Cainii de la stane sunt un pericol pentru biodiversitate atunci cand ajung sa vaneze in ariile protejate, iar numarul acestora sa fie reglementat in functie de numarul oilor pastorite, sustin reprezntantii Societatii Ornitologice din Romania.

"Noi consideram ca nu sunt extrem de importante cifrele 1, 2 sau 3 cand vorbim despre acesti caini. Este foarte important ca numarul de caini de la o stana sa fie reglementat, iar acesta trebuie stabilit transparent, pentru ca nu este nevoie de 20 de caini la o turma de 7 oi. Numarul animalelor de paza trebuie stabilit in functie de numarul oilor pastorite. La fel de important este felul in care acesti caini sunt crescuti si intretinuti de proprietarii lor. Animalele trebuie prinse intr-o evidenta foarte clara: sa fie microcipate si crotaliate, pentru ca proprietarul lor sa poata fi identificat foarte usor. In cazul in care cainii acestia ataca fauna, atunci proprietarii trebuie sa raspunda. Este nevoie de controale si de amenzi, dat fiind ca iarna trecuta au existat cazuri in Dobrogea cand astfel de caini au atacat si animalele din curtile oamenilor. Nu oricine trebuie sa aiba dreptul de a reproduce cainii, asa cum se intampla de multe ori in Romania. Cainii sunt responsabilitatea stapanilor, iar pana acum doar biodiversitatea Romaniei are de suferit", a declarat Ovidiu Bufnila, de la SOR.

Reprentantii SOR spun ca exista situatii in care cainii insotitori sunt intr-un numar exagerat de mare fata de numarul oilor, nu sunt hraniti corespunzator de catre ciobani, si pentru a supravietui incep sa caute hrana activ, actionand pe post de pradatori in lantul trofic.

"Acest lucru in sine nu este neaparat rau, insa in conditiile in care indicatorii biodiversitatii la nivel european si national au un traseu descendent acesti caini pun o presiune suplimentara si de nedorit pe populatiile naturale de mamifere si pasari, multe dintre ele fiind specii protejate si amenintate la nivel european sau global indiferent daca sunt specii prada sau pradatori. Cainii de stana de cele mai multe ori fie ocupa nise libere (nise existente tot din cauza omului), fie intra in competitie cu pradatori naturali pentru hrana. Cainii in stare de libertate si de semi-libertate sunt o adevarata amenintare pentru biodiversitate", sustin ornitologii.

Potrivit SOR, se ajunge in aceasta situatie din cauza faptului ca fie au fost alungati de ciobani, fie nu au primit destula mancare si au inceput sa vaneze.

"De multe ori, acesti caini fug si ajung sa se reproduca necontrolat, iar apoi se salbaticesc. Mamiferele de talie mica si medie, asa cum sunt popandaii si iepurii de camp, se afla demult in meniul cainilor de la stane. Nici chiar celebrul jujeu nu este de ajuns pentru a-i impiedica sa distruga fauna. Toate pasarile care cuibaresc la sol sunt in pericol. Cainii, desi au jujeul la gat, le deranjeaza in perioada de cuibarit, mananca ouale si orice pui care inca nu poate sa zboare sau sa fuga la adapost. Sunt in pericol specii care deja se afla pe Lista Rosie IUCN, precum pasarea ogorului (Burhinus oedicnemus) sau nagatul (Vanellus vanellus). Din acest punct de vedere, cainele liber pe terenuri este la fel de periculos pentru pasari ca sacalul", explica ornitologii.