa cum va stiu acest lucru va fi indeplinit.
  • Trebuie sa avem grija si sa avem oameni competitivi in toate colegiile. Mizez din nou pe intelepciune inclusiv pe interesul partidului. Nu sunt colegii de lasat la o parte, colegii in care unii dintre noi sa actioneze individualist in detrimentul altora.
  • Zestrea va fi numarul de voturi care se va transforma in numar de parlamentari. Rezultatul unei organizatii este suma voturilor obtinute in toate colegiile, Rezultatul partidului este suma voturilor obtinute de catre toate organizatiile, al aliantei, suma voturilor pe care reusim sa le obtinem impreuna.
  • Convingerea mea este ca vom reusi si ca vom intra disciplinati in lupta cu listele complete, dupa ce vor trece prin Comisia de Etica, in jurul datei de 15 octombrie. Timpul este scurt, de aceea trebuie sa grabim lucrurile, inclusiv discutiile cu colegii nostri.

Consiliul National de Coordonare al Partidului Democrat Liberal, in cadrul caruia se va oficializa intrarea PDL in Alianta Romania Dreapta, alaturi de PNTCD si PFC, a inceput sambata in jurul orei 11:00 la Palatul Parlamentului, informeaza Agerpres.

La lucrari, alaturi de presedintele democrat-liberalilor Vasile Blaga si ceilalti membri ai Biroului Permanent National, participa conducerile organizatiilor judetene ale partidului, presedintii organizatiilor interne, parlamentari si europarlamentari democrat-liberali, fiind prezenti 625 de delegati

Citeste si: