Guvernul a aprobat joi prelungirea plafonării prețurilor RCA cu încă 3 luni până la 30 iunie 2024. „Vrem să combatem acest risc de creștere excesivă a prețurilor din cauza dezechilibrelor produse anterior pe această piață și să dăm o mână de ajutor românilor cum a făcut recent ASF și a redus serios asigurarea RCA în cazul transportatorilor”, a declarat premierul Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern.

masiniFoto: Dreamstime
  • UPDATE (12:37) Guvernul a aprobat joi actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de aplicare a tarifelor de primă maxime de asigurare RCA practicate de asigurători la data de 28 februarie 2023.
  • Și comisioanele de distribuție aferente contractelor RCA rămân limitate la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție, pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii, respectiv 1 aprilie 2024, a anunțat Ministerul de Finanțe.
  • Practic rămân în vigoare aceleași măsuri decise în decembrie 2023, doar că perioada de aplicare se prelungește cu 3 luni, de la 1 aprilie 2024.

Anunțul făcut joi de premier vine în ciuda faptului că atât transportatorii cât și asigurătorii au reclamat că prelungirea plafonării prețurilor RCA nu este oportună și ar putea avea efecte contrare celor așteptate.

Cum motivează Ministerul de Finanțe prelungirea plafonării prețurilor RCA

Ministerul de Finanțe a scos în consultare marți seara un proiect de act normativ care propune prelungirea plafonării prețurilor RCA cu încă 3 luni până la data de 30 iunie 2024.

În prezent prețurile RCA sunt plafonate la nivelul tarifelor practicate de către asigurători la data de 28 februarie 2023, indexate cu un procent de maximum 6,8%, situație care ar expira la finele lunii martie.

Măsura propusă de Finanțe este motivată de nevoia de „a combate creșterea excesivă a preţurilor ce poate avea loc brusc pe fondul dezechilibrelor” din piață.

Printre problemele care se mențin încă în piața RCA, Ministerul de Finanțe enumeră faptul că doar 7 din 10 autoturisme sunt asigurate RCA, numărul mare de asigurați cu risc ridicat alocat asigurătorilor, gradul mare de concentrare din piață.

În plus, Ministerul spune că are în vedere și faptul că în prezent se află pe parcursul legislativ o serie de modificări ale legislației naționale privind asigurările RCA care propun a corecta dezechilibrele existente.

Transportatorii și asigurătorii contestă decizia Guvernului

Confederația transportatorilor auto (COTAR) a solicitat miercuri Guvernului să respingă prelungirea plafonării tarifelor RCA propusă de Ministerul de Finanțe, dacă nu se face la tariful de referință afișat de ASF. „Deși s-a văzut că prețurile cresc indiferent de plafonare, companiile de asigurări vor avea ocazia să dubleze prețurile, la finalul perioadei de așa-zisă plafonare, sub pretextul că până atunci nu au fost creșteri de tarif”, susțin transportatorii.

De cealaltă parte, asigurătorii și-au arătat nemulțumirea față de decizia de a prelungi pentru a 3-a oara perioada de plafonare a primelor RCA, cu înca 3 luni, până la 30 iunie 2024, fără a lua în calcul nici măcar efectele inflației.

  • „Reamintim că, începand cu luna aprilie 2023, tarifele RCA au fost plafonate. Inițial, măsura a fost luată pentru 6 luni, prelungită cu înca 3 luni, pentru ca, mai apoi, la finalul anului trecut, Guvernul să o prelungească încă o data cu o ajustare de 6,8%, care nici macar nu acoperea inflatia din 2023 (10,4% cf. INSSE).
  • Cel mai important însă, dauna medie RCA a crescut la trimestrul trei al anului trecut chiar mai mult decât inflația, cu circa 12%, căci despăgubirile nu au fost și ele plafonate”, au reclamat asigurătorii membri UNSAR.

Sursa foto: Dreamstime.com