Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Romania ramane in topul celor mai atractive 15 tari din lume privind investitiile in energie regenerabila

Romania se afla in topul celor mai atractive 15 tari din lume privind investitiile in energie regenerabila. Concluzia face parte dintr-un raport lansat de Ernst & Young. Indicele calculat de companie pentru ultimele trei luni plaseaza Romania inaintea Poloniei si Irlandei, cu care se afla la egalitate privind scorul energiilor eoliene in luna februarie. Mai mult, Romania se află aproape de tari precum Spania, Suedia, Australia si Japonia. Indicele general, care plaseaza Romania intre primele 15 tari la nivel mondial in ce priveste atractivitatea pietei locale pentru dezvoltarea de proiecte energetice, include punctajele pentru toate categoriile de energie regenerabila - eoliana, solara, geotermala si biomasa. Raportul releva o evolutie surprinzatoare pentru Japonia, care urca trei locuri in clasament si se plaseaza pe pozitia a zecea. Pe primul loc se afla China, urmata de Statele Unite ale Americii si de Germania.

CEZ: Parcul eolian de 600 MW de la Fantanele-Cogealac va fi finalizat pana la sfarsitul anului

Parcul eolian de 600 MW de la Fantanele-Cogealac va fi realizat pana la sfarsitul anului, anunta grupul CEZ. Compania investeste 1,1 miliarde Euro in realizarea acestui parc eolian, care va fi in totalitate in operare pana la sfarsitul anului, a declarat directorul general al CEZ Trade, Ion Lungu, la conferinta Mediafax Talks About Energy. Acesta a precizat ca grupul intentioneaza sa faca noi investitii in energia regenerabila, in Romania, Polonia si Germania.

Frank Hajdinjak, E.On: Impactul certificatelor verzi in pretul energiei electrice ar putea fi de 8% in acest an

Impactul certificatelor verzi in pretul energiei electrice ar putea fi de 8% in acest an, a declarat directorul executiv al E.ON Romania. Aceasta cifra contrazice calculele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei care estimeaza un impact de doar 2,5% asupra preturilor in 2012. Dupa amanari repetate, in octombrie anul trecut, Guvernul a aprobat proiectul de act normativ care ar permite aplicarea schemei de sprijin pentru producatorii de energie regenerabila prin acordarea de certificate verzi. Legislatia sprijina astfel de proiecte permitandu-le investitorilor sa isi recupereze investitiile. Un investitor va putea obtine venituri din certificatele verzi pe care le tranzactioneaza pe piata, intrucat furnizorii de electricitate sunt obligati sa le cumpere in cote anuale. Practic, producatorii de energie regenerabila vor primi un sprijin sub forma de certificate verzi, in functie de tehnologia folosita. Insa, stimulentele acordate pentru investitiile in energia verde vor fi suportate de toti consumatorii de electricitate.

AIE propune un set de "reguli de aur" pentru a stimula exploatarea gazelor de sist

Agentia Internationala a Energiei a propus un set de "reguli de aur" care sa stimuleze exploatarea zacamintelor de gaze de sist, limitand, in acelasi timp, impactul asupra mediului. Scopul regulamentului este de a tripla productia de hidrocarburi controversate in urmatoarele doua decenii, informeaza Agentia France Presse. Anul trecut, Agentia vorbea despre "o era de aur a gazelor" in urmatoarele decenii. Aceasta nu va deveni insa realitate fara exploatarea intensiva a resurselor de gaze neconventionale, a avertizat Agentia Internationala a Energiei intr-un nou raport lansat marti la Londra. Tehnica utilizata in prezent pentru extractia gazelor de sist este "fractionarea" rocii in profunzime, prin injectarea unui amestec de apa si substante chimice, un procedeu controversat, comun in Statele Unite ale Americii, dar interzis in Franta. Printre regulile propuse de Agentie pentru ca tehnica sa fie mai putin periculoasa pentru mediu se numara:

"Transparenta deplina" din partea producatorilor;

Selectionarea atenta a zonele de foraj pentru a "reduce la minimum riscul de cutremure";

"Un nou design al puturilor", care sa previna scurgerea de substante toxice in reteaua subterana de apa.