Polonia s-a opus marti oricarui nou angajament de reducere a gazelor cu efect de sera, blocand astfel pozitia Uniunii Europene in negocierile internationale asupra climatului, cu cateva zile inainte de a prelua presedintia UE, relateaza AFP.

Premierul polonez Donald Tusk i-a comunicat aceasta pozitie ministrului Mediului Andrzej Kraszewski, in timp ce acesta participa la o reuniune cu omologii sau la Luxemburg.

Polonia refuza orice angajament dincolo de reducerea cu 20% aprobata in 2008 in cadrul planului de actiune al UE.

Majoritatea ministrilor parasisera Luxemburgul cand Tusk si-a comunicat refuzul iar dezamagirea a fost vizibila, au declarat participantii la reuniune, in conditiile in care niciun avans nu va fi posibil in aceste conditii in semestrul presedintiei UE exercitat de Polonia incepand cu 1 iulie.

"Totul este inghetat. Acest refuz semnifica faptul ca nicio actiune nu va putea fi adoptata timp de sase luni", a explicat un diplomat european.

Varsovia urmeaza sa reprezinte Uniunea Europeana la summitul asupra Climatului organizat la finele lui noiembrie - inceputul lui decembrie la Durban, in Africa de Sud.

"Este dezamagitor", a comentat comisarul european insarcinat cu Climatul, Connie Hedegaard. Ea a subliniat si pozitia izolata a Poloniei, notand ca "marea majoritate a statelor UE au acceptat foaia de parcurs" a Comisiei privind reducerea suplimentara a emisiilor de gaze cu efect de sera.

Pozitia guvernului polonez nu este insa o surpriza pentru partenerii sai europeni.

Producatoare de carbuni si dependenta de aceasta energie fosila, foarte poluanta, pentru electricitate, Polonia a acceptat cu foarte multe reticente planul de actiune adoptat in 2008.

O foaie de parcurs cu noi etape si tinte a fost discutata marti la Luxemburg. Ea isi propunea sa ofere coerenta actiunii Uniunii Europene in limitarea incalzirii climatice la 2 grade Celsius in 2050.

Au fost propuse trei etape: o reducere cu 40% in raport cu nivelul din 1990 pana in 2030, cu 60% pana in 2040 si cu 80% pana in 2050.

Potrivit lui Connie Hedegaard, fost ministru danez al Climatului si Energiei, aceste propuneri vor putea fi repuse pe tapet in martie 2012, cand Danemarca va asigura presedintia europeana.

UE s-a angajat pentru 2020 sa scada cu 20% emisiile de gaze cu efect de sera, sa utilizeze in proportie de 20% energii regenerabile si sa realizeze economii de energie de 20%.

UE si-a redus emisiile de gaze cu efect de sera cu circa 16% in 2010 si a crescut cota de energie regenerabila la aproximativ 10%, potrivit datelor Comsiei. Dar a inregistrat intarzieri foarte mari in economisirea de energie, care nu a fost decat de 3%, in conditiile in care statele membre nu sunt supuse la nicio constrangere.