Orase din intreaga lume trebuie sa fie mai bine pregatite sa evacueze gunoiul, in cazul in care doresc sa limiteze "criza care se profileaza" in domeniul gestionarii deseurilor, a avertizat miercuri intr-un raport Banca Mondiala.

In acest document care descrie managementul deseurilor ca o "problema relativ linistita, care se agraveaza zi cu zi", Banca Mondiala a calculat ca locuitorii din orase ar genera 2,2 miliarde de tone de deseuri pe an pana in 2025, fata de 1,3 miliarde acum.

Costul de gestionare a deseurilor solide urmeaza deci sa creasca de la 205 miliarde de dolari la 375 miliarde pe an.

Banca Mondiala estimeaza ca datele colectate, in ceea ce ea numeste primul raport mondial complet cu privire la aceasta problema, indica sosirea unei "crize" pe masura ce populatia urbana este tot mai numeroasa.

China, care in 2004 a devenit cel mai mare producator de deseuri inaintea Statelor Unite ale Americii, genereaza 70% din deseurile din regiunea Asia de Est si Pacific.

Tarile cu cea mai mare rata de crestere a acestor deseuri se afla in Asia de Est, inclusiv China, in Europa de Est si in unele zone din Orientul Mijlociu.