Sectorul energetic ar trebui sa reprezinte una dintre prioritatile Romaniei deoarece modernizarea acestuia este solutia pentru relansarea cresterii economice si crearea de noi locuri de munca, se arata in strategia energetica a Uniunii Social Liberale lansata vineri la Targu Jiu, potrivit Agerpres. In felul acesta Romania ar putea sa se constituie intr-un pol energetic regional, sustine documentul.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat vineri, cu ocazia lansarii strategiei pe energie a Uniunii Social Liberale, ca se va urmari indepartarea managementului politic astfel incat sefii unitatilor energetice si miniere sa fie inlocuiti, in momentul in care USL va ajunge la guvernare, cu specialisti din domeniu, "cu oameni care nu au nicio obligatie fata de partid". Liderul PSD a adaugat ca USL nu este de acord cu privatizarea, in acest moment, a societatilor de productie energetica din tara.

Strategia USL sustine ca obiectivul principal al politicii economice, in perioada urmatoare, trebuie sa-l constituie relansarea si modernizarea economiei romanesti, iar sectorul energetic "trebuie sa joace un rol esential" in acest proces. Romania dispune de resurse de energie primara (titei, gaze naturale, carbune, minereu de uraniu si de un potential important de resurse regenerabile) pe care le poate folosi pentru intarirea sectorului energetic, se arata in document.

Strategia energetica a USL puncteaza faptul ca intensitatea energetica a Romaniei este de peste 3 ori mai mare decat media Uniunii Europene iar, in 2020, Romania trebuie sa atinga tintele de reducere a intensitatii energetice, cu o medie de 3,7% anual.

Programul energetic al USL isi asuma:

  • solutionarea problemei arieratelor companiilor de stat din domeniul energetic (cu deosebire Compania Nationala a Huilei -CNH- si Termoelectrica);
  • aplicarea unui program ferm de inchidere treptata a capacitatilor invechite si ineficiente;
  • indeplinirea standardelor de mediu pentru unitatile de producere a energiei;
  • reducerea riscurilor hidrologice pentru productia de energie electrica in Centrala nucleara de la Cernavoda;
  • inlaturarea formelor de subventionare mascata a sectorului energetic; asigurarea unei perspective clare pentru industria carbunelui;
  • inlocuirea actualelor CET-uri cu sisteme de cogenerare de inalta eficienta;
  • reevaluarea sistemului de taxare din industria petrolului si a gazelor naturale.

Strategia USL in domeniul securitatii energetice urmareste:

  • implementarea unui program pentru diversificarea surselor si rutelor de aprovizionare;
  • limitarea dependentei de aprovizionarea cu resurse energetice din import;
  • promovarea investitiilor pentru cresterea capacitatii de productie a energiei electrice;
  • descoperirea unor noi rezerve de hidorcarburi;
  • dublarea capacitatilor de inmagazinare subterana a gazelor naturale; atragerea de capital privat in investitiile din domeniul surselor regenerabile.

Printre proiectele prioritare ale USL se mai inscriu:

  • realizarea complexelor energetice (CE) Oltenia si Hunedoara si a reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda;
  • atragerea de capital pentru investitii de mediu si retehnologizari;
  • construirea de grupuri energetice noi la CE Oltenia si Hunedoara;
  • cresterea gradului de valorificare a potentialului hidroenergetic al Romaniei;
  • energia din surse regenerabile;
  • continuarea productiei de apa grea la RAAN Drobeta Turnu Severin, la preturi competitive;
  • extinderea activitatilor de explorare si exploatare a zacamintelor de titei din bazinul Marii Negre;
  • identificarea zacamintelor exploatabile din sisturi bituminoase;
  • initierea de parteneriate pentru modernizarea termocentralelor Elcen Bucuresti, Iernut si Doicesti;
  • realizarea centralei hidroelectrice de la Tarnita-Lapustesti si de la Islaz;
  • cresterea gradului de valorificare a potentialului hidroenergetic in amonte de Portile de Fier I, Islaz si Bistrita.

Potrivit strategiei USL, necesarul de investitii in sectorul energetic este estimat la circa 30-35 miliarde de euro, dintre care 12 miliarde de euro ar urma sa fie folositi in domeniul productiei de energie electrica, 2,2 miliarde euro in subsectorul minier pentru corelarea capacitatii de productie cu cererea de carbune si uraniu, iar 1,5 miliarde euro in domeniul petrolier pentru lucrari de exploatare si productie.

Principalele declaratii ale presedintelui PSD, Victor Ponta, cu ocazia lansarii strategiei:

  • Romania, sub conducerea USL, va dori sa isi foloseasca intreg potentialul energetic. Este foarte bine sa avem potential nuclear si va trebui sa continuam investitiile pentru grupurile 3 si 4 de la Cernavoda. [...] Pentru noi, energia produsa pe carbune este de viitor si trebuie sa ne bazam pe ea cel putin in urmatorii 20 de ani. [...]Nu se pune problema sa vindem si sa inchidem facilitatile de productie a energiei pe carbune, se pune problema sa le folosim eficient, sa folosim toate investitiile in protectia mediului.
  • De cand am construit USL si am muncit la programul economic, am afirmat ca sansa Romaniei de a-si reveni din punct de vedere economic si social are doua domenii in care acest potential poate fi valorificat cu adevarat - agricultura si energia.
  • Ceea ce conteaza si va fi pe primul loc in toate programele noastre sunt locurile de munca. Nimic nu este mai important in Gorj, in Romania decat sa ii asiguram pe oameni ca isi vor pastra locurile de munca. Nu vom fi de acord cu niciun fel de masura care sa insemne somaj mai mare, in Gorj sau in Romania. Tot ceea ce vom face va avea pe primul loc cate locuri de munca vom reusi sa salvam, cate locuri de munca reusim sa construim in continuare, cati gorjeni si cati romani vor avea un salariul si un loc de munca sigur pentru viitor.
  • Managementul la Complexurile Turceni si Rovinari nu va mai fi unul politic si al unor indivizi care habar nu au sa conduca, stiu doar sa stea drepti la ministrii de la Bucuresti si sa duca bani in sacosa la partid. In toata tara, managementul acestor companii nu va mai fi un management politic, nu ii vom inlocui pe pedelisti cu niste pesedisti sau penelisti care sa vina la noi (USL - n.r. ). Trebuie sa fie inlocuiti cu specialisti in domeniu, cu oameni care nu au nicio obligatie fata de partid, ci fata de judet si de oamenii care lucreaza acolo ca vor face din nou companiile performante. Nu o sa mai traim epocile in care se imparteau Turceni-ul, Rovinari-ul si SNLO in functie de cate partide sunt la guvernare. Nu mai trebuie sa mai facem lucrul acesta.
  • Nu suntem de acord cu privatizarea in acest moment a societatilor de productie energetica. De ce? In primul rand pentru ca s-a dovedit si se dovedeste ca un stat responsabil, nu un stat condus de un Guvern mafiot, ci unul condus de un Guvern cinstit in Europa, isi detine controlul asupra producatorilor de energie.
  • Sunt absolut convins ca societatile si companiile producatoare de energie trebuie sa aiba in continuare un actionariat majoritar al Romaniei, nu al altcuiva si ca in acest fel vom salva si locurile de munca si ne vom salva siguranta noastra energetica pentru anii care urmeaza. Nu este nici momentul potrivit sa ne apucam sa ne vindem ultimele lucruri pe care le mai avem in casa. Cred ca am vandut prea mult, nu doar in Guvernul actual, ci si in guvernul PSD, si in PNL, dar fara sa ne dam seama ca vom ajunge in 2009 - 2011 sa fim condusi de un Guvern tradator, care isi va pune interesele lui personale inaintea alor noastre.

Lansarea strategiei energetice a USL a avut loc in prezenta presedintilor celor trei partide: Victor Ponta (PSD), Crin Antonescu (PNL) si Daniel Constantin (PC).