Fara doar si poate, marele merit al crizei actuale este acela ca ne-a deschis ochii. Daca pana acum ne uitam directionati preponderent catre economiile dezvoltate, caderea si dezastrul produs de acestea ne-a obligat sa privim lumea cu alti ochi. Sau, mai bine zis, ne-a obligat pur si simplu sa facem cunostinta cu lumea. Si aceasta pentru ca zonele considerate pana mai ieri sigure ne-au demonstrat un lucru valabil dintotdeauna: nimic nu este sigur, nimic nu este lipsit de risc. In acest fel am ajuns sa ne cautam altfel oportunitatile, sa intelegem complexitatea lumii si sa reusim sa privim lucrurile din mult mai multe unghiuri decat o faceam inainte.

Asa se face ca azi vom calatori intr-o zona care se dovedeste capabila de a oferi continuu surprize. Un teritoriu tentant, misterios si, in acelasi timp, deschis. O lume in care muzica se imbina armonios cu viata, cu natura, cu oamenii. Ajuns acolo poti pretinde in acelasi timp ca traiesti o poveste sau un cosmar, iar diferenta dintre cele doua ipostaze este separata de un fir imperceptibil. Fara sa exagerez, pot spune ca vei avea parte de cele doua ipostaze indiferent ca te afli intr-o aglomeratie urbana sau in mijlocul junglei. Peste tot vei avea parte de contraste, de surprize placute si neplacute, intr-o insiruire fantastica. Dar, pe final experienta va fi fabuloasa. Si, daca pana acum nu ati recunoscut fotografia, va voi spune ca vorbim despre Brazilia.

Din punct de vedere economic datele de baza arata bine. Un PIB de 1.5 trilioane la finalul anului trecut cu o perspectiva de crestere in acest an de peste 7%. Ponderea agriculturii in PIB este de 6.1%, a industriei de 25.4%, iar restul de 68.5% este rezervata serviciilor. Ca si ocupare a fortei de munca, 20% lucreaza in agricultura, 14% in industrie si 66% in servicii. La prima vedere structura pare dezechilibrata in agricultura, dar aceasta este cauzata de zonele sarace din nordul tarii. Fiind o tara a contrastelor, vei putea observa atat plantatii in care se lucreaza traditional, cat si ferme ultramoderne. Unul din investitorii care au deschis apetitul pentru agricultura braziliana este Jim Rogers care detine cateva ferme acolo.

La sfarsitul anului trecut somajul era de 8.1%, dar, de asemenea, aceasta cifra este compromisa de zonele sarace. Existenta acestor zone insa se poate constitui intr-o "rezerva" de crestere pentru Brazilia, deoarece investitiile necesare acolo sunt destul de mari. Dezvoltarea zonelor sarace nu trebuie vazuta doar ca o investitie necesara, ci mai mult, ca o oportunitate.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Trenduri economice.