Acum mai bine de un an, intr-o zi obisnuita de iulie, in timp ce rasfoiam fara prea mare entuziasm ”Tribuna”, ziarul local din Sibiu, mi-a atras atentia un articol. Se numea “Facultate cu discount pentru soacre”. Tribuna Sibiului este un ziar serios, fondat de Ioan Slavici, in care titlurile articolelor au legatura cu continutul. In speta, era vorba de initiativa universitatii particulare Alma Mater de-a oferi soacrelor o reducere de 50% din taxa de studiu. O idee exceptionala daca judecam dupa avantajele enumerate chiar de rectorul respectivei universitati, dr. Nicolaie Georgescu : “cresterea procentului de timp alocat preocuparilor intelectuale”, “invatarea pe tot parcursul vietii in deplin consens cu normele UE”, “reducerea somajului si crestrea bugetului de stat prin taxe si impozite”, dar mai ales “armonizarea relatiilor de familie” daca tinem seama de faptul ca “programul activităţilor universitare se desfăşoară între orele 16-21, când soacrele trebuie să vină la universitate”, ca urmare ” absenţa acestora din familie poate contribui la creşterea confortului familial, prin reducerea dialogurilor şi conflictelor în comunicare dintre generaţii”. Ce-ar avea de castigat universitatea ? Pai in mod firesc “creşterea numărului studenţilor cu note mari, pentru că soacrele se pot dovedi a fi studente care fac faţă cu brio examenelor susţinute oral”, fapt confirmat de statistica : “Studiile întreprinse de specialişti arată că soacrele sunt mulţumite atunci când ele vorbesc în procent de peste 70 % din timpul total alocat unui dialog. În această situaţie, doamnele s-ar putea număra printre cei mai activi studenţi în dialogul cu profesorii şi printre cei mai buni studenţi, la examenele susţinute oral.”

Nu stiu cate soacre au profitat de generoasa initiativa a dlui rector Georgescu, intru armonizarea durabila a relatiilor din familiile respective, pot doar sa spun ca ea ne-a inveselit foarte tare pe mine si pe cei carora le-am relatat-o. Cand insa o idee de acelasi tip vine din partea Ecaterinei Andronescu, fost ministru al invatamantului si rector al unei universitati prestigioase, gluma devine in mod proportional mai groasa. Vorbesc de proiectul de lege depus de dna deputat Andronescu care, daca va fi adoptat, va permite unei parti dintre elevii care nu au luat bacalaureatul sa se inscrie la facultate intr-un an zis “pregatitor”. Ideea dnei Antonescu nu e noua, ea apartine rectorului universitatii iesene Apollonia si a aparut imediat dupa rezultatele catastrofale de la bacalaureatul din vara. Acesta a renuntat in urma scandalului creat. Spre deosebire de el si de colegul de la Sibiu, initiativele dnei rector Antonescu pot deveni legislative. Ceea ce nu le face automat mai serioase, fireste. Drept care dna deputat consuma multa energie in ultima vreme pentru a convinge ca proiectul pleaca de la o reala preocupare pentru soarta elevilor picati la bacalaureat si nicidecum pentru criza de materie prima din sistemul universitar. Ce-ar putea sa ne faca sa o credem pe cuvant ?

In nici un caz povestile despre elevii dezamagiti care prada depresiei post-bacalaureat ingroasa randurile consumatorilor de etnobotanice sau al raufacatorilor. Nu ca problema consumului de etnobotanice sau cea a infractionalitatii in randul tinerilor n-ar fi preocupante, dar a le rezolva prin inscrierea la facultate a respectivilor este o metoda la fel de hilara precum cea propusa de rectorul universitatii Alma Mater pentru armonizarea relatiilor familiale. Or alte argumente deocamdata dna Andronescu n-a adus. Ar fi fost de dorit sa ne spuna ceva desprecontinutul acestui an pregatitor si mai ales despre finalitatea sa. Inteleg ca el va putea fi echivalat cu o parte sau tot anul intai de facultate de cei care iau bacalaureatul in anul care vine, in functie de decizia senatului universitatii respective. Dar ce se va intampla cuceilalti ? Ce vor face dupa un an in care au platit degeaba taxe universitare ? Cum vor putea suporta faptul ca au fost pacaliti fara a recurge la droguri usoare ? In aceeasi ordine de idei, cum putem crede in mod serios ca cei care nu au fost capabili sa ia bacalaureatul pot sa-l pregateasca pentru anul viitor si sa urmeze in acelasi timp cursuri de anul intai de facultate ?

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro