In urma cu 25 de ani, era cu cateva zile inainte de prabusirea regimului Ceausescu, intr-o emisiune pe postul american de televiziune publica (PBS), spuneam ca Romania nu traieste in realitate, ci in plina supra-realitate. Este ceea ce se petrece si acum, spre uimirea oricarui om care inca mai percepe distinctia dintre adevar si minciuna, dintre lumina si bezna. Victor Ponta nu are nicio legitimitate, si-a pierdut-o inca din mai 2012, cand a fost demascat ca plagiator, dar, in mod cert, dincolo de orice dubiu, a pierdut-o in noiembrie 2014. Si totusi, Victor Ponta continua sa fie premier si lider de partid. De ce? Primul raspuns ar fi ca omul e nesimtit. Nu unul banal, ci un campion al lipsei de obraz.

Vladimir TismaneanuFoto: Arhiva personala

A fost respins prin vot liber si corect de majoritatea cetatenilor care au votat, se preface ca nu intelege semnificatia votului. Baronocratia pesedista, o oligarhie cleptocratica de o nerusinare cosmica, pare sa fie ostateca sa. Iar opozitia, la randul ei, face tot felul de calcule paguboase despre cum se va deteriora puterea pesedista daca Ponta ramane premier. Nu, doamnelor si domnilor, prezenta lui Ponta ca premier nu va avantajeaza. Omul este un factor poluant, corupator si pervertitor. Este numele Raului in Romania de azi. Asemeni celui al mentorului sau, Ion Iliescu.

Guvernul Ponta IV este o gluma proasta. Singura veste buna este ca doamna ministru Ioana Petrescu a decis (sau a fost decisa) sa revina in mediul academic american. Dupa ce-a girat aiurelile bugetare ale pontocratiei, doamna ministru se retrage. “Sans espoirs et sans regrets”. Oricum, avem de-a face cu un balon de sapun, cu o efemerida. Guvernul Ponta IV nu are cum sa reziste, este nascut din neant si se va intoarce rapid in neant. Nu cred ca societatea civila romanesca va ingadui acestui mitoman galactic sa-si faca in continuare de cap. Ceea ce nu face Parlamentul, o va putea face protestul civic.

Sper ca dl Klaus Iohannis nu va participa la ceea ce poate fi lesne descris drept un circ grotesc, o continuare a patachiniadei grandomane care a marcat intrarea lui Ponta in cursa prezidentiala. Locul lui Ponta, acest Kim Jong-un al Romaniei, nu este la Palatul Victoria, ci acolo unde sunt indeobste cazati piromaniii. Nu vad posibila coabitarea intre dl Iohannis, ales de toti cei care vor sa scape de Ponta, si megaplagiator. Sunt doua sabii, vreau sa cred, care nu au cum sa incapa in aceeasi teaca.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro