​Op-ed

Incadrarea in munca a tinerilor: investim in viitorul nostru

de Marianne Thyssen     HotNews.ro
Luni, 26 septembrie 2016, 12:01 Actualitate | Opinii

Marianne Thyssen
Foto: Comisia Europeana
 documente
(26 Sep 2016) PDF, 472KB
Autor: Comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen

Cu fiecare tânăr care nu-și găsește un loc de muncă, ratăm o șansă. Situația a fost prezentată cât se poate de clar de președintele Juncker, în discursul său privind starea Uniunii. Nu putem accepta ca Europa să fie identificată cu imaginea unui continent unde tinerii nu își pot găsi de lucru. Mai presus de toate, trebuie să continuăm să investim în tineri.

Eforturile noastre au început să dea roade odată cu aplicarea Garanției UE pentru tineret, pe care am lansat-o în urmă cu trei ani pentru a sprijini statele membre în acțiunile lor de reducere a șomajului în rândul tinerilor. În cadrul acestui sistem, statele membre trebuie să se asigure că toți tinerii sub 25 de ani primesc o ofertă de angajare, de continuare a educației, de intrare în ucenicie sau de efectuare a unui stagiu în termen de patru luni de la intrarea în șomaj sau de la terminarea școlii. Oferta trebuie să fie de bună calitate.

Peste câteva săptămâni, vom prezenta un raport complet în care vom detalia rezultatele și situația de la fața locului din toate statele membre ale UE. Însă putem deja spune că semnele sunt încurajatoare. Din 2013, numărul de tineri șomeri a scăzut cu 1,4 milioane. Din cei 14 milioane de tineri europeni înscriși în sistemul Garanția pentru tineret, 9 milioane au primit o ofertă. Având în vedere rezultatele promițătoare, am decis să prelungim sistemul și să-i alocăm încă 1 miliard EUR. Acestei sume i se va adăuga 1 miliard EUR din Fondul social european, ceea ce va permite ca încă 2 milioane de tineri să primească o ofertă de muncă, educație, ucenicie sau stagiu.

Dorim să fim în continuare solidari cu tinerii. Tot în spiritul solidarității, a fost creat Corpul european de solidaritate. Peste tot în Europa există comunități care trebuie să găsească soluții la probleme dificile din punct de vedere social – de exemplu, cum să ajute la integrarea refugiaților, cum să sprijine un număr din ce în ce mai mare de persoane în vârstă, cum să reacționeze după o catastrofă naturală. În același timp, mulți tineri europeni sunt dornici să se facă utili, acasă sau în străinătate, să facă voluntariat sau să lucreze. Corpul european de solidaritate va mobiliza tinerii dornici să își pună cunoștințele, aptitudinile și competențele în slujba unei cauze nobile și a societății. Acesta va deveni funcțional până la sfârșitul acestui an și sperăm să reunească, până în 2020, 100 000 de tineri europeni.

Investind în tineri, investim în viitorul nostru. Trebuie să valorificăm tot capitalul uman, toate resursele și talentele încă neexploatate. Reducerea șomajului în rândul tinerilor va rămâne o prioritate a agendei politice europene.​MASA ROTUNDA Ce fac si ce ar putea sa faca bancile pentru economie si companii? Economistii sefi ai primelor 3 banci comerciale, in dialog cu cititorii  HotNews.ro, luni, de la ora 9:00

Am vazut saptamana trecuta ca Institutul de Statistica a anuntat o crestere economica record - insa analistii si economistii, ne anuntam ca de fapt lucrurile nu sunt chiar atat de roz. Este economia bine finantata in acest moment? Se fac investitii private? Dar publice? Cum pot ajuta bancile mai mult economia, statul si companiile private? La toate aceste intrebari vor raspune Horia Braun, economistul sef al BCR, alaturi de Florian Libocor (economistul sef al BRD-GSG) si de Andrei Radulescu (economist sef al BT) in cadrul mesei rotunde care va avea loc, luni, 20 noiembrie, incepand cu ora 9:00.

632 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...


Ultimele articole din Actualitate | Opinii

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică