Surpriza pe care presa o astepta saptamina trecuta s-a produs abia azi. Sa explic: miercurea trecuta, ziaristii aveau, pe surse, cel putin alte trei nume in afara lui Stolojan ca posibil premier. Si totusi, previzibil, Basescu l-a numit pe el. Astazi, Stolojan a renuntat. Imprevizibilul s-a intors pe scena politica, ca intr-un thriller. Un thriller prost, in mijlocul caruia toata lumea intreaba Ce se intimpla in tara asta?

Trei ziaristi straini m-au intrebat, in ultima ora, acelasi lucru. Cu siguranta, voi, ca ziaristi, nu va plictisiti in Romania, mi-au zis. Asta e adevarat. Dar aici nu e vorba doar despre audienta presei, ci despre infinit mai mult: predictibilitatea unei tari. Mai precis, lipsa de predictibilitate.

Se stie ca afacerile fug de zonele in care sint razboaie. La fel de adevarat e ca si zonele de maxima incertitudine economico-legislativa sint putin atractive pentru capitalul strain. Amintiti-va de Romania anilor '90, cind principalele investitii erau buticuri si shaormerii. Plus citeva McDonald's-uri pierdute prin tara.

Incertitudinea politica in Romania a atins azi paroxismul. Un premier desemnat care a renuntat la functie, negocieri bulversate intre PSD si PDL, partide care nu mai inteleg nimic. De cetateni nu mai zic nimic. Dar capitalul strain?

Ei bine, semnalele sint proaste. Vestea renuntarii lui Stolojan la functia de premier a facut deja inconjurul lumii. Iar presa straina pune degetul pe rana: Economists say Romania is more vulnerable than many of its neighbours because of its high reliance on foreign cash at a time when global financing has all but dried up. (sursa: Forbes).

La momente de criza economica profunda, mediul politic romanesc da dovada de un infantilism feroce si se joaca de-a thriller-ul. Hitchcock, frate!