Dupa cateva luni de negocieri si tensiuni, PDL, PNTCD si Forta Civica lanseaza oficial sambata Alianta Romania Dreapta (ARD). Potrivit surselor Hotnews.ro liderii celor trei formatiuni isi vor centra discursurile pe ideea de coagulare a fortelor de centru dreapta de pe scena politica si vor prezenta principiile de programul de guvernare. De altfel, Alianta Romania Dreapta intra neoficial in campanie electorala si promit romanilor reducerea cotei unice, cresterea salariului minim si reducerea contributiilor sociale.

Lansarea ARD are loc la Palatul Parlamentului si va fi precedata de reuniuni ale forurilor de conducere largite ale democrat-liberalilor si celor de la Forta Civica - Consiliul de National de Coordonare al PDL si Consiliul National al PFC - in cadrul carora se va valida infiintarea Aliantei Romania Dreapta.La eveniment sunt invitati si presedintele Partidului Noua Republica, Mihail Neamtu si liderul Fundatiei Crestin Democrate, Adrian Papahagi.

Totdata, potrivit surselor citate Adriean Videanu va prezenta principiile programului de guvernare. De altfel, oferta electorala a ARD este centrata pe masurile de dreapta. Videanu a prezentat public intr-o emisiune Money Channel cele trei masuri principale ale programului economic al ARD pentru campania electorala: Reducerea cotei unice de la 16% la 12%, reducerea contributiilor sociale la angajatori si la angajati, precum si cresterea salariului minim net pe economie la nivelul 900 - 1.000 lei, fata de 740 lei acum.

  • Adriean Videanu:"Noi propunem in primul rand o reforma a fiscalitatii avand trei elemente principale, a spus Adriean Videanu. El spune ca aceste masuri vor genera un impact suportabil pentru deficitul bugetar, dar in acelasi timp vor da un impuls care se va traduce cu aproximativ 1%, crestere economica. Cresterea salarialului minim si reducerea cotei unice se va realiza concomitent si va conduce la cresterea masei monetare in circulatie. Conform unor studii citate de Videanu, banii astfel pusi la dispozitia salariatilor se vor duce in proportie de 30% catre plata datoriilor la banci, 63% in consum si o cota mica, de doar 7% reprezinta economisirea"(24 septembrie, Money Channel)

Lansarea oficiala a Aliantei are loc in contextul in care cele trei partide negociaza listele privind candidaturile la alegerile parlamentare. In cadrul negocierilor au existat tensiuni intre liderul Fortei Civice si conducerea PDL. Ungureanu a dorit sa impuna candidatura la parlamentare a fostilor pedelisti Stefan Pirpiliu si Danut Liga care in prezent sunt membrii in structura de conducere a Fortei Civice.

Conducerea PDL a respins sustinerea canddaturilor acestora ergumentand ca principiile codului etic al Aliantei si criteriile de integritate interzic candidaturile trasestilor politici. Conform surselor Hotnews.ro, MRU ar fi acceptat ca cei doi parlamnetari, membrii FC sa candideze la alegeri independent si nu sub sigla ARD.

La negocierile privind candidaturile la parlamentare Mihai Razvan Ungureanu, Mihai Neamtu si Adrian Papahagi au cerut colegii eligibile. Astfel, Mihail Neamtu este sustinut de catre Gheorghe Falca pentru a candida la Arad iar Adrian Papahagi doreste un colegiu eligibil la Cluj.

In ceea ce-l priveste pe Mihai Razvan Ungureanu intitial si-a exprimat intentia public de-a candidat intr-un colegiu din Iasi, insa dupa cooptarea liberalului Cristian Dan Popescu, Ungureanu si-a schimbat optiunea si isi va depune candidatura pentru un mandat de deputat in sectorul 1 Bucuresti. Surse politicie au declarat pentru Hotnews.ro ca Ungureanu va fi sustinut de primarul sectorului 1, liberalului Andrei Chiliman pentru un mandat de deputat.

Totodata, Vasile Blaga va candida pentru un nou mandat de senator intr-un colegiu din Timis. Potrivit surselor citate, ponderea candidaturilor celor trei formatiuni politice din ARD va fi stabilita pe algoritmul 8-2-2, mai exact PDL va nominaliza intr-un judet 8 candidati, 2 PNTCD si 2 -Forta Civica. Totodata vor fi organziate sondaje pentru stabilirea candidatiilor eligibili.

Pe 16 septembrie PDL, Forta Civica si PNTCD au semnat protocolul Alianta Romania Dreapta. Alianta este formata pe modelul aliantei Dreptate si Adevar si va fi compusa pentru inceput din trei co-presedinti: Vasile Blaga(PDL), Mihai Razvan Ungureanu (Forta Civica) si Aurelian Pavelescu (PNTCD). Initial, in Alianta a fost curpins si Partidul Noua Republica a lui Mihail Neamtu dar din cauza unei contestatii la tribunal s-a renuntat temporar la cooptarea acestuia.