Am citit cu stupoare ultimelerevelatii publicate de WikiLeaks.Uimirea mea profunda nu a constat in faptul ca o lista cu obiective strategice, de genul publicat, ar exista ci de faptul ca cineva le-a publicat fara a se gandi la consecintele publicarii acestei liste. Cateva cuvinte, in general, despre aceasta lista. Nici un obiectiv din toate cele publicate nu este cu adevarat militar. Unele din acestea nu au nimic de a face cu armata sau cu industria de armament, au insa cu felul in care omenirea traieste astazi, au de a face cu farmaceutica viitorului, cu felul in care omenirea comunica, transporta marfuri, energie si asigura sanatatea si bunastarea a sute de milioane de oameni.

  • Necesar de subliniat, ca apreciere, ca totusi cineva are grija de aceste obiective, ca cineva le-a inregistrat si le-a clasificat drept tinte strategice care trebuie supravegheate si pazite. Nimic rau si malefic. Invers, arata o grija profunda in primul rand pentru cetatenii SUA, dar si ai altor tari.
  • Sunt sigur ca autoritatile statelor (unde exista stat de drept) in care se afla aceste obiective au grija de protectia lor, cu sau fara ajutorul americanilor. Nu cred ca trebuie mentionat pe ce lume traim si care sunt indivizii care o populeaza. Nu este vorba numai de interese americane, este vorba de interese globale, la care nimeni nu are dreptul sa atenteze.

Dupa o analiza mai serioasa a listei, putem clasifica obiectivele astfel:

  1. Materii prime strategice - majoritatea in tari africane. De la Cobalt, care poate deveni radioactiv pentru o serie de aplicatii civile sau militare (de la aparatura medicala de ultima generatie si pana la “bombe murdare”), si pana la materiale folosite in industria spatiala si aeronautica, inclusiv materii prime pentru crearea unor dispozitive micro-energetice de inalta eficacitate.
  2. Locatii geografice strategice de la intrarile in Mediterana (Gibraltar) pana la iesirile din ea spre Marea Rosie, Golful Persic si Oceanul Indian (Canalul Suez, Bab-el-Mandeb, Stramtoarea Hormuz).
  3. Terminale si conducte de petrol si gaz in toata lumea; rafinarii si facilitati de transport maritim, inclusiv porturi importante.
  4. Industria farmaceutica in general si in special firmele care au R&D puternic si se ocupa cu cercetari epidemiologice si biotehnologie de varf. Industrie farmaceutica producatoare de medicatie 4G (ultima generatie), anti virale (Tamiflu si Zeniflu) sau antibiotice antibacteriale de o rezistenta sporita (C Forte si BT-C Forte).
  5. Cablurile marine de comunicatii intre continente si firmele care sunt acreditate pentru asamblarea, instalarea, administrarea si intretinerea lor.
  6. Mari hidrocentrale, baraje si diguri in zone critice si supra populate si puncte de intrare terestre pe teritoriul Statelor Unite sau ale aliatilor lor.

Dintr-o prima analiza, nici macar 30% din firmele comerciale nu pot fi considerate ca firme americane. Sper ca dupa un control amanuntit voi putea da un procent mai exact.

Cred ca dezvaluirea acestei liste a fost o prostie extraordinara, care-l transforma pe acest domn Julian Assange intr-un pericol public, care trebuie deferit justitiei cu orice pret, inclusiv cu pretul noului santaj profesat de el. Lista publicata de Assange a devenit o harta pentru organizatiile teroriste, care ar dori sa atace nu numai interesele americane, ci si ale lumii civilizate pe intregul glob.

Citeste si comenteaza pe Contributors.ro