Agricultorii A si B au aceeasi suprafata de teren in aceleasi conditii pedoclimatice. Functionarul X il verifica pe A. functionarul Y il verifica pe B. Acestia din urma, X si Y, sunt Statul, scrie Dan Selaru, pe blogul lui.

Agricultorul A a facut economii timp de trei ani. Si cu economiile respective a cumparat un tractor. Cu care a crescut productivitatea si daca o sa faca economii inca doi ani o sa mai cumpere un tractor. Din taxele lui A traieste X.

Agricultorul B nu a facut economii. Productivitatea o sa ramana la fel si dupa cei trei ani in care putea sa stranga banii pentru un tractor. Din taxele lui B traieste Y.

A venit criza. Si au scazut veniturile.

Daca se cresc taxele si se redistribuie veniturile A o sa piarda din economii si n-o sa-si mai ia un tractor in cei doi ani cum spera, acum trei din cauza crizei, n-o sa-l mai ia niciodata. B, cu banii luati de la A, n-o sa-si ia primul tractor pentru ca banii de la A acopera pierderile cauzate de criza. X si Y nu sunt afectati.

S-a creat din nou echilibru. Dar dupa o vreme A a vazut ca degeaba se straduieste ca nu are niciun avantaj si a hotarat sa o lase mai moale. Veniturile au scazut iar. B n-a mai primit bani prin redistribuire de la A si nu mai poate sa-l tina pe Y. Y nu e dat afara si B da faliment, A trebuie sa-i plateasca ajutorul de somaj. A nu-i poate tine pe X, Y si B si da si el faliment. S-a creat din nou echilibru, toti mor de foame.

Daca se scad taxele A poate sa-si ia tractorul in trei ani iar B e din nou pe zero. Fie X, fie Y o sa fie dati afara, cineva trebuie sa plateasca scaderea veniturilor. Daca nu vrem sa fie dati afara X sau Y ei trebuie sa se imprumute ca sa traiasca. Trec cei trei ani, A cumpara al doilea tractor. Creste productivitatea, cresc veniturile si cel dat afara, X sau Y, e din nou angajat. Sau se platesc datoriile. A plateste pentru amandoi desi s-a vazut ca e suficient numai unul, sau A plateste singur datoriile.

De aia sunt de acord cu Basescu sa dea afara 20 de procente din functionari si n-o sa fiu de acord cu reangajarea lor dupa ce trece criza. Si nu sunt de acord cu impozitul forfetar, pentru ca B da faliment. A si dat.

Comenteaza pe Romania Obiectiva.