Probabil va mai amintiti cum, anul trecut prin octombrie-noiembrie, sindicatele prognozau ca vom avea un milion de someri in anul 2009, iar analistii ofereau cifre care nu erau departe de cele mentionate de sindicate. La momentul respectiv, pe fondul unei prese aflata permanent in cautarea senzationalului, somajul ajunsese sperietoarea publica numarul unu.

Acum, dupa cinci luni de criza, cred ca ar fi bine sa ne concentram putin atentia pe cateva cifre legate de somaj. Am punctat evolutia numarului concedierilor in ultimele 16 luni.

Incepand cu luna ianuarie a anului trecut, economia a angajat mai multe persoane decat a concediat iar in perioada ianuarie-iunie, rata somajului s-a redus de la 4,3% la 3,8%, in timp ce numarul somerilor s-a redus cu 47.000.

Din octombrie insa, criza mondiala a inceput sa aiba efecte si asupra economiei romanesti, iar numarul concedierilor a inceput sa creasca de la o luna la alta, atingand punctul de maxim in ianuarie 2009 (+41.500 de someri) in timp ce in luna februarie, numarul concedierilor a scazut la 33.900.

Per total, economia a pierdut 125.000 de locuri de munca de la inceputul crizei, mult mai putin decat prognozau sindicatele sau „specialistii” din presa. In plus, dupa cum se poate observa, luna februarie intrerupe un trend de 10 luni de crestere a numarului de someri ceea ce ma face sa cred ca in luna ianuarie am atins punctul de maxim, iar in lunile urmatoare, desi rata somajului va continua sa creasca, numarul concedierilor va fi din ce in ce mai mic. In acest moment avem 478.000 de someri, in timp ce in urma cu un an existau 380.000.

O explozie a numarului de someri mai poate avea loc doar pe fondul unor concedieri masive in sectorul bugetar dar pe mine personal nu m-ar deranja un plus de 100-200.000 de someri daca aceste concedieri vor avea ca efect pastrarea deficitului bugetar la 2% (cifra pe care in acest moment nu o vad posibil a fi atinsa).

Citeste tot articolul si comenteaza pe Khris.ro.