Desemnarea unui inlocuitor la conducerea Guvernului reprezinta o procedura la care premierul Victor Ponta are dreptul sa apeleze, dar ar fi de dorit ca acest "intermezzo" sa fie cat mai scurt, a declarat presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

"Cred ca premierul, tinand cont de starea medicala si de sfaturile medicilor, a considerat ca in faza actuala trebuie procedat in acest fel. Este posibilitatea si dreptul pe care il are, sa uzeze de el. Daca m-ati intreba pe mine, as fi de parere ca acest intermezzo ar fi de dorit sa fie, probabil, cat mai scurt", a spus Tariceanu la Antena 3, potrivit Mediafax.

Referitor la o posibila retragere a premierului Ponta de la conducerea Guvernului, Tariceanu a aratat ca a discutat cu acesta cu o saptamana inainte de operatie si nu intentiona sa se retraga, precizand ca nu are nici cea mai mica impresie ca Ponta ar face un pas inapoi.

Tariceanu a apreciat in acelasi timp ca o retragere a lui Ponta nu ar face decat sa valideze posibilitatea schimbarii unui guvern de catre un procuror.

Premierul Ponta a anuntat ca medicii turci care l-au operat au decis ca poate fi externat, dar isi va relua activitatea normala intr-o perioada de pana la 28 de zile, astfel ca ii va cere presedintelui Iohannis sa ii incredinteze vicepremierului Oprea atributiile de prim-ministru in acest interval.

Oprea va avea inclusiv atributia de a conduce sedintele de guvern.

Intr-un mesaj postat pe Facebook, Ponta, aflat la spitalul din Istanbul, nu precizeaza cat anume va mai sta in Turcia, spunand doar ca medicii au decis ca poate fi externat, dar ca trebuie ca, in urmatoarele 7 zile, sa parcurga zilnic procedurile pentru control, schimbare pansamente si supraveghere.

Surse apropiate premierului precizau, inaintea acestui mesaj, ca Ponta nu va reveni duminica in tara, ci va mai ramane in Turcia, pentru o perioada estimata la aproximativ o saptamana.

"Ulterior acestor proceduri, va trebui ca doua saptamani sa fac fizioterapie si tratamente de recuperare inainte de a avea permisiunea medicilor de a merge fara sprijinul unor mijloce medicale permanente / in maxim 28 zile imi pot relua activitatea normala, urmand sa continui recuperarea timp de 6 luni", a scris Ponta pe Facebook.

El precizeaza ca, in aceste conditii, luni dimineata ii va trimite presedintelui Klaus Iohannis solicitarea ca, in baza articolului 107 din Constitututie, sa-l desemneze pe vicepremierul Gabriel Oprea sa exercite toate atributele functiei de prim-ministru, inclusiv conducerea sedintelor de guvern, in aceasta perioada.

In scrisoarea pregatita sa-i fie transmisa lui Iohannis, premierul Ponta arata ca, la 15 iunie, a suferit o interventie chirugicala, care nu putea fi amanata, la piciorul stang, iar tratamentul post-operator impune imobilizarea sub supraveghere medicala, motiv pentru care ii cere sa il acorde vicepremierului Oprea atributiile de prim-ministru incepand cu 22 iunie si pana la momentul in care el isi va relua activitatea.

Scrisoarea catre Iohannis a fost inregistrata la cabinetul premierului vineri, 19 iunie, data la care persoanele apropiate premierului spuneau ca medicii vor decide duminica, 21 iunie, daca Ponta poate reveni in tara.

Surse oficiale au declarat anetrior agentiei MEDIAFAX ca premierul Victor Ponta va fi externat duminica din spitalul din Istanbul, unde a fost operat la genunchi in urma unei accidentari la un meci de baschet, urmand sa anunte daca va reveni in tara sau va ramane in Turcia pentru consultatii periodice.

Externarea a fost decisa in urma unei noi consultatii efectuate, duminica dimineata, de catre medicii turci, care i-au recomandat insa si consultatii periodice, au aratat sursele citate.

La randul sau, Guvernul a transmis un comunicat in care arata ca Ponta va transmite o adresa catre presedintele Klaus Iohannis privind desemnarea viceprim-ministrului Gabriel Oprea ca prim-ministru interimar pentru o perioada, conform legii, de cel mult 45 de zile.

