CCR a decis ca voturile nule trebuie renumarate. Nu ca as avea vreo problema cu o renumarare a unor voturi, cum spuneam, orice lamurire suplimentara privind rezultatul acestor alegeri este bine-venita. De asemenea, nu sunt dezamagit nici pentru ca as crede ca renumararea asta poate schimba rezultatul alegerilor, tinand cont de circumstante asa ceva e practic imposibil. Sunt dezamagit apropo de motivele pe care (nu) le vad, si pe care le banuiesc pentru decizia judecatorilor constitutionali.

Un pic de statistica. Sunt ~138.000 de voturi nule, circa 1,30% din total voturilor date; e consistent cu valorile de la alegerile prezidentiale trecute. De exemplu, la alegerile din 2004 procentul a fost 1,02%. Cu cat electoratul a considerat ca nu are o optiune reala si votul a fost preponderent negativ, cu atat proportia de voturi nule a fost mai mare: au fost mai multi oameni care au participat la alegeri si au votat pe amandoi candidatii sau pe niciunul sau pe Bugs Bunny, sau au scris vreo injuratura pe buletin.

In schimb, cand electoratul a dat mai degraba o optiune pozitiva pentru unul sau celalalt dintre candidati, numarul a fost mai mic. La extreme sunt alegerile din 1996 cand au fost circa 0,85% voturi anulate, si cele de patru ani mai tarziu, cand procentul a fost de ~1,5% (ma refer la turul II). Tinand cont de aceste date, nu vad niciun motiv sa cred ca de data asta au fost anulate in mod masiv voturi care ar fi trebuit date unui candidat. De altfel, nici nu stiu cum s-ar fi putut face asa ceva.

Imi pare rau ca vad presa propagand tot felul de scenarii aiuristice care nu au nicio acoperire in fapt sau macar la nivel logic (cel cu STS-ul care ar fi ajutat numaratoarea paralela a PD-L e un bun exemplu); toate astea in dauna informarii publicului. Sunt curios cata lume stie cum se desfasoara numaratoarea asta: exista un Birou Electoral in fiecare sectie de votare, unde sunt reprezentate toate partidele. Membrii acestui birou fac numaratoarea voturilor din sectie stabilind inclusiv ce voturi trebuie anulate.

Birourile de circumscriptie si cel central nu fac decat sa centralizeze apoi aceste date, cu alte cuvinte sa adune valorile din fiecare sectie, respectiv din fiecare circumscriptie, si sa faca procesele verbale cu aceste sume. Prin urmare, in mod absolut natural si logic, conform legii electorale renumararea voturilor, inclusiv a celor nule, nu se face la nivel de circumscriptie sau de tara. Decizia de renumarare este luata de birourile de sectie, pentru voturile sectiei.

Citeste mai mult si comenteaza pe Doc.