"Daca Guvernul va face concesii la aceste forme de ilegalitate, atunci isi pierde absolut totul, totul a fost degeaba. Chiar si sacrificiul imaginii personale, votul personal, totul a fost degeaba daca vor ceda in ce priveste aceste forme de coruptie de sistem" a declarat Vasile Dincu la Discutia de luni RFI/HotNews.ro despre informatiile ca Executivul ia in calcul renuntarea la unele masuri reformiste. Deputatul PDL Marius Spinu a declarat in exclusivitate ca propunerea UDMR de amnistiere a functionarilor publici care au de dat inapoi sporuri ilegale inseamna, de fapt, o esalonare a platilor pe o perioada mai lunga de timp.

Marius Spinu in studioul HotNews.roFoto: Hotnews

Vasile Dincu despre cedarile Guvernului Boc in fata presiunii strazii:

  • Exista o spirala a revendicarilor pe care, cind o deschizi, nu se termina prin realizarea a 1-3 din concesii, mai ales ale celor care vin de pe pozitii minoritare.
  • Eu cred ca pentru aceasta situatie de conflict politic major, e necesar ca guvernul sa faca concesii in urmatoarele domenii: Sa repare ceea ce cred eu ca a stricat. Problema nu este aceea ca oamenii au iesit in strada din cauza programului de austeritate, ar fi iesit atunci cind au aparut masurile respective. Au iesit din cauza unor greseli continue de comunicare si de relationare cu Opozitia si cu societatea.
  • Boc n-a gresit acum cu aceasta masura punctuala. E o pierdere de legitimitate si cred ca reconstructia legitimitatii nu se face prin populism, pentru ca daca vor renunta la toate masurile de austeritate - unele luate spre modernizarea statului roman - atunci nu vor avea cu ce sa se deconteze la urmatoarea campanie electorala, indiferent cind va fi ea.  Consecventa trebuie sa ramina. Dar trebuie facute o serie de lucruri care tin de atitudinea fata de ceilalti, fata de cei multi, de parteneri, deciziile de luat in viitor, de exemplu legate de alegeri comasate - mai degraba de proceduri politice decit de esenta programului. Daca vor face presiuni populiste pe guvern, nu vor stinge focul si vor si distruge orice urma de reforma si de modernizare.

Vasile Dincu despre posibila amnistie fiscala pentru functionarii care trebuie sa returneze sporurile ilegale:

  • Eu cred ca deocamdata nu acestia (functionarii cu sporuri de dat inapoi - n.red.) sint cei care ies in strada. In raportul Curtii de Conturi vedem cheltuieli de vreo 10 miliarde de euro care sint alte forme de pierderi din banul public.
  • Daca Guvernul va face concesii la aceste forme de ilegalitate, atunci isi pierde absolut totul, totul a fost degeaba. Chiar si sacrificiul imaginii personale, votul personal, a votului partidului, ce spunea Emil Boc, totul a fost degeaba daca vor ceda in ce priveste aceste forme de coruptie de sistem.

Marius Spinu despre amnistia fiscala:

  • E de discutat cu amnistia. Am inteles ca propunerea este ca platile acestea sa fie defalcate pe un numar de ani si aminate. Nu le stergem. Adica oamenii au de dat 100 milioane si au un salariu de 10 milioane. Intr-un an omul acela moare de foame.
  • Propunerea e ca returnarea sumelor de bani sa se faca pe o perioada mai mare de timp si astfel incit sa nu afecteze viata de zi cu zi a acestor oameni. Am inteles ca UDMR a facut aceasta propunere. Nu am discutat la nivel de partid.
  • Personal, as avea pozitia aceasta. Trebuie sa te uiti si daca cel care trebuie sa-i dea poate sa-i dea si sa nu puna in primejdie traiul zilnic al familiei. Daca a luat acesti bani pe 4-5 ani, sa-i dea inapoi pe 4-5 ani. Ce vina are omul respectiv?
  • Evident ca vor contesta in instanta acele institutii. Eu stiu cazul de la CJ Iasi, erau niste sporuri de antena, de haine, si sint in proces
  • Trebuie discutat in coalitie si apoi guvernul sa vina cu date si cifre. Eu nu vad introduse aceste doua propuneri (amnistia pentru sporurie ilegale si taxa auto) mai devreme de citeva saptamini, sfirsitul lunii februarie.
  • Banii ce ar trebui luati inapoi ai de unde sa-i iei? Sint bani care trebui sa vina la buget. Ii are un functionar cu 10 milioane salariu? Banuiesc ca nu.
  • Deci nu vorbim de bani pe care-i pierdem, ci de bani care ar trebui sa vina la bugetul actual.

Vasile Dincu despre rolul UDMR in politica romaneasca:

  • UDMR a avut si un rol de stabilitate, dar si un rol de a ecrana doua blocuri politice romanesti. S-au pus intre comunicarea dintre romani si romani, dintre Putere si Opozitie asigurind majoritati, incit s-a ajuns la un moment dat la incomunicare, pur si simplu. Acum cred ca sintem aici si din cauza acestui lucru.
  • Trebuie sa ne gindim in viitor sa facem in asa fel ca daca UDMR trebuie sa ajunga in Parlament, sa nu conteze la majoritate. Adica sa-i introducem ca si alte minoritati. Pentru ca altfel UDMR a presat mereu prin asemenea santaje incit a facut o disolutie a unor politici coerente din partea unui guvern.
  • UDMR foloseste bine fiecare moment. Ei sint cei care la un moment dat vin cu asemenea solutii prin care isi reinnoiesc legatura puternica cu Puterea, dar si cu Opozitia, pentru ca in acest moment negociaza si cu Opozitia viitoarea lor prezenta la putere.
  • Cred ca concersiile guvernului trebuie sa se raporteze la cererile majore ale strazii: procedurile transparentei, procedurile alegerilor, o noua Constitutie, sa refaca dialogul institutionalizat pentru o noua Constitutie, si nu sa se refere la asemenea detalii de natura populista.
  • Dincolo de asta, asemenea lucruri care mai degraba dau senzatia ca adincesc sistemul clientelar sau sistemul de coruptie ar trebui sa fie limita pe care guvernul sa nu le faca, pentru ca nu vor cistiga electoral, si va pierde si Romania si tot ei vor deconta dezastrul.

Marius Spinu despre taxa auto:

  • Aici va marturisesc o problema. La ultima intilnire pe acest subiect, la grupurile reunite ale PDL, in noiembrie 2011, erau premierul si multi ministri, le-am spus: N-o sa luati bani, pentru ca daca taxa e atit de mare, lumea o sa faca acte prin notariat, nu va incasa statul nimic, va fi o nebunie juridica cu accidente si cu asigurari.
  • Lumea va fi in continuare nemultumita si intrebarea e cel fel de taxa e, e de poluare sau nu? Eu, daca de exemplu, daca am o Dacie din 1970, si merg cu ea, poluez sau nu? Nu-mi ia nimeni taxa de poluare. Am spus: normal ar fi sa platim ca un impozit la primarie.
  • Am propus-o si la Roberta Anastase, si la fostul ministru al Mediului, Sulfina Barbu: Calculam o suma pentru toate masinile din Romania, functie de capacitate, indicatori tehnici, ne uitam si incasam de la toata lume. Cu cit vechimea creste, poluarea creste, cu atit taxa anuala creste. Ai sa vezi ca cu cit creste vechimea, cu atit creste taxa, valoare creste atit de mult si o s-o vinzi singur.

Marius Spinu despre relatia PDL - Guvern:

  • N-am reusit sa-i conving. Daca vreti un punct de vedere: era sistemul format, au lucrat ministerele si, domne', cind lucreaza ministerele si specialistii de-acolo nimeni nu mai poate schimba nimic, v-o spun foarte cinstiti. Si probabil ca era un mod mai usor de a aplica acest lucru si de a lua niste bani gramada dintr-o data. Celalt mod era mai complicat de implementat. Dar sa stiti ca mai multi colegi au avut aceasta atitutdine.
  • Ia domnul Borbely a spus, la 3 saptamini dupa aceasta discutie, ca vom implementa sistemul asa cum spuneam eu, dar incepind cu 2013. Dar toti ne intrebam, de ce nu din 2012, daca tot vrei sa-l faci? De ce cu sistemul acesta atit de hulit, si nu cu sistemul care cred ca ar fi inteles de marea majoritate a populatiei si acceptat?
  • Citeodata guvernul, apropo de dialog, are tendinta de a nu dialoga cu propriii parlamentari. Chiar daca le arati ca nu au luat decizia corecta, nu schmba nimic. Nu stiu daca ati vazut partide la putere in care parlamentarii sa-si critice proprii ministri. Eu n-am vazut aproape nici o guvernare PSD sau PNL in timpul mandatului. La noi au fost foarte multe critici in timpul mandatului.