"Decizia prim-ministrului Guvernului Romaniei, Victor Ponta, vine in contextul interventiei chirurgicale suferite la genunchiul stang, la inceputul acestei saptamani, intr-o clinica din Turcia. Medicii au decis ca premierul Victor Ponta poate fi externat, urmand ca in urmatoarele 7 zile acesta sa urmeze, zilnic, un control de specialitate. Procesul complet de recuperare, constand in tratamente si fizioterapie, va dura alte 14 zile, astfel incat in maximum 28 de zile prim-ministrul Victor Ponta isi va putea relua activitatea normala la Palatul Victoria", se arata in comunicat.

Executivul mai transmite ca activitatea Guvernului nu va fi afectata in acest timp, Ponta delegandu-i lui Oprea toate atributiile de coordonare a Guvernului, si ca premierul va reveni la birou "in cel mai scurt timp posibil".

La inceputul acestei saptamani, avocata lui Ponta a fost la Directia Nationala Anticoruptie, unde ar fi urmat sa se prezinte premierul, urmarit penal pentru trei infractiuni in dosarul lui Dan Sova, si, potrivit unor surse oficiale, ar fi cerut atunci o amanare cu o saptamana, pana la 22 iunie, a audierii premierului, motivand ca acesta este in Turcia pentru operatia la genunchi.

Anterior operatiei, Ponta estima ca va reveni in tara cel tarziu vineri, el mandatandu-l pe vicepremierul Gabriel Oprea sa asigure conducerea Guvernului doar pana in 19 iunie inclusiv. Vineri insa, premierul a fost evaluat de medicii turci, iar acestia au decis ca nu este oportuna externarea sa in cursul acestei zile si i-au recomandat sa ramana spitalizat pana duminica.

Coordonatorul politic al PSD, Liviu Dragnea, care l-a vizitat recent pe premierul Victor Ponta la spital si pastreaza legatura cu acesta, declara, joi, agentiei MEDIAFAX ca seful Guvernului va fi consultat vineri de o echipa medicala care va decide daca poate parasi spitalul sau trebuie sa mai ramana sub observatie, in functie de aceasta mandatul lui Gabriel Oprea la conducerea Guvernului urmand sa fie sau nu prelungit.

Premierul Ponta este internat la Spitalul Universitar Medipol din Istanbul, unde a fost operat luni la genunchiul stang.

El a plecat spre Turcia impreuna cu presedintele turc Recep Erdogan, in urma cu o saptamana, din Baku (Azerbaidjan), dupa ceremonia de deschidere a Jocurilor Europene.

Marti, Ponta a postat un mesaj pe Facebook in care spunea ca operatia a fost mult mai complicata decat se anticipa si ca este convins ca, pana in luna decembrie, va putea face sport din nou, sustinand ca are totala incredere in medicii romani, dar in tara era imposibil sa aiba liniste si odihna

Medicul Ion Codorean, care l-a insotit pe Victor Ponta in Turcia, la operatie, a relatat pentru Gandul cum a decurs interventia, spunand ca premierul nu va avea voie sa calce si sa se sprijine pe picior minimum trei saptamani si ca i-a recomandat ca in acest interval sa nu mearga la guvern.

Ion Bogdan Codorean este specialist in traumatologie sportiva la Spitalul Militar Central din Bucuresti, fiind cel care l-a consultat pe premier si i-a stabilit diagnosticul: ruptura veche de ligament incrucisat anterior, ceea ce a determinat o ruptura de menisc intern si leziuni foarte mari de cartilaj.

In privinta tratamentului post-operator, medicul spunea ca recuperarea conteaza foarte mult pentru ca rezultatul sa fie foarte bun, precizand ca dupa o astfel de interventie pacientul nu are voie sa calce si sa se sprijine pe picior timp de cel putin trei saptamani.

Spitalul Universitar Medipol din Istanbul, cel mai mare centru medical privat din Turcia, este cel la care s-a operat si presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, in noiembrie 2011 si in februarie 2012.

Presa din Turcia a scris in mai multe randuri despre stransele legaturi dintre presedintele Turciei, Recep Erdogan, si spitalul din Istanbul. Potrivit jurnalistilor turci, sotia sefului de stat este actionar majoritar si coordoneaza activitatea spitalului.