A venit criza. Acum o vantura toata lumea, in campanie n-o vedea nimeni. Atunci votau aberatii, imparteau procente, telefoane si galeti.

Acum, reuniti intr-un conclav de larga uniune nationala, fac si desfac Bugetul. Si, in netarmurita lor intelepciune, de unde-si doresc ei, Guvern, Presedintie si Parlament prin superjucatorul Geoana sa taie? (Ma uit in alta parte cand vad violul separatiei puterilor in Stat, mai are CSM-ul sa vina sa mai ajute si el la facutul Bugetului.)

De unde taie? De la Cercetare. „Noi am avut 3,7 miliarde lei fonduri publice, iar acum se propun doar 700 de milioane.“ Deci o scadere de 81 de procente in valoare absoluta, nu mai pun la socoteala inflatia.

Credeti ca sunt sanatosi la cap? Peste tot in lume cand esti in criza investesti in inteligenta, la noi nu. La fel de stupid a procedat Guvernul Ciorbea, atunci au plecat cei din generatia mea. De ce n-am plecat si eu? Din prostie si naivitate. In ultimii doi ani incepusera sa se intoarca. Am fost in comisii de evaluare pentru tinerii din cercetare, baieti cu studii de-a lungul si de-a latul lumii, fara diplome romanesti, absolut minunati. Veneau aici, lucrurile incepeau sa mearga. Intram in lume. Era doar inceputul, pe care Adunarea Constituanta a Bugetului o sa-l distruga. Si iar, ca pe vremea Imperiului Otoman, o sa-i dam degeaba pe cei mai buni dintre copii.

Pentru ca ne doare in cur de ziua de maine, de viitorul Romaniei, de orice care depaseste lungimea unui mandat sau iesitul din rahatul de azi. Cercetatorii nu fac greva, pleaca. Cat costa Romania plecarea acestora? Mai mult decat credeti. Cine nu e in stare sa faca lucruri noi ramane sa consume lucrurile facute de altii.

Vrem sa ramanem subdezvoltati? Ok! Dar s-o stim si noi, sa ne luam catrafusele si sa ne caram.

Sper, pentru binele Romaniei de peste 10 ani, cand n-o sa mai fie nici criza, nici Guvernul si Presedintia Basescu, sa nu distruga pentru a doua oara cercetarea, aia care a mai ramas. Clasa politica din Romania considera inteligenta inutila. Ca orice sistem totalitar, distruge elitele.

Pentru ca tara te vrea prost. Dar tu, popor roman, o sa ai un complex balnear langa Bucuresti, nu un viitor. Iar Pactul pentru Educatie este o hartie cu care o sa ne stergem dupa viitorul pe care o sa-l traim.

Citeste si comenteaza pe Romania Obiectiva.