Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Marea Britanie pregateste cel mai mare studiu pe populatia globala in crestere

Marea Britanie lanseaza cel mai mare studiu privind cresterea populatiei globale si modul in care acest fenomen va afecta dezvoltarea economica si sociala in urmatoarele decenii. Populatia lumii a crescut de la 2 miliarde de locuitori in 1930 la 6,8 in momentul de fata. Pentru 2050 sunt estimate 9 miliarde de suflete. Societatea academica din statul insular este constienta ca se arunca intr-un domeniu controversat, insa spune ca este nevoie de o analiza stiintifica cuprinzatoare. „Este un subiect care a suferit un du-te-vino in ultimele cateva decenii si acum pare sa se mute din nou in varful agendei politice", spune laureatul premiului Nobel John Sulston, care va conduce cercetarea. Populatia in continua crestere este recunoscuta drept una dintre cauzele fundamentale ale unor probleme de mediu, precum schimbarile climatice, despaduririle, diminuarea resurselor de apa sau pierderea biodiversitatii. Grupul de oameni de stiinta care va realiza noua cercetare include experti in probleme de mediu, agricultura, economie, drept si teologie.

Obiectiv german: pana in 2050, numai energie electrica regenerabila

Germania se afla deja in fruntea tarilor care folosesc preponderent resurse regenerabile de energie. Cu toate acestea, Berlinul si-a propus ca in urmatoarele patru decenii sa reuseasca sa renunte cu totul la folosirea combustibililor fosili. Obiectivul pare ambitios, dar probabil ca Germania il va realiza. Daca va reusi ca pana in 2050 toata energia electrica a tarii sa fie produsa din resurse regenerabile, va fi primul stat industrializat din lume care reuseste acest lucru. In acest moment, aproximativ 16 la suta din resursele de curent ale Germaniei sunt obtinute din energie eoliana, solara sau alte tipuri regenerabile. Pe de alta parte, guvernul de la Berlin si-a propus sa reduca emisiile de gaze cu circa 40 la suta pana in anul 2020 si cu aproape 85 la suta, pana in 2050. Iar acest lucru devine posibil in conditiile in care s-ar face transferul catre energii neconventionale.

Vaporul din gunoaie „Plastiki". Jurnal de calatorie din insula de plastic

Dupa mai bine de trei luni petrecute pe mare la bordul ambarcatiunii „Plastiki", aventurierul si ecologistul britanic David de Rothschild a ramas socat de ce a vazut pana acum in calatoria sa. „Dupa 100 de zile pe mare, iti dai seama ca ar trebui sa se numeasca planeta Ocean, nu planeta Pamant", spune tanarul care cutreiera apele sarate pentru a pune in lumina gradul lor de poluare. In toata aceasta drumetie, mostenitorul faimoasei familii britanice de bancheri spune ca a avut multe de invatat despre puterea si fragilitatea oceanelor. Calatoria s-a axat in mare parte pe masa imensa de gunoaie sedimentate la o distanta mica de suprafata apei, intre California si Hawaii. Adica pe insula din deseuri casnice cunoscuta sub numele de „Great Pacific Garbage Patch", cu o suprafata de circa cinci ori mai mare decat cea a Marii Britanii. Insula din deseuri a Oceanului Pacific a fost identificata acum 12 ani. De atunci, oceanografii au estimat ca inglobeaza in jur de 100 de milioane de tone de plastic.

Buricul ii face pe alergatorii de culoare mai rapizi si pe albi mai aprigi la inot

Oamenii de stiinta au aflat secretul care ii ajuta pe atletii de culoare sa domine pistele de alergat si pe albi sa traverseze mai repede bazinul. El se afla in pozitia ombilicului, centrul de gravitatie al corpului. In cazul a doi atleti sau inotatori de aceeasi inaltime, unul de culoare si unul alb, „nu conteaza inaltimea generala, cat pozitia ombilicului lor, centrul gravitatiei", spune Andre Bejan, un profesor de origine romana de la Universitatea Duke din Carolina de Sud, care este si autorul principal al unei cercetari recente. „Se intampla ca in arhitectura corpului alergatorilor de origine vest-africana, centrul de gravitatie sa fie pozitionat mult mai sus decat in cazul alergatorilor de origine europeana", exemplifica el, ceea ce le asigura un avantaj la sprint. Atletii cu origini vest-africane au picioare mai lungi decat cei europeni, ceea ce inseamna ca ombilicurile lor sunt pozitionate cu trei centimetri mai sus decat la sportivii cu pielea alba. Mai precis, alergatorii de culoare beneficiaza de „o inaltime ascunsa", cu 3% mai mare decat in cazul albilor, tradusa printr-un avantaj de viteza pe pista de alergat.