Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a trimis vineri o scrisoare presedintilor partidelor si formatiunilor politice reprezentate in Parlamentul Romaniei, prin care ii invita la consultari, vineri, 27 aprilie, la Palatul Cotroceni, informeaza Administratia Prezidentiala.

UPDATE 7 (19:41) Consultarile presedintelui Traian Basescu cu formatiunile parlamentare s-au incheiat, informeaza Agerpres. UNPR a fost ultima formatiune politica cu care seful statului a discutat, reprezentantii acestui partid alegand, la fel ca si cei ai minoritatilor nationale altele decat cea maghiara din Camera Deputatilor, sa nu faca declaratii.

UPDATE 6 (18:23) Reprezentantii grupului minoritatilor nationale, altele decat cea maghiara din Camera Deputatilor, au ajuns, vineri dupa-amiaza, la Palatul Cotroceni, pentru consultarile cu presedintele Traian Basescu. Liderul grupului, Varujan Pambuccian, a anuntat ca reprezentantii minoritatilor nu vor sustine declaratii de presa nici inainte si nici dupa consultarile cu seful statului, potrivit Agerpres.

UPDATE 5 (18:10) UDMR a iesit de la consultari. Kelemen Hunor, presedintele UDMR, a declarat dupa consultarile de la Cotroceni ca "pentru Romania ar fi bine sa avem alegeri generale cit mai repede; chiar in septembrie, daca e consens in clasa politica".

UPDATE 4 (17:39) Delegatia USL a incheiat discutiile cu Traian Basescu.Crin Antonescu si Victor Ponta au sustinut declaratii de presa dupa intalnirea cu sefului statului, prezentandu-si pozitiile precum si propunerile facute presedintelui.

USL i-a propus lui Traian Basescu nominalizarea lui Victor Ponta in functia de prim ministru.

UPDATE 3 (17:25) PDL a incheiat consultarile cu presedintele. Din delegatia PDL au luat parte Emil Boc, Elena Udrea, Roberta Anastase, Vasile Blaga si Ioan Oltean.

Emil Boc a declarat dupa negocieri ca PDL nu nominalizeaza un alt candidat pentru functia de premier. "Cei care au votat astazi in parlament motiunea de cenzura trebuie sa isi asume guvernarea tarii", a spus Boc.

UPDATE 2 Potrivit TVR Info, programul consultarilor s-a modificat. Delegatia PDL, programata initial la consultari incepand cu ora 20:00, este asteptata de la ora 17:00.

A doua delegatie primita la consultari va fi cea a USL, dupa ce liderii partidelor componenete - PSD, PNL si PC - au decis sa mearga impreuna.

Vor urma consultarile cu grupul parlamentar al minoritatilor nationale, apoi cu UDMR. Ultimii asteptati sunt liderii UNPR.

UPDATE Surse politice au declarat pentru Agerpres ca presedintii partidelor componente ale USL - PSD, PNL si PC - se vor prezenta impreuna vineri dupa-amiaza la consultari, in pofida faptului ca seful statului i-a invitat separat.

"In temeiul art. 85 alin. (1) si al art. 103 alin. (1) din Constitutia Romaniei, in conformitate cu care «Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament», avand in vedere demiterea Guvernului in urma retragerii de catre Parlament a increderii acordate si tinand cont de faptul ca niciun partid politic nu are o majoritate absoluta a locurilor din Parlamentul Romaniei, va invit la Palatul Cotroceni, in data de 27 aprilie 2012, conform programului anexat, pentru consultari in vederea desemnarii unui candidat pentru functia de prim-ministru", se arata in scrisoarea semnata de presedinte.

Potrivit comunicatului de presa, fiecare delegatie poate fi formata din maxim 12 persoane.

Programul initial al consultarilor:

  • Orele 17.00 - 17.30 - Partidul Social Democrat;
  • Orele 17.30 - 18.00  - Partidul National Liberal;
  • Orele 18.00 - 18.30  - Partidul Conservator;
  • Orele 18.30 - 19.00  - Grupul parlamentar al minoritatilor nationale;
  • Orele 19.00 - 19.30  - Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania;
  • Orele 19.30 - 20.00 - Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei;
  • Orele 20.00 - 20.30  - Partidul Democrat Liberal.

Citeste si: