Am primit azi, pe adresa Universitatii Maryland, o noua scrisoare imunda. O infecta amenintare cu moartea de tipul celor primite si pana acum, doar ca mai violenta ca limbaj. Este expediata din Bucuresti pe data de 17 aprilie 2013. Textul nu poate fi reprodus din ratiuni de igiena a spatiului public. Reiau aici doar o fraza: “Daca te prind vreodata prin Romania te bag intr-un crematoriu si-mi inchipui ca esti la Auschwitz, caci alta moarte nu meriti. (…) Te bucuri de libertate in tara drogurilor si degeneratilor, dar multe zile de trait nu mai ai”. ” In plic sunt incluse decupaje din presa, inclusiv din saptamanalul “New York Magazin,” privitoare la faptul ca “as fi intrat pe mana procurorilor” in urma sesizarii Corpului de Control al premierului Victor Ponta. Cel mai odios in acest gest infam este ca autorul sau a pus un timbru cu chipul lui Lucian Blaga. Este un sacrilegiu absolut.

Vladimir TismaneanuFoto: AGERPRES

Tot astazi am aruncat o privire pe publicatia electonica numita “cotidianul” (nicio legatura cu ziarul intemeiat de Ion Ratiu). Un articol de inenarabilul Ion Spanu, calomniator de profesie a tot ce este valoare in cultura romaneasca de azi, despre “marile crime financiare” reprosate ICR-ului din perioada Patapievici-Mihaies-Tania Radu. Oroare totala, ne anunta dl Spanu: s-au cheltuit bani pentru Norman Manea, un scriitor pe care N. Manolescu (invocat acum, dupa ce a tot fost atacat in acelasi loc) nu-l considera stralucit. Sincer, nu vad nicio legatura intre judecatile estetice ale lui N. Manolescu ori ale oricui altcuiva si recunoasterea lui Noman Manea ca personalitate intelectuala de talie globala. Este vorba de un fapt, nu de o opinie. O simpla cautare pe web ofera suficiente informatii in acest sens. In plus, ceea ce la N. Manolescu este o judecata de gust, indreptatita sau nu, la Ion Spanu se transforma in grobianism. Cine este, totusi, Ion Spanu ca sa-si permita sa scuipe peste tot ce este demn de pretuire in cultura romaneasca? Norman Manea fan Basescu, rasplatit de ICR? O aberatie astronomica. Daca nu ma insel, nu Norman Manea a plecat ambasador la UNESCO…

Pe dl Spanu il deranjeaza si sustinerea unor proiecte in care au fost inclusi subsemnatul, Mircea Cartarescu, Mihai Chirilov si Matei Visniec. Este dreptul d-lui Spanu sa scrie ce are chef. Dar este si dreptul nostru sa-l intrebam daca isi da seama cum, cu acest gen de atacuri iresponsabile, cultiva climatul urii? Ce cadere are Ion Spanu sa discute, de pilda, valoarea conferintelor pe care le-am organizat, cinci ani la rand, la Washington, in colaborare cu unul dintre cele mai prestigioase institute de studii avansate din lume, Woodrow Wilson International Center for Scholars? Cititi forumurile din “cotidianul” si veti fi ingroziti de revarsarile furibunde ale celui mai abject antisemitism. Nu cred ca exista in Romania site comparabil cu acela al “cotidianului” ca disponibilitate pentru rasismul in forma sa cea mai odioasa.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro