Cazul stenogramelor cu Traian Basescu, Elena Udrea si Dorin Cocos nu pare altceva decat rezultatul actiunilor unui procuror care a stiut mereu sa se evidentieze la momentul potrivit. Despre Marian Drilea presa a scris, la inceputul lunii septembrie, ca vaneaza postul de sef la Departamentul National Anticoruptie si ca este sustinut de premierul Victor Ponta, amandoi avand o pasiune pentru raliuri. Drilea a negat, cu argumentul ca nu-l cunoaste.Intr-un interviu pentru EVZ, procurorul a mai spus: "Niciodată nu m-a interesat şefia parchetelor. Nu m-a interesat, nu-mi doresc. Dimpotrivă, în momentul de faţă îmi doresc să plec din ţara asta cât mai departe". Procurorul are o cadere de memorie. Prin 2005, doar impresia proasta lasata l-a impiedicat sa ajunga sef.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Marian Drilea era, in urma cu sapte ani, in razboi cu sefii ierarhici din Brasov. Puterea se schimbase de cateva luni. Pentru tanarul procuror, este o buna ocazie sa se remarce. Trimite un memoriu ministrului Monica Macovei in care-si prezinta viziunea despre reforma in sistem. Vezi detalii aici

O face dezinteresat sau cu un anumit scop? Potrivit presei locale, Drila se deplaseaza la Bucuresti unde are o discutie cu Macovei. Presei i-au scapat atunci cateva detalii cheie. Conditiile absurde ridicate pentru a obtine o functie si impresia proasta lasata l-au obligat sa se intoarca la Brasov, tot ca simplu procuror. Macovei era in cautare de magistrati tineri si dornici sa schimbe sistemul, dar nu paria pe dubiosi cu jeep. Potrivit unor surse din sistem, Drilea fusese cercetat, la fel ca Ponta, din cauza unor sponsorizari suspecte primite la competitiile de raliu, insa dosarul fusese inchis cu neinceperea urmaririi penale.

Evident ca Drilea si-a dorit multe de la viata, altfel nu s-ar fi zbatut atat. Chiar daca n-a obtinut o functie mai grasa, CV-ul sau raporteaza o avere frumusica pentru un bugetar fie el si magistrat: "Drilea a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu, in 1996 si si-a sustinut doctoratul la Chisinau. In 14 ani de magistratura, el a acumulat o avere de invidiat: sase terenuri, dintre care patru situate intravilan in Brasov si Vulcan, trei apartamente in Brasov in suprafata de 225, 200, respectiv 60 metri patrati, o casa si un BMW X5. Anul trecut a vandut un imobil si un teren cu 60.000 de euro, respectiv 587.000 de lei. "

Procurorul a avut rabdare iar soarta ii surade iarasi in 2010, cand ii pica in mana dosarul Motorina, anchetat fiind seful fiscului, Sorin Blejnar, suspectat ca favoriza grupari infractionale specializate in evaziune cu produse petroliere. Norocul vine cu un bonus: pe mandatele de interceptare obtinute in 2010 pe numele lui Blejnar se mai aud cateva voci interesante.

Procurorul le retine la dosar, just in case, chiar daca nu par sa aiba legatura cu cauza. Vocile pot fi, la o adica, mina de aur, deoarece ele apartin lui Traian Basescu, Elena Udrea si Dorin Cocos. Intre timp, scena politica se schimba radical iar atotputernicii zilei, inclusiv cei din stengorame, ajung in opozitie iar Traian Basescu la un pas de suspendare. Pretul aurului se dubleaza iar procurorul Drilea isi face din nou avant catre Bucuresti.

In iulie 2012, CSM aproba detasarea lui Drilea ca formator la Institutul National al Magistraturii. Drilea finalizeaza rechizitorul in dosarul Blejnar pe 31 august. In presa apar primele informatii din dosar inainte ca dosarul sa devina public prin trimiterea la instanta. Pe 6 septembrie, seful DIICOT, Codrut Olaru, sesizeaza inspectia judiciara de la CSM, deoarece informatiile din dosarul nu puteau pleca decat din doua locuri: de la procurorul de caz sau de la seful ierarhic superior care avea rechizitorul pentru confirmare.

Activitatea lui Drilea la Bucuresti ca formator la INM incepe la 1 septembrie. Un prim pas catre Capitala este facut. Intre timp, presa scrie ca fostul ministru al justitiei, Titus Corlatean (PSD) i-ar fi propus lui Drilea functia de sef la DNA. Insa si de aceasta data Drilea are ghinon. Cand sa faca si pasul doi, Corlatean este inlocuit din functie pe 25 august cu Mona Pivniceru iar functia de sef se indeparteaza din nou.

Nu e clar de ce stenogramele cu Basescu, Udrea si Cocos aparute astazi nu au iesit inca din septembrie. Desi neaga vehement, greu de crezut ca procurorul este strain de aceasta scurgere de informatii. Seful sau, singurul loc unde se mai afla rechizitoriul pentru confirmare, nu parea sa aiba vreun interes sa le xeroxeze. El, in schimb, avea.

Profilul procurorului care a instrumentat dosarul Motorina nu dimineaza cu nimic gravitatea acuzatiilor aduse sefului fiscului, nici ceea ce rezulta din stenograme. Discutiile lui Blejnar cu Traian Basescu si Elena Udrea sunt benigne. Insa din dialogul cu Dorin Cocos, sotul Elenei Udrea, are o relevanta aparte. Din el aflam mai multe decat din toate celelalte.

Asadar un particular, om de afaceri, intretine o relatie cordiala cu seful fiscului. Blejnar este cel care suna, nu invers, detaliu semnificativ pentru pozitia de subordonare in care se plaseaza acest personaj acuzat ca patrona grupari specializate in evaziune fiscala. Cocos il trateaza cu glumite de smecheras de cartier: "uite, recunosc, mananc la un restaurant fara bon fiscal". Seful fiscului se prinde in hora: "Spune unde si venim". Sotul Elenei Udrea se dovedeste un bun cunoscator al jupanilor de la fisc, cel putin asta reise din replicile sale: "Nu, lasa, nu mai spun, ca tu trimiti pe nenorocitul ala de Stelica sa-i inchida. Ce faci tata?".

Cand un om de afaceri se adreseaza sefului fiscului cu "Ce faci, tata?" si este apelat de acesta din pozitia ghiocel ne putem imagina orice. Putem intelege cine l-a tinut in functie, pe ce criterii efectua controale, aplica sanctiuni sau inchidea ochii si de ce coruptia din sistem a explodat. Din cele trei steograme, cea mai relevanta este si cel mai putin dezbatuta.

Restul sunt detalii pe care le cunoaste cel mai bine fostul sef de cabinet al lui Blejnar, Codrut Marta, disparut din peisaj la cateva saptamani dupa instalarea guvernului Ponta. Marta era cunoscut drept cureaua de transmisie, persoana de legatura cu unii oameni de afaceri si politicieni dusi la Monaco pentru distractie, curve, dezmat, toate pe bani grei. Apropo, cum de nu citim interceptari cu Marta si selecta clientela de la Monaco? ​