Portretul artistului la batrinete (Nicu Alifantis)

de     HotNews.ro
Joi, 14 august 2014, 9:33 Actualitate | Opinii


 Am citit stupefiat adeziunea patetică a domnului Nicu Alifantis. M-am obișnuit deja, și nu numai în ultimele zile, ca foste “glorii” ale nomenklaturii artistice, actori și actrițe, artiști în general, răsfățați ai publicului proletarizat de dinainte de 1989, campionii “Albumului duminical” și ai submediocrei – chiar și cînd poveștile nu erau despre partid și clasa muncitoare – cinematografii anterevoluționare, să se alăture demersului delirant al postului de televiziune Antena 3, al grupului Intact în ansamblul lui, scrie Bogdan Budes pe Blogul sau.

I-am văzut și ascultat pe toți. Aceste “mari nume” s-au lăsat tîrîte în mascarada restaurației comuniste (nostalgia gloriei apuse le-a întunecat mințile) și au prestat cu voluptate în arena noii “Cîntări a României”, punîndu-și cu generozitate și totală lipsă de decență talentul și notorietatea pe tava unui securist, turnător și, mai nou, infractor condamnat la zece ani de închisoare de un complet legal constituit, după mai bine de șase ani de golăneli, șmecherii avocățești și ipocrizie crasă la adresa sistemului de justiție.

Ce aflăm de la domnul Alifantis, care s-a lăsat purtat de valul creației protestatar-poetice? Că “s-a săturat” și “a obosit” de “tot ce se întîmplă în țară”. S-a “săturat” că “se împart ani buni de închisoare cu o mărinimie extremă, fără nici o noimă. Că “se confiscă averi, vieți, trăiri, idei, sentimente.” Ce averi confiscate tulbură oare liniștea domnului Alifantis? Averea unui infractor care a spălat bani? Care vieți confiscate îl îndurerează pe domnul Alifantis? Ale unor infractori condamnați de o instanță de judecată legal constituită? Ale cui trăiri, ale cui idei și sentimente? Ale unui turnător la Securitate, turnător al propriilor rude? Se împart, mai zice domnul Alifantis, “ani buni de închisoare, fără nici o noimă.” Dar de cînd se pricepe domnul Alifantis la legea penală și la spălarea de bani? De cînd poți trece de la subtilitățile gamelor, măsurii și semitonurilor la subtilitățile codului de procedură penală și ale jurisprudenței în general? Care e “noima” după care își “acordează” domnul Nicu Alifantis indignarea? Sau a fost mușcat de virusul băgării în seamă fiindcă, nu-i așa, tot românul are un of, o jale, o butelie de solicitat?

Trec peste delirul apocaliptico-religios al domnului Alifantis, pot considera că omul e “nescris”, la fel cum unii sunt “nevorbiți”. S-a trezit cu o tastatură sub degete și a crezut că e pian. Mi-a atras însă atenția următorul pasaj: “Poeții curții se întrec care pe care să ridice osanale marelui imperator al răului. Urâte vremuri mi-e dat să trăiesc înconjurat de acești scârbavnici.” Nu-mi dau seama în ce epocă l-a purtat delirul pe domnul Alifantis. Omul mai e cu noi? Mai are măsura realității? Care poeți? Cine e “imperatorul răului”? Cine sunt “scîrbavnicii”? Sau oare domnul Alifantis s-a lăsat purtat, în chip infantil, de niște acorduri mai dramatice și i-au pleznit în cap corzile pianului imaginar? “Pentru toate acestea”, declară într-un acord greu, de final, domnul Alifantis, “mă declar solidar cu Antena3 și oamenii ei frumoși, puternici și curajoși!”

Maestre, cred că sunteți foarte încîntat de mica odă – cobori pe unii ca să-i înalți pe alții – închinată, cu voie sau fără de voie – vîrsta vine și cu derapaje ale lucidității – unui turnător la Securitate, unui lucrător la Securitate, unui infractor închis “fără nici o noimă” și cu “mărinimie extremă”! Domnule Alifantis, nu vă e rușine? Mi-e groază să cred că înaintarea în vîrstă aduce și pierderea discernămîntului.

M-am săturat de “nume mari”. M-am săturat de “nume de aur”. M-am săturat de “artiști ai poporului”. M-am săturat de senili și profitori de tot felul. M-am săturat de fantome ale trecutului care pozează în repere naționale, în virtutea unei notorietăți găunoase. M-am săturat de “Euglene”. Cîți mai sunteți? Vreau caractere.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10090 vizualizari

 • -12 (16 voturi)    
  dilema (Joi, 14 august 2014, 9:42)

  nellino [utilizator]

  atunci cand El Lider Maximo va infunda puscaria, vom mai avea incredere in justitie sau nu?
  • +6 (8 voturi)    
   ... ce sigur esti .... (Joi, 14 august 2014, 12:39)

   cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui nellino

   As face un pariu cu tine dar iti iau banii.
 • +9 (11 voturi)    
  poate fi adaugat si (Joi, 14 august 2014, 9:45)

  victor L [utilizator]

  numele lui Tudor:
  "Muica Dunare daca n-aveam/Jiul Latrina-l faceam"
  NB,
  Nicu Alifantis sa fi asemenea atitudine cind era la cenaclul Flacara :P
 • +16 (18 voturi)    
  Nu doar el... (Joi, 14 august 2014, 10:04)

  Soljenitin [utilizator]

  Iata ca aceeasi atitudine stranie se gaseste si la Tudor Gheorghe, om care a lovit foarte puternic in propriul capital de imagine. Nu este de inteles sub nici o forma motivul pentru care a facut gestul acesta. Sa fi fost pentru bani? Dar are concerte la care, sa fim cinstiti, biletele nu sunt deloc ieftine, vinde albume, primeste bani din drepturile de autor! Pentru a se face vizibil? Este deja. O fi aparut la Antena 3 din convingere? Daca este asa, atunci inseamna ca dl. Gheorghe si-a pierdut simtul ratiunii, acea ratiune care l-a indemnat sa plece din tara inainte de revolutie tocmai pentru ca il scarbeau oamenii pe care acum ii apara.

  Trista concluzie este ca totul a fost... degeaba...
 • +17 (19 voturi)    
  este o mare greseala (Joi, 14 august 2014, 10:06)

  mos ion roata [utilizator]

  sa consideram artistii de genul celui in discutie,drept modele.Daca i-am cunoste indeaproape am vedea ca in spatele unui talent indiscutabil si a unei prezente scenice remarcabile se afla un om lipsit de elementar bun simt si caracter,uneori alcoolici,alteori cu probleme psihice.
 • +17 (19 voturi)    
  Domnule . . . (Joi, 14 august 2014, 10:11)

  Vali Cel Batran [utilizator]

  . . . oamenii astia rupti de lume, ce traiesc doar in cercul lor de artisti si care se pare ca innafara de muzica sau teatru nu au habar pe ce lume traiesc, vorbesc de dictatura si de mare imperator al raului fara macar sa isi dea seama ca insusi faptul ca pot spune si scrie orice prostie fara a fi inhatati de oamenii acestui mare imperatoral raului, reprezinta exact contrariul celor afirmate. De ce Acest Nicu Alifantis sau Tudor Gheorghe sau Tamara Buciuceanu( care s-a lasat decorate de marele imperator al raului zambind cu gura pana la urechi) nu au scris asa ceva pe timpul lui Ceausescu? Pentru ca atunci stiau ce este frica de adevaratul imperator al raului.Sunt toti niste batrani senilizati inainte de vreme , incapabili sa inteleaga adevarul acestor zile, oameni care se cred destepti dar au lasat sa li se spele creierul de unii ca alde Gadea sau Mircea Badea. Sa le fie rusine si sa se ia de mana cu alt mare cunoscator al politichiei romanesti si mare jeluitor al timpurilor trecute, Dan Puric! Si eu m-am saturat de voi cabotinilor!
  • +11 (13 voturi)    
   Tamara Buciuceanu?!?! (Joi, 14 august 2014, 11:29)

   EuSiCuMine [utilizator] i-a raspuns lui Vali Cel Batran

   S-a alaturat si Tamara Buciuceanu mascaradei Antena 3? Poate e o confuzie cu Draga Olteanu!
   Mi-a placut de Catrinel Dumitrescu, cum spunea ca e plina de "ura" si ca Antena 3 o "mangaie" zi de zi. Nu mi s-a intamplat niciodata sa fiu "mangaiat" de stiri politice... darmite de Antena 3!
   • +2 (4 voturi)    
    S-ar putea .. . (Joi, 14 august 2014, 12:19)

    Vali Cel Batran [utilizator] i-a raspuns lui EuSiCuMine

    . . . . sa o confund, caz in care cer scuze. Am sa verific!
   • +5 (7 voturi)    
    Am verificat . . . (Joi, 14 august 2014, 12:55)

    Vali Cel Batran [utilizator] i-a raspuns lui EuSiCuMine

    . . . intr-adevar e vorba de Draga Olteanu Matei. Scuze Doamnei Buciuceanu dar de cand le-am vazut in Gaitele mereu le confund. Multumesc pentru atentionare!
  • +1 (1 vot)    
   si Cartarascu? (Joi, 14 august 2014, 23:00)

   Anonim AntiBasescu [utilizator] i-a raspuns lui Vali Cel Batran

   ... faptul "caCartarascu" s-a lasat decorat de dictatorul de la apa cea mare il face mai putin talentat?
 • +13 (13 voturi)    
  e pacat (Joi, 14 august 2014, 10:21)

  urob [utilizator]

  Dar se intimapla! Artisti care erau repere in "vremurile de demult" fac niste declaratii intr-adevar naucitaoare.Oare chiar nu inteleg ce se intimpla? s-au lasat cumparati? sau la batranete esti mai usor de spalat creier(impresionat) de propaganda Latrinei?Probabil ca dupa ce ani de zile latratorii de la antene au spus ca negru e alb si albul enegru sint multi care sufera de discromatopsie.se pare ca mare parte din societatea romaneasca are reperele inversate.
 • +9 (11 voturi)    
  Noi cântăm, nu gândim! (Joi, 14 august 2014, 10:44)

  Kentt [utilizator]

  Nici talentul, nici inteligenţa, n-au legătură cu caracterul.
 • +8 (10 voturi)    
  artistul - "alifantis" (Joi, 14 august 2014, 10:56)

  m.cobzaru [utilizator]

  Este reală aprecierea Dv.
  Avem mulţi asemenea "alifantis" cu caractere "mici"
  în deosebi "remarcaţi şi cocoţaţi" fără merite, atît în cultură, educaţie, ştiinţă sau administraţie şi care se deconspiră însăşi, în momente sensibile ale evoluţiei sociale.
 • +9 (11 voturi)    
  Caz psihologic, (Joi, 14 august 2014, 11:16)

  capingurasrl [utilizator]

  Cei doi, Tudor si Nicu se cred inca in "Iepoca de aur" injurand acum asa cum ar fi trebuit sa injure ceausescul dar le-a fost prea frica sau au avut interese. Este arhicunoscut faptul ca cenaclul flacara era controlat indeproape de securitate, care, de fapt l-a si creat ca sa se mai "racoreasca" tineretul. Dar nu au facut-o, injura acum, ca acum se poate, lashii, dar nu injura pe cine trebuie. Latrina 3, badea, gadea si muierile acelea strambe sunt descendetinii directii ai iepocii de aur. Pe vremea ceauescului ar fi fost secretari pcr sau prin securitate. Probabil ca cei doi sufera de sindromul Stockholm si i-au preluat pe cei de la l3 ca noii opresori adulati. Scarbos si lipsit de demnitate. Probabil ca Tudor dormea cand s-au apropiat cei de la l3 de el, iar cand a simtit mirosul de latrina Tudor Gheorghe s-a trezit brusc si a inceput sa strige: " Aicea este tara mea si neamul meu cel latrinesc". Hai ca ati fost deselectati de multi, mumii comuniste ce sunteti.
 • +5 (7 voturi)    
  Condoleante (Joi, 14 august 2014, 12:36)

  robert.b [utilizator]

  Condoleante tuturor. Azi am mai pierdut un poet si o harpa inspirata...
 • +7 (9 voturi)    
  ....... este bine ..... (Joi, 14 august 2014, 12:38)

  cbogdan [utilizator]

  Asa se "despart apele" si putem vedea cine merita respect si cine nu.
 • +5 (7 voturi)    
  "Traiasca Ceausescu, partidul si poporul!" (Joi, 14 august 2014, 14:13)

  IlianM [utilizator]

  http://youtu.be/qzaqCxN9E74?t=4m00s

  "Traiasca Ceausescu, partidul si poporul!"
  oare cine-i mandrul menestrel din inregistrare, cuprins azi de melancolii ?

  cata ironie, mai ieri i-am fi putut adresa lui propriile-i afirmatii :
  “Poeții curții se întrec care pe care să ridice osanale marelui imperator al răului. Urâte vremuri mi-e dat să trăiesc înconjurat de acești scârbavnici.”
 • 0 (2 voturi)    
  ce (Joi, 14 august 2014, 15:42)

  Manes [utilizator]

  inseamna sa imbatranesti urat...
 • +1 (3 voturi)    
  "Dansul" pupa maciulia bastonului l'u Sararu (Joi, 14 august 2014, 15:53)

  Plagarus [utilizator]

  " În 1978, domnul Dinu Sararu mi-a propus sa ma angajeze la Teatrul Mic. Normal ca am acceptat, însa eram ca o minge de ping-pong între teatru si Cenaclul Flacara, între Dinu Sararu si Adrian Paunescu. Îmi era greu, nu mai faceam fata, astfel încât, în '79, am ...
  La conul Dinu Sararu din 1979 pana in 1990 !
  Născut pe 31 mai 1954, la Brăila, are ''rădăcini'' grecești, aromâne și românești & Loja Nomine - Mircea Sion)
  Susținut de oameni ca Gelu Colceag, Tudor Gheorghe și de liderul cenaclului, Adrian Păunescu, își câștigă locul în grupa itineranta a bardului.
  Intr-o zi de miercuri 18 septembrie 2013, Alifantis se arata indignat de faptul ca protestatarii de la Metrou i-au folosit un cantec in manifestatia de miercuri, precizand ca se dezice in totalitate de actiunea lor.
  Artistul a adaugat ca intotdeauna s-a ferit de orice implicare politica, insa asta se intampla din motive personale.
  Acum se implica cu un elan inexplicabil sau poate dimpotriva, trecutu-i tenebros ?
 • +1 (1 vot)    
  nu ma asteptam (Vineri, 15 august 2014, 13:22)

  andrei1245 [utilizator]

  la alifantu

  mare dezamagire!

  scuza ar fi ca e poet si rupt de realitate

  un copil batran

  alifantule ce ti s a intamplat ? revino ti! //


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by