1. Guvernul a ramas fara sustinere parlamentara, si in consecinta a fost demis, asa cum e normal. Tineti minte aceasta fraza, intipariti-o in minte inainte sa deschideti televizoare, radiouri, ziare, ba chiar si bloguri. Am aruncat ochii putin de ieri, si m-am ingrozit. Ai zice ca cine stie ce calamitate s-a petrecut, sau – pentru cei de inspiratie partizana diferita – cine stie ce mare victorie, cu dictatori doborati, alegeri devenind o formalitate si alte prostii similare, scrie Doc, pe blogul lui.

2. Mi se pare deplasata comparatia pe care o face Vladimir Tismaneanu intre episodul de acum si cel al suspendarii presedintelui din 2007. Acum s-a desfasurat o procedura parlamentara perfect normala si necesara, testarea increderii parlamentului in guvern. Guvernul Boc a picat acest test si, prin urmare, a fost demis. In 2007 am avut abuzarea fara precedent a unei proceduri menite sa protejeze Constitutia, si transformarea ei in arma politica – un gest de o extrema iresponsabilitate. Nimic nu justifica un semn egal intre cele doua.

3. Mi se pare nu doar deplasata, ci si hilara comparatia pe care fostul presedinte Iliescu o face, cu situatia de dupa caderea guvernului Roman. E demna de porecla pe care dl Iliescu i-a lipit-o odinioara candidatului PSD la prezidentiale, pentru ca nimanui nu i-a trecut prin cap sa puna semnul egal intre parlamentarii care au retras increderea guvernului Boc si minerii care au fortat demiterea guvernului Roman.

4. Am vazut liderii PD-L acuzand UDMR de “tradare”. Acuzatia mi se pare stupida. Ce anume au tradat? Daca liderii PD-L ar fi inceput, imediat dupa demisia celor de la PSD, sa negocieze sustinere pentru un nou guvern Boc, cu UDMR, atunci termenul ar fi fost justificat. Dar poate ca atunci si motunea ar fi esuat. Am vorbit deja despre briciul lui Occam in politica noastra: nu cautati alte explicatii acolo unde prostia explica la fel de bine.

5. Daca partidele care formeaza o majoritate in acest parlament s-au inteles asupra unei propuneri de premier, atunci, in virtutea faptului ca acest parlament are un mandat recent din partea populatiei, nominalizarea lor trebuie acceptata de presedinte.

Citeste restul articolului si comenteaza pe Inventarul Stricaciunilor Politice.