Asculta Jurnalul de mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Summitul de la Copenhaga genereaza 46.200 tone de CO2

Summitul pe teme de mediu din capitala Danemarcei va genera 46.200 de tone de CO2, in cea mai mare parte in urma zborurilor aeriene implicate. Cei circa 18 mii de delegati la conferinta, jurnalisti, activisti ecologisti si observatori prezenti la Copenhaga intre 7-18 decembrie, vor polua in acest interval cit mai bine de o jumatate de milion de etiopieni intr-un an de zile. Un moment important este anuntarea ajutorului financiar pe care tarile puternic industrializate il vor acorda statelor in curs de dezvoltare pentru combaterea incalzirii globale. Uniunea Europeana va aloca 3,5 miliarde de dolari pe an pentru crearea unui fond care in timp se spera ca va creste pana la circa 100 de miliarde. Si administratia Obama a anuntat ca va contribui la randul sau la acest fond, fara insa a specifica suma. Presedintele american a aratat deja ca una din prioritatile mandatului sau este combaterea incalzirii globale, iar proiectul sau e sprijinit de democratii din Congresul SUA, care au avansat in acest sens suma de 3 miliarde de dolari pe an.

China se opune in continuare unei eventuale taxe pe emisiile de CO2 la frontiere

China se opune cu fermitate unei taxe pe emisiile de gaze cu efect de sera, care ar restrange comertul si dezvoltarea economica, a declarat purtatorul de cuvant al ministerului chinez al Comertului. O asemenea taxa pe CO2 emis "ar ignora ca tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare sunt in stadii de dezvoltare diferite si ar trebui sa-si asume responsabilitati diferite", a explicat acesta. Franta si Germania au discutat despre posibilitatea de a introduce o taxa la frontierele Uniunii Europene asupra produselor importate de tarile care au o politica flexibila in ce priveste emisiile de CO2, in caz de esec al negocierilor de la Copenhaga. Decizia celor doua state europene are la baza dorinta de a proteja industriile europene impotriva unei concurente neloiale din partea tarilor in curs de dezvoltare.

O cincime din speciile de plante si animale ar putea disparea din cauza incalzirii globale

A cincea parte din speciile de animale si plante sunt amenintate cu disparitia daca nu se iau masuri astfel incat incalzirea climatica sa se mentina la un nivel suportabil, estimeaza presedintele Comisiei pentru diversitate biologica. Ahmed Djoghlaf a explicat pentru Reuters ca liderii lumii reuniti in capitala daneza risca sa piarda o importanta ocazie pentru a reduce numarul speciilor pe cale de disparitie. Temperatura globului a crescut cu 0,7 grade Celsius de la inceputul revolutiei industriale.

Rusia: Ecologistii recomanda populatiei sa cumpere brazi naturali, si nu artificiali

Militantii ecologisti rusi au cerut populatiei sa cumpere, cu ocazia sarbatorilor de sfarsit de an, brazi naturali, si nu artificiali, argumentand ca in acest fel mediul inconjurator este mai bine protejat. "Brazii naturali sunt mai buni decat cei artificiali, a caror productie necesita un consum mare de energie si afecteaza masiv natura", a spus si Mihail Stepanov, de la ONG-ul Asociatia federala pentru protejarea naturii.

"Rusii trebuie sa cumpere brazi naturali, in acest fel vor sustine si industria forestiera", a subliniat el. Majoritatea rusilor (53%) prefera brazii artificiali si isi explica adesea alegerea prin "necesitatea protejarii naturii", potrivit rezulatelor unui sondaj online. Un rus din patru (23%) alege un brad natural "pentru mirosul sau" sau "pentru a respecta traditia". Bradul de Craciun a fost interzis in perioada 1925 - 1935 de regimul bolsevic, care a condamnat aceasta traditie "burgheza".