Presedintele Traian Basescu se intalneste, poate, cu ultima ocazie importanta de a-si redobandi relevanta in plan politic, dar sunt putini cei care cred ca va avea puterea de a se rupe de favorita sa fara talent si viitor. Elena Udrea l-a costat izolare in plan politic si mediatic, pierderea credibilitatii si dese caderi in ridicol. O va sustine in aventura candidaturii la prezidentiale, ii va indeplini si aceasta dorinta dupa ce i-a satisfacut toate ambitiile de putere scandalizand opinia publica? Unii au citit in postarile cam sibilinice ale fiicei sale mici semne ale unei posibile despartiri de Udrea. Asa sa fie oare?

Dan TapalagaFoto: Hotnews

In treacat fie spus, Traian Basescu se bazeaza pe faptul ca oricat de bine sau prost canta diverse partituri politice, oricate rateuri inregistreaza aici, pe terenul derizoriului absolut, orice prostii comite, ele sunt irelevante pe termen lung. Conteaza, probabil, pe faptul ca istoria il va retine ca un sef de stat puternic si cam atat. Poate ca are dreptate. Dar si catastrofele apar cateodata in urma unor jocuri marunte, din slabiciunile si vulnerabilitatile unor oameni puternici, nu se nasc neaparat prin decret prezidential sau decizii guvernamentale.

Ce-ar fi atat de rau, deci, daca Traian Basescu ar ajuta-o si acum pe Elena Udrea? N-a spus tot timpul despre ea ca-i singura loiala si ambitioasa, de mare viitor, gata oricand sa-l bata pe unul ca Victor Ponta? N-a investit atat de mult in ea in ultimii ani, perfect constient ca se va ajunge candva aici? De ce s-ar dezice, asadar, de creatia sa politica tocmai acum, la apogeu?

Cel mai simplu raspuns ar fi urmatorul: pentru a nu-i netezi calea lui Victor Ponta la Cotroceni. Cu Elena Udrea candidat si cu Traian Basescu principalul ei sustinator, Ponta castiga la sigur. Nu-i prea greu de imaginat ce va urma in campanie. Liderul PSD va resuscita tema anti-basismului, iar Udrea este catalizatorul perfect, inutil sa elaboram de ce. Orice incercare de a discuta despre economia in prabusire, despre dezastrul guvernarii Ponta, va fi lejer deturnata. Este suficient un deget intins de PSD&moguli catre posetele si extravagantele Elenei Udrea si totul s-a sfarsit.

Din pacate, in ringul mediatic vor ramane doar Basescu-Udrea si Ponta-PSD, ceilalti vor privi de pe margine si vor mari confuzia in electoratul de dreapta pe masura ce numarul candidatilor dreptei creste de la o zi la alta. Deja alegatorii sunt zapaciti: Iohannis, Macovei, Diaconescu, Tariceanu, Catarama, acum Udrea. Ce naiba sa mai inteleaga? Va intrebati, poate, ce interes ar avea Basescu sa fie ales unul ca Ponta? Ii leaga destule in trecutul lor politic, iar Udrea este liantul perfect dintre cele doua lumi. A se vedea, spre exemplu, cam de cate ori merge favorita lui Basescu la televiziunea lui Ponta.

Doua scurte precizari. 1. Nu m-ar mira deloc sa-l vad pe Diaconescu recuperat de vechii sai amici din PSD, care si-au pregatit deja vreo doi candidati "de dreapta" buni de zapacit alegatorii. 2. Celor platiti sa deturneze sensul celor spuse pana acum le-as inchide gura spunand doar atat: cred ca si candidatura Monicai Macovei este o eroare asa cum se prezinta pana acum, dar despre asta cu alt prilej.

Pana aici nu cred ca e neclar de ce Traian Basescu ar lucra in favoarea lui Victor Ponta in caz ca o va sustine in campanie pe Elena Udrea fie si prin "dezbracarea" competitorilor ei din zona dreptei. Udrea nu mai are nevoie de sustinere explicita, toti o asociaza cu Basescu. Numai o schimbare de atitudine ar reclama o pozitie publica exprimata in clar de seful statului.

Cand fiica cea mica a presedintelui, Elena Basescu, a postat pe Facebook cateva reprosuri adresate conducerii PMP, unii analisti (vezi aici textul Sabinei Fati) au vazut in asta semnul unei despartiri iminente. Din istoria relatiilor dintre Traian Basescu si EBA stim insa ca nu putem conta prea tare pe vreo colaborare tata - fiica pe teme politice atat de sensibile. Prin urmare, n-as citi prea multe in cateva propozitii lapidare scrise de un expert in stangacii si gafe. Dumnezeu stie ce-o fi fost in capul ei.

Ce stim insa sigur este ca Traian Basescu nu s-a dezis niciodata de favorita lui, nici macar in momentele care reclamau o minima distantare, ci i-a gasit mereu justificari si scuze. Si dupa dezastrul evident lasat in urma la PDL Bucuresti, si dupa pierderea alegerilor in fata lui Vasile Blaga, si dupa scorul slab inregistrat de PMP la Europarlamentare, Traian Basescu si-a salvat preferata chiar daca vorbele sau faptele sau se desparteau flagrant de logica, ratiune si bun simt.

Seful statului s-a consacrat ca maestru inegalabil al reevaluarilor. Prin urmare, n-ar trebui sa suprinda pe nimeni daca Traian Basescu va uita subit ca a semnat pentru candidatura lui Cristian Diaconescu, ca acum doua luni il declara cel mai potrivit pentru functia de presedinte dar isi va aminti, in schimb, ca nu poate, totusi, vota un fost pesedist care a vrut sa-l suspende in 2007.

Plus ca trecerea lui Cristian Diaconescu in tabara independentilor si inscrierea Elenei Udrea in cursa pentru prezidentiale nu cred ca reprezinta o mare surpriza. Pentru multi, a fost limpede inca de la Congresul PMP ca exista un plan ascuns. Diaconescu a fost lansat in asa fel incat sa poata fi usor retras. Or, Udrea exact asta a spus azi: Diaconescu a fost doar propus, nu votat.

Altfel spus, este foarte posibil ca Traian Basescu sa fi consimtit din capul locului ca Elena Udrea are nevoie de un iepuras care sa alerge o vreme in locul ei pentru a o feri pe cat posibil de atacurile adversarilor. Udrea a foosit pseudo-candidatul Diaconescu ca paravan. A stat pitita in spatele falsei candidaturi asteptand sa treaca valul de critici generat de scorul slab obtinut la europarlamentare.

Insa toate cele povestite mai sus devin, la randul lor, irelevante daca se va dovedi ca Traian Basescu a executat un joc politic derutant si complex avand doua obiective majore: impiedicarea lui Victor Ponta sa ajunga la Cotroceni (alegerea liderului PSD ar echivala cu un dezastru pentru tara judecand dupa modul cum a actionat in calitate de premier) si ajutarea adevaratului candidat, care poate inca n-a aparut si mai trebuie tinut o vreme sub radarul mogulilor. Deocamdata, nimeni nu poate spune daca acest plan exista sau nu.