Un titan arum, denumit si "penisul titanului", considerata una dintre cele mai mari flori din lume, s-a deschis in noaptea de vineri spre sambata in gradina botanica din Basel, relateaza AFP.

Titan arumFoto: Agerpres/AP

Floarea care s-a deschis in Elvetia este formata dintr-un pistil lung de aproape doi metri si o coroana de culoare violet-purpuriu.

Aceasta planta tropicala traieste in general in padurile din Sumatra si Indonezia si masoara intre 1,5 si trei metri, potrivit gradinii botanice din Basel, unde unde mii de persoane au venit sa asiste la acest eveniment rar.

"Amorphophallus titanum" este cunoscut pentru talia sa de exceptia, dar si pentru mirosul sau de cadavru. O data deschisa, floarea degaja un miros cadaveric pentru a atrage insectele care vin sa o polenizeze.

Pentru a putea inflori, tuberculul plantei trebuie sa cantareasca circa 20 de kilograme. Astfel, in Elvetia, tuberculul a avut nevoie de 17 ani pentru a ajunge la aceasta greutate.

Dar, o data deschisa, floarea se ofileste in cateva zile, cateodata chiar si intr-o noapte, avertizeaza botanistii elvetieni. Tuberculul infloreste din nou la trei ani dupa prima eflorescenta.

Planta iubeste mediul umed si o temperatura de la 23 la 33 de grade Celsius.

Este considerata o specie amenintata.