Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

O cincime din speciile de animale si plante de pe planeta sunt amenintate cu disparitia

O cincime din speciile de animale si plante sunt amenintate cu disparitia. Concluzia apare intr-un studiu lansat in cadrul summitului Organizatiei Natiunilor Unite pe biodiversitate, desfasurat in Japonia. Cercetarea arata ca amfibienii raman cele mai amenintate dintre animale, 41% dintre ei fiind pe cale de disparitie. La polul opus se afla pasarile, cu un procent de 13%. Cele mai mari pierderi in materie de biodiversitate se inregistreaza in Asia de Sud-Est, unde suprafate uriase de jungla si paduri sunt distruse. Pe de alta parte, oficialii prezenti la summit au cazut de comun acord sa extinda regiunile protejate pe uscat si in mediul marin, in speranta ca vor incetini ritmul disparitiei animalelor si plantelor lumii. Dupa negocieri-maraton, delegatii au reusit sa depaseasca si dezacordurile dintre tarile bogate si cele sarace in privinta accesului comun echitabil la beneficiile resurselor genetice. Un exemplu in acest sens il reprezinta accesul statelor la extrasele din plante transformate in medicamente. Statele in curs de dezvoltare s-au plans de lipsa fondurilor pentru extinderea regiunilor protejate, asa ca delegatii au convenit sa infiinteze un fond asigurat de tarile dezvoltate, pana la urmatoarea intalnire a Conventiei pentru Diversitate Biologica, din 2012. Japonia, gazda discutiilor, a promis 2 miliarde de dolari pentru ajutorarea tarilor in curs de dezvoltare.

Experiment ecologic pe o insula din Pacific

O insula din Pacific s-a transformat din inchisoare in gazda unui experiment ecologic. Este vorba despre Insula Norfolk, cunoscuta in trecut ca inchisoare a Imperiului Britanic. Acum, mica insula ce apartine Australiei a devenit locul unui experiment in care se incearca gasirea solutiei pentru doua din marile probleme contemporane: incalzirea globala si obezitatea. Inainte de toate, insa, proiectul isi propune sa promoveze o viata sanatoasa. Astfel, cei circa 2.000 de locuitori vor invata in urmatorii trei ani sa traiasca folosind cat mai putin electricitatea si benzina si sa nu importe mancaruri procesate din Australia. Oamenilor le va fi oferit un card – unde exista o anumita suma de bani – pe care il prezinta atunci cand cumpara carburanti sau mancare. Banii sunt transformati in unitati, iar cei care consuma putin vor putea sa isi schimbe in bani unitatile ramase. In acest fel, initiatorii proiectului sustin ca incurajeaza oamenii sa mearga pe jos sau cu bicicleta, sa foloseasca mai putina energie electrica si sa consume preponderant produse locale. Ideea acestui experiment vine in contextul in care australienii sunt cei mai mari poluatori (exprimat pe cap de locuitor), iar obezitatea a devenit o problema foarte serioasa. Proiectul de pe insula va implica si turistii aflati in vizita. Si ei vor primi un card cu un numar minim necesar de unitati pe perioada vacantei, iar daca la sfarsit au fost economi au sanse sa plece acasa cu banii ramasi.

100.000 de ani i-ar trebui pamantului sa se refaca dupa incalzirea globala

Societatea Geologica din Londra avertizeaza ca emiterea masiva de gaze cu efect de sera in atmosfera poate duce la o crestere a temperaturii medii globale cu cel putin 5-6 grade Celsius. Potrivit studiilor efectuate de cercetatori, Pamantul ar avea nevoie de cel putin 100.000 de ani pentru a se reface dupa incalzirea globala. Prin studierea sedimentelor de roca de acum milioane de ani, geologii au reusit sa afle cum au dus cresterile de gaze cu efect de sera la schimbarea temperaturilor si la disparitia speciilor. Cercetatorii spun ca in urma cu 55 de milioane de ani activitatea vulcanica a cauzat emiterea in atmosfera a 4.500 de gigatone de gaze cu efect de sera, de-a lungul a mii de ani. Acest lucru a dus la incalzirea planetei cu 6 grade Celsius, cauzand migratia speciilor sau chiar disparitia lor. In aceste conditii, daca umanitatea va continua sa pompeze gaze cu efect de sera in atmosfera in ritmul actual, rezultatul va fi cresterea cu 5.000 de gigatone de gaze cu efect de sera de-a lungul a catorva sute de ani. Ceea ce ar putea duce la o disparitie in masa a speciilor. Geologi din toata lumea se vor intalni in aceasta saptamana la Londra, in cadrul unei conferinte organizate de Societatea Geologica pentru a discuta cum s-a adaptat Pamantul in trecut la schimbarile climatice.​