Am o rudă mai îndepărtată care prestează munci fizice pe la diverși cetățeni. Mai exact e femeie de serviciu la câteva firme mici, iar unuia dintre patronii acestor firme îi administrează și casa.

Fata se duce de trei ori pe săptămână la el acasă, deretică, spală, calcă, face cumpărături de strictă necesitate, îi plătește facturile și ține o contabilitate primară a acestor cheltuieli făcute de ea pentru gospodăria patronului, ca să știe ăla că nu bagă în buzunar din banii dați de el pentru casă.

M-am întâlnit cu ea de curând și-mi spunea că e obosită, pentru că a avut de spălat serios la bucătărie după sărbători, că în familia omului s-a gătit intens și au fost stropiți toți pereții, mobila, aparatura din bucătărie. A schimbat și un bec care se arsese și a pus la spălat niște rufe. După aproape jumătate de zi petrecută în casa ăluia se ducea la altă firmă unde trebuia să o ia de la capăt.

De curiozitate am întrebat-o cu cât o plătește, pentru că mi se pare că face o muncă destul de importantă pentru gospodăria lui, iar ca să ai un astfel de om bun la toate, de încredere și pe mâna căruia să-ți lași casa de ani de zile, e o mare chestie. Părerea mea.

Când am auzit suma mi s-a părut că … nu e corespunzătoare cu cantitatea și calitatea muncii. Ea s-a mirat de mirarea mea și mi-a zis că s-a obișnuit de ani de zile, că nu i-a cerut niciodată mai mult, că acum nici atât nu mai poate s-o facă „pentru că e criză” și că e mulțumită per total deoarece patronul nu-i reproșează niciodată ceva – eu cred că nu are ce, fata e destul de silitoare – și că nu-i impune niciodată un program fix, astfel încât ea poate să ajungă și la celelalte firme la care mai lucrează. Freelancer, deh :)

De aceea vă întreb și pe voi, pentru un astfel de job cam cât ați fi dispuși să plătiți sau cât ați cere, dacă ar fi să o faceți? După ce văd ce ziceți voi vă spun și cât ia fata asta, ca să nu vă influențez :) Deci, merge de trei ori pe săptămână acolo, face tot ce am zis mai sus (într-un apartament cu patru camere, ultracentral), primește banii la negru. Din tot ce strânge ea de la toate firmele la care prestează se duce și-și plătește din mână asigurările și impozitele pentru un venit minim, ca să aibă o pensie și asigurare de sănătate.

Aștept bursa, care dă mai mult?

Citeste si comenteaza pe Dollo.ro.