Intr-o lume tot mai ingrijorata de noile tactici agresive de razboi informational dezvoltate de Rusia, Romania se pregateste singura pentru a fi cucerita mediatic. In timp ce tari ca Statele Unite, Germania sau chiar organizatii ca NATO incearca sa contracareze noile arme perfectate de Rusia, presa romaneasca face de una singura raul pe care trolii Moscovei se agita sa-l provoace in alte parti.

Dan TapalagaFoto: Hotnews
  • Generalul Coldea sugera ieri intr-un interviu ca in spatele atacului la SRI si la el personal ar sta inclusiv interesele unor tari inamice. Putin probabil insa ca la acest acest moment sa vorbim de “agenturili straine” si de mana inamicilor din exterior. Ce ne facem noi cu mana noastra e suficient, e ca si cum ar fi mana lor.  

Cazul Dragomir este emblematic: un fost ofiter de informatii lanseaza in spatiul public o serie de minciuni cu scopul de a slabi institutii cheie in stat, cea mai mare parte a presei le prezinta pe post de adevaruri nechestionabile iar pe Facebook, o mare de postari majoritatea anonime, fara identitate asumata, le prezinta drept fapte dovedite.

Iata doar cateva din titlurile generate de presa romaneasca:

Foarte putine publicatii au titrat corect, cu precautiile obligatorii inca din titlu, si anume ca avem de-a face cu un fost ofiter cercetat in dosare penale care sustine diverse si lanseaza acuzatii grave fara probe. Majoritatea covarsitoare a titlurilor a creditat fara minime rezerve un fost ofiter cercetat sub acuzatii grave, suspectat ca s-a pus la dispozitia unor grupuri de politicieni si oamei de afaceri pentru a discredita lupta anticoruptie si pe cei care o sustin.

Cei care l-au scos pe Dragomir in spatiul public au avut grija sa-l prezinte drept o sursa de maxima credibilitate: om din interiorul sistemului, fostul adjunct al generalului Coldea, mana lui dreapta, au prezentat poze cu cei doi impreuna si n-au suflat un cuvant despre problemele lui cu legea.

Agentia Sputnik, controltata de guvernul rus, a mers chiar mai departe si l-a numit pe Dragomir “cel mai important ofiter SRI al momentului” iar despre “dezvaluirile” sale a spus ca sunt de tip Edward Snowden.

Toate aceste pseudo-dezvaluiri si informatii false s-au raspandit pe Facebook, unde au facut masa critica incat multe persoane de buna credinta au inceput sa crediteze povestile lui Dragomir. N-a mai contat ca ulterior Sorina Matei a descoperit ca Dragomir se prezinta singur pe site-ul firmei sale de consultanta politica drept “expert in tehnici de manipulare”, nici ca generalul Coldea a negat a doua zi ca fostul ofiter era adjunctul sau: “Nu a fost niciodata adjunctul meu si nici consilierul meu, pe durata carierei lui in Serviciul Roman de Informatii. Ca sa fim bine intelesi, nu a fost niciodata nici mana mea stanga, nici mana mea dreapta.”

Imaginea lui Dragomir s-a format deja in ochii publicului: omul lui Coldea, care stie ce vorbeste din interiorul SRI. N-a mai contat nici ca a plecat prin demisie in 2013, cu explicatia ca vrea sa faca bani, si ca nu avea de unde sa stie in mod direct prea multe din interior despre cum functiona “binomul SRI – DNA”, protocoalele dintre institutii fiind semnate dupa aceasta data.

Pur si simplu nu s-a mai tinut cont de nici un element rational, iar Parlamentul l-a chemat si pe Dragomir la audieri in Comisia de control SRI. Este un caz clasic de manipulare ca la carte, din care a muscat o buna parte din presa romanasca. I-au inghitit pe memestecate spusele in mod constient, din prostie sau cu rea credinta – conteaza mai putin de ce. Fapt este ca publicul este inundat cu fake news din toate partile, ingropat intr-o o avalansa de titluri senzationaliste. O minciuna repetata la nesfarsit se transforma pe nesimtite intr-un adevar incontestabil mai ales cand, aparent, se verifica din mai multe surse.

Romania isi vulnerabilizeaza singura institutiile cheie din stat pe baza unor atacuri bine orchestrate din interior. Aproape ca nu mai este nevoie ca rusii sa puna umarul, cum vom vedea ai jos ca au facut in Statele Unite sau Germania. Stim insa cu siguranta ca Rusia este tot mai interesata sa se implice in presa din Romania. In aceasta vara, Russia 1 a incercat sa intre pe piata audio-vizuala din Romania prin intermediul unei companii din Iasi, dar CNA nu a luat nici o decizie iar compania nu a mai revenit de atunci. Amenintarea insa nu a disparut. Sunt cel putin doua televiziuni de stiri dispuse sa vanda.

Mecanismul prin care presa romaneasca fabrica stiri seamana uluitor cu metodele folosite in noul razboi informational declansat de Rusia impotriva Occidentului: multa conspiratie, acuzatii nedovedite prezentate pe post de adevaruri supreme fara a mai fi corectate ulterior cand se dovedesc a fi false. Pe Facebook, se inmultesc ametitor postarile de pe conturi anonime si sunt tot mai agresiv promovate articole si filmulete care submineaza modelul occidental. De exemplu, un filmulet maghiar de propaganda, subtitrat in romana, care preamareste rolul lui Viktor Orban de aparator al crestinatatii si al familiei traditionale beneficiaza de peste 2500 de share pe FB.

  • Cazul Lisa

Intr-un articol publicat pe 13 septembrie de The New York Times, intitulat “RT, Sputnik si noua teorie de razboi a Rusiei”, descrie cum s-a rostogolit la inceputul anului 2016 o stire falsa despre presupusa rapire si violare a a unei fetite de 13 ani din randul comunitatii ruso-germane, informatie care a declansat proteste de strada la Berlin.

Lisa le-a spus parintilor ca a fost rapita trei barbati, aratand a imigranti arabi, care au dus-o intr-un apartament din Berlin, unde au violat-o si batut-o. Cand au interogat-o politistii, Lisa si-a schimbat declaratia si a recunoscut ca a plecat de acasa pentru ca avea probleme la scoala. De frica parintilor, s-a refugiat la un prieten in varsta de 19 ani. Rapirea si violul in grup, a admis fetita, n-au avut loc niciodata.

Insa stirea initiala s-a propagat pe Facebook si din gura in gura in randul comunitatii ruso-germane. Iar de aici incolo, The New York Times descrie cum se naste o intreaga nebunie. Channel One, post TV controlat de statul rus cu o larga audienta in randul germanilor de etnie rusa, a difuzat un reportaj in care povestea Lisei este servita drept exemplu de pericol pe care refugiatii din Orientul Mijlociu il prezinta pentru cetatenii germani. “Potrivit parintilor Lisei, a adaugat reporterul Channel One, politia pur si simplu refuza sa-i caute pe agresori”.

In urmatoarele zile, la Berlin are loc o demostratie organizata de un partid extremist in Marzahn, un cartier cu o puternica comunitate de germani de etnie rusa. Se striga “stopati infiltrarea strainilor” si “securizati granitele”. Grupul este inca, mic dar e suficient pentru a atrage atentia postului Russia Today (RT), post de televiziune prin cablu finantat de statul rus, care emite in mai multe tari occidentale printre care Germania si Statele Unite. Un film realizat de RT a fost difuzat pe youtube in aceeasi zi.

In aceeasi zi, Sputnik, agentie de stiri si comentarii controlata de guvernul rus, publica un articol care ridica suspiciunea musamalizari cazului de catre politie. Cazul Lisa nu este izolat, scrie Sputnik, alti violatori proveniti din randul refugiatilor ar putea fi liberi. In urmatoarele saptamani, protestele au izbucnit in cartierele populate cu etnici rusi. N-a mai contat ca autoritatile au repetat ca fetita si-a modificat versiunea initiala despre rapire si viol. Informatia initiala a continuat sa circule, captand atentia presei germane mainstream, care a subliniat lipsa de consistenta a articolelor difuzate de mediile rusesti de informare. Nimic din toate astea n-au mai putut opri protestele, care au culminat cu o demostratie in fata cancelariei Angelei Merkel la care au participat 700 de oameni.

Ministrul de externe, Serghei Lavrov, a turnat si el gaz pe foc, acuzand autoritatile germane ca “acopera o realitate intr-o maniera politic-corecta de dragul politicii interne”. Doua zile mai tarziu, RT a difuzat o stire afirmand ca in ciuda dezmintirilor oficiale, cazul “nu este atat de simplu”.

Abia atunci, noteza New York Times, ministerul german de externe, serviciile de informatii si cancelaria Angelei Merkel au avut o revelatie: Germania fusese lovita.

Oficiali Germani si din cartierul general NATO din Bruxelles vad in cazul Lisa, cum este cunoscut azi, o lovitura preventiva in noul razboi informational derulat de Rusia impotriva Occidentului.

Intr-un articol publicat pe data de 7 septembrie, intitulat “Falsii americani creati de Rusia pentru a influenta alegerile”, The New York Times dezvaluie unele din mecanismele prin care entitati suspecte de legaturi cu Rusia au folosit Twiter si Facebook pentru a raspandi mesaje anti-Clinton si pentru a promova informatii din e-mail-urile interceptate de hackeri.

Pe langa milioanele de conturi false suspectate de a fi create si utilizate de operatori Rusi, inchise intre timp de Facebook, The New York Times descopera si utilizatori americani get – beget, care neaga orice leaguri cu Rusia, dar care admit ca folosesc surse rusesti de informare, cum ar fi Sputnik sau Russia Today (RT).

Cazul Dragomir seamana pana la un punct cu cazul Lisa, din punctul de vedere al tehnicilor de manipulare.

In acest razboi informational, Romania nu mai trebuie neaparat cucerita de Sputnik sau de Russia Today. O buna parte din presa romaneasca le face singura treaba, dar nu cred ca Rusia se va multumi doar cu atat, cand mizele razboiului informational sunt atat de mari